Neem en het liefst nu meteen, alle groene groente in jouw keuken, in het balkon of in de tuin. Leg het op de aanrecht en je hebt bijna alles wat je nodig hebt voor deze heerlijke taart!
Haal een pakje filodeeg uit de diepvries of uit de winkel. Laat je niet afschrikken: het valt echt mee als je zorgvuldig ermee om gaat enne…echt de moeite waard.
Nu heb je nog Feta kaas of Ricotta nodig, geraspte kaas, eieren en een citroenrasp.
Je bent er bijna, op de kruiden na. Of te wel, de ingrediënten op een rijtje: 1 pak filodeeg (225gr) * groene groente 700-750 gr bij elkaar. Ik heb het volgende gebruikt: broccoli, paksoi, prei, bleekselderij, peterselie en basilicum * 3 eieren * 200 gram feta of ricotta * 100 gram geraspte kaas * rasp van 1 citroen * zwarte peper en zout (minder nodig als je Feta gebruikt) * versgeraspte nootmuskaat * 2 el olijfolie om te bakken+ 2-3 el olie voor invetten filodeegvellen
Optioneel: handvol pijnboompitjes, geroosterd.
En nu aan de slag: verwarm de oven voor op 190 graden en vet een ronde ovenschaal in met een beetje boter. Snij de groene in min of meer gelijkmatige stukjes.
Paksoi is rijk aan voedingsvezels en vitaminen zoals, vitamine A, B11 en C, en mineralen zoals kalium en calcium*Verhit de olie in een grote pan. Als de olie heel heet is (maar niet zo heet dat er blauwe stoom komt…) voeg de “harde” groen(t)e toe, namelijk: de broccoliroosjes, de prei of de uitjes.
Voeg nu de “zachte” groente toe zoals de paksoi, gevolg na 3-4 minuten door de verse kruiden. Die roer bak je nog twee minuten mee en je zet het vuur uit. Schep eventueel vocht er uit (om te voorkomen dat de taart te nat wordt).
Kluts de eieren luchtig. Voeg de twee soorten kaas, de citroenschilrasp en de kruiden toe en meng door elkaar. Laat de filodeegvellen ontdooien terwijl hij nog verpakt is. Haal vervolgens 2 vellen uit het pakje. Smeer de vellen in met olijfolie met de handen of met een kwastje. Zelf vind ik het handig om het op het aanrecht te doen.
Leg ze op de ovenschaal net boven elkaar of kruiselings.
Ga zo door met nog een paar filodeegvellen en herhaal dit tot dat je de schaal bedekt met deegvellen. Minstens 4 vellen maar het mag gerust meer. Er hangt dan aan alle kanten deeg nog over de rand.
Stort het groente-kaas mengsel op de taartbodem. Voeg nu eventueel nog pijnboompitten toe.
Sluit de deegranden lostjes af en als je een gesloten taart wilt dek de taart kruiselings af met nog 3-4 deegvellen.
Schuif de taart in de voorverwarmde oven voor 30 minuten of totdat het deeg bruin wordt. Haal uit de oven en geniet…. Het liefst in de zon als het maar kan 😉
- - 1 pak filodeeg (225gr)
- - groene groente 700-750 gr bij elkaar. Ik heb het volgende gebruikt: broccoli, paksoi, prei, bleekselderij, peterselie en basilicum.
- - 3 eieren
- - 200 gram feta of ricotta
- - 100 gram geraspte kaas
- - rasp van 1 citroen
- - zwarte peper en zout (minder nodig als je Feta gebruikt)
- - versgeraspte nootmuskaat.
- - 2 el olijfolie om te bakken+ 2-3 el olie voor invetten filodeegvellen
- Optiioneel: handvol pijnboompitjes, geroosterd.
- Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een ronde ovenschaal in met een beetje boter.
- Snij de groene in min of meer gelijkmatige stukjes.
- Verhit de olie in een grote pan. Als de olie heel heet is (maar niet zo heet dat er blauwe stoom komt...) voeg de "harde" groen(t)e toe, namelijk: de broccoliroosjes, de prei of de uitjes.
- Voeg nu de "zachte" groente toe zoals de paksoi, gevolg na 3-4 minuten door de verse kruiden. Die roer bak je nog twee minuten mee en je zet het vuur uit. Schep eventueel vocht er uit
- Kluts de eieren luchtig en voeg de twee soorten kaas, de citroenschilrasp en de kruiden toe. Meng door elkaar.
- Laat de filodeegvellen ontdooien terwijl hij nog verpakt is. Haal vervolgens 2 vellen uit het pakje en smeer ze in met olijfolie met de handen of met een kwastje.
- Leg ze op de ovenschaal net boven elkaar of kruiselings. Ga zo door met nog een paar filodeegvellen en herhaal dit tot dat je de schaal bedekt met deegvellen. Minstens 4 vellen maar het mag gerust meer. Er hangt dan aan alle kanten deeg nog over de rand.
- Stort het groente-kaas mengsel op de taartbodem. Voeg nu eventueel nog pijnboompitten toe.
- Sluit de deegranden lostjes. Als je een gesloten taart wilt dek de taart kruiselings af met nog 3-4 deegvellen.
- chuif de taart in de voorverwarmde oven voor 30 minuten of totdat het deeg bruin wordt.
- Haal uit de oven en geniet
- In principe kan je alle deegvellen in het pakje gebruiken, zelf heb ik een "magere" versie gemaakt, vandaar zo'n een helft van het pakje.
Eet smakelijk!
* Wil je meer weten over de voedingswaarde van paksoi, of überhaupt van andere voedingsmiddelen? klik HIER en zoek elk product dat je wilt!