De allergezondste ontbijten (3)

Ontbijtrecept nr.6: Groene power smoothie van groente en fruitDSC_1514

Onder de ochtendzon groene energie tanken? of zo maar tussendoor…? 

Het is verbazend eenvoudig om te maken en voor mij (en mijn kinderen!) verbazend lekker.

In en paar slokjes drink je een “salade” van groente en fruit en voel je meteen een boost van energie voor de hele dag. Zonder te snijden of te hakken en zonder kruiden een ingewikkelde dressing hoeven te maken.DSC_1476

Als je, net als ik, een beginner bent in deze smoothie-shake-wereld, bij deze een paar algemene punten:

  1. Een “groene smoothie” is gemaakt van 50% ‘groene groente’ en 50% fruit
  2. Ben je niet zo’n groente mens…? Begin dan met meer fruit en bouw het langzaam op.
  3. Hou het bij een paar ingrediënten, experimenteer met verschillende soorten groente en fruit. Door te variëren krijg je meer soorten mineralen en vitaminen binnen.
  4. Bananen en avocado maken je smoothie lekker romig.
  5. Citroensap kan de smoothie “oplichten” door een mooiere kleur te geven.
  6. Ijsklontjes maar ook bevroren fruit maken jouw smoothie lekker koel, handig als je thuis geen vers fruit hebt.
  7. Gebruik geen rauwe broccoli. En als je rauwe worteltjes wilt gebruiken dan heb je een harde sap centrifuge nodig.
  8. Munt, basilicum of peterselie geven een extra kick en veel mineralen en vitaminen, maar let op: beschouw ze als een toevoeging en niet als groen hoofdonderdeel anders wordt hun smaak te overheersend.
  9. Je maakt de shakes altijd op hetzelfde manier: eerst het water / melk / yoghurt in de blender doen (veel is niet nodig); daarna voeg de groene groente en als laatst het fruit en eventueel de noten of de “superfood” zaadjes (zoals Chia-, hennep- en lijnzaad)
  10. Drink de shake gelijk op om van alle geweldige voedingsstoffen te genieten/benuttigen.

DSC_1483Ingrediënten:

  • 1 rijpe banaan
  • 6-7 ananasstukjes, het liefst verse
  • 1-2 kiwi’s (hoe meer fruit, hoe zoeter de shake natuurlijk is)
  • handje vol verse spinazieblaadjes of boerenkool
  • handje platte peterselie, vooral blaadjes
  • 1/2 gemiddelde komkommer, met schil
  • Evenetueel 1 el Chiazaad, 10 min in water geweekt.
  • Als extra boost van energie en een langer verzadigdgevoel: 5-6 noten(mix), ongezouten
  • 1 el agavesiroop of honing (oh helemaal niet)
  • kokosmelk/sojamelk/amandelmelk/water/melk

Variatietips: kiwi ipv de banaan of de ananas en muntblaadjes ipv peterselie; appels ipv de bananen en extra vitamine en minelaren boost: 2-3 bleekselderij.

Bereiding: 

Doe alle ingrediënten in een blender of een staafmixer volgens de volgorde die op opmerking nr. 9 Staat. Voeg als laatst het fruit en eventueel de zaadjes of de noten. Als de smoothie mag dunner in jouw ogen zijn, voeg dan een scheutje water of (plantaardige) melk toe.

DSC_1554

 *************************************************************************************************

Ontbijtrecept nr.7: krokante muesli met walnoten en gedroogde abrikozen

DSC_1090

Last but not least: heerlijk krokant, verrassend en geeft uren lang een verzadigd gevoel. Niet het ideaalste ontbijt als je aan het lijnen bent, maar wel voor die bijzondere zondagochtend, of als je gewoon verwend wil worden door wat ik als het ultimatieve granenontbijt beschouw!

Bij deze het recept, uiteraard kan je andere soorten noten en zaden gebruiken, en andere soorten gedroogde vruchten. De bereiding is dezelfde als bij ontbijtrecept nr.2 en is wat hier belangrijk is, en verder is het van belang om de hele havervlokken te kopen, en geen “instant” (wat je in de supermarkt vindt). Succes!

Ingredienten:

  • 300gr (3,5 kopjes ongeveer) havermout
  • 100gr walnoten, grof gehakt
  • 75gr pompoenpitten of zonnebloempitten
  • 100gr gedroogde abrikozen
  • ¼ tl zout
  • 75gr roomboter of 4 grote el kokosolie
  • ½ kop Agavasiroop
  • ½ kop bruine rietsuiker of honing
  • 75gr roomboter

Bereiding:

Verwarm de oven op 170.

mix in een grote kom alle ingrediënten behalve de cranberry’s door elkaar. Smelt een paar seconden de boter of de kokosolie in de magnetron of in een pan en meng met de siroop. Voeg de boter of de olie aan de droge ingredienten toe en meng goed erdoor.

Verdeel het mengsel over een bakplaat bedekt door bakpapier en zet de bakplaat in de oven voor 30-35 minuten. Roer voorzichtig om de 7-8 minuten de muesli in de oven met een houtenlepel, totdat alles (licht!)bruin wordt.

Laat afkoelen en bewaar in een gesloten glazen pot.

DSC_1093

 

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.