Groen(t)e quiche

Heerlijke manier om restjes van de allergezondste groente te gebruiken én je gezin of jouw visite te verwennen!

Ingrediënten

Voor het deeg *kijk hier voor een glutenvrije versie

  • 275 gr tarwebloem / mix van spelt- en volkorenmeel
  • 150 gr gezouten roomboter / kokosolie
  • 1 eigeel
  • 1-2 el ijskoud water
  • 1/2 tl zout

Ingrediënten voor de vulling: 

  • groene groente/bladgroente ong 500gr bij elkaar zoals: broccoli, spinazie, broccoli, paksoi, bimi, tuinerwten, bleekselderij, basilicum, groene asperges verder 1/2 prei of 1 middelmatige ui
  • 2 eieren
  • 75-100 gr feta/geitenkaas, verkruimeld
  • 50 gr geraspte pittige kaas
  • 1 el paneermeel (kan ook zonder)
  • zwarte peper en zout (minder nodig als je Feta gebruikt)
  • 1/2 tl nootmuskaat, liefst versgeraspte
  • bieslook/lente ui, fijn gesneden
  • 2 el olijfolie om te bakken en boter om in te vetten.

Quichevorm 24-26 cm

Wist je dat paksoi erg gezond is? Hij is rijk aan voedingsvezels en vitaminen zoals, vitamine A, B11 en C, en mineralen zoals kalium en calcium.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de quichevorm in met een beetje gesmolten/zachte boter. Bestrooi de bodem met een laagje paneermeel (kan ook zonder)
  2. Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine. Bewerk tot deeg met gebruik van de pulsknop. Voeg zo nodig wat ijswater toe. Kneed tot een ronde bal.
  3. Rol het deeg uit tot een dikte van ca. 5 mm en een doorsnee van ca 30cm. Bekleed de ingevette quichevorm met het deeg en prik in met een vork.
  4. Laat de bakvorm met het deeg minstens een half uurtje, hooguit een dag te rusten in de koelkast (in de diepvries kan het tot 2 weken blijven staan)
  5. Snijd de prei en de ui in gelijke ringen. Snij de groene in min of meer gelijkmatige stukjes. Kook de broccoli 3-4 minuten beetgaar en giet daarna af.
  6. Verhit vervolgens de olie in een grote koekenpan. Bak de ui roerend 2-3 minuten op een middelgroot vuurtje. Voeg vervolgens de “harde” groente stukjes toe, zoals de (witte deel van de paksoi), de prei of de asperges.
  7. Verlaag het vuurtje en voeg de “zachte” groente toe zoals de groene deel van de paksoi, de basilicum of spinazie en roerbak nog een minuut of twee. Zet het vuur uit en schep eventueel vocht er uit.
  8. Klop de eieren los met de melk / room en kruid ze met zout, peper en nootmuskaat.
  9. Verdeel de groente over de deegbodem en schenk vervolgens het eimengsel over de groente. Verkruimel de geitenkaas er boven op en strooi de geraspte kaas en eventueel de fijn gesneden bieslook/lente ui.
  10. Bak de taart 40 minuten in de voorverwarmde oven. Dek de taart na een half uurtje bakken af met aluminiumfolie om te voorkomen dat deze te donker wordt.

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *