Groente lasagne met (vegetarisch) gehakt

 DSC_0577

Lasagne is het favoriete gerecht van mijn zoon. Dit maak ik vaak en graag voor hem, omdat het weinig moeite kost en voedzaam is. Natuurlijk zorg ik dat het rijk aan groente is en dat het vlees in ieder geval biologisch is. 

DSC_0542

De calorieën en koolhydraten in lasagne zitten voornamelijk in de  pastavellen. Met vlees levert het ook nog eens een portie verzadigde vetten op. …Kan dit anders? Dit moest ik effe checken, en dan met vers vegetarisch gehakt dat ik voor het eerst gebruik maar zeker niet voor het laatst.

DSC_0530

Met plakken courgette en aubergine, mijn lievelinge groente, in plaats van lasagnevellen wordt de lasagne tarwevrij en koolhydratenarm. Dit vleesvervanger bevat een beetje Gluten. Je kunt als je voor een helemaal Glutenvrije lasagne kiest, gewoon rundergehakt gebruiken, maar wij willen thuis minder vlees eten, vandaar dat ik deze keer voor vegetarisch gehakt heb gekozen, met relatief weinig toevoegingen en e-nummers.

image1

Je mag zelf kiezen of jij lasagnevellen wilt gebruiken voor of zonder. In dit recept heb ik geen pasta gebruikt, en word het hierdoor Glutenvrij en koolhydratenarm. De kaas heb ik niet weggehaald omdat ik weet dat zonder kaas zou de rest van mijn gezin een Italiaans gerecht niet eens proeven, maar met geitenkaas, of met tofu voor een veganistisch versie, is de lasagne ongetwijfeld ook lekker. 

DSC_0512

Deze ingrediënten heb je nodig: 

  • 250 gr vegetarisch gehakt, bijv dit
  • 1 kleine ui, gesnipperd 
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • handvol verse basilicum, peterselie, oregano, grof gesneden 
  • of  1 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 tl palmsuiker/rietsuiker/honing
  • grote pot tomatensaus zonder toevoegingen (ca 650gr), of alleen gezeefde tomaten, vers of uit blik.
  • 1 blikje tomatenpuree, 20-22% (geen 28%-30%)
  • 2 middelmatige aubergine, met een mooie gladde schil
  • 2 grote courgettes, eventueel in 2 kleuren 
  • 100 gr kaas / mozzarella / geitenkaas of tofu, geraapt 
  • 2-3 el olijfolie om te bakken
  • zout en zwarte peper naar smaak

DSC_0458image2

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Snijd de aubergines en de courgette in de lengte in plakken van ca 0,3cm Bestrijk de plakken met olie en gril ze 15 min in de oven of in een grillpan. Verlaag hierna de oventemperatuur naar 180 °C. 
  3. “Rul” het gehakt 2-3 minuten, in geval van vleesgehakt laat het langer bakken totdat je geen roos ziet . Voeg de gesnipperde ui en uitgeperste knoflook toe, roer met het vlees en bak het geheel nog een minuut. 
  4. Voeg vervolgens de gepelde tomaten / tomatensaus en de tomatenpuree toe. Zet het vuur laag en laat de saus 20-30min pruttelen. 
  5. Leg zo’n helft van de aubergineplakken op de bodem van de ovenschaal. Schep er een aantal lepels tomatensaus over. Bestrooi nu de helft van de kaas er bovenop.
  6. Ga zo door met een laagje courgette met saus (dan zonder kaas) en nog een laagje aubergine en saus. Eindig als laatste met de rest van de geraspte kaas. 
  7. Dek met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven. Haal de folie uit en laat voor nog 15-20 minuten bakken totdat de kaas licht bruin wordt. 

DSC_0553

Vegetarische groente lasagne
Write a review
Print
Bereidingstijd
45 min
Kooktijd
40 min
Bereidingstijd
45 min
Kooktijd
40 min
Ingrediënten
  1. 250 gr vegetarisch gehakt, bijv van Goodbite
  2. 1 kleine ui, gesnipperd
  3. 2 tenen knoflook, uitgeperst
  4. handvol verse basilicum, peterselie, oregano, grof gesneden
  5. of 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
  6. 1 tl palmsuiker/rietsuiker/honing
  7. grote pot tomatensaus zonder toevoegingen (ca 650gr), of alleen gezeefde tomaten, vers of uit blik.
  8. 1 blikje tomatenpuree, 20-22% (geen 28%-30%)
  9. 2 middelmatige aubergine, met een mooie gladde schil
  10. 2 grote courgettes, eventueel in 2 kleuren
  11. 100 gr kaas / mozzarella / geitenkaas, geraspt
  12. 2-3 el olijfolie om te bakken
  13. zout en zwarte peper naar smaak
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Snijd de aubergines en de courgette in de lengte in plakken van ca 0,3cm Bestrijk de plakken met olie en gril ze 15 min in de oven of in een grillpan. Verlaag hierna de oventemperatuur naar 180 °C.
  3. “Rul” het gehakt 2-3 minuten, in geval van vleesgehakt laat het langer bakken totdat je geen roos ziet . Voeg de gesnipperde ui en uitgeperste knoflook toe, roer met het vlees en bak het geheel nog een minuut.
  4. Voeg vervolgens de gepelde tomaten / tomatensaus en de tomatenpuree toe. Zet het vuur laag en laat de saus 20-30min pruttelen.
  5. Leg zo’n helft van de aubergineplakken op de bodem van de ovenschaal. Schep er een aantal lepels tomatensaus over. Bestrooi nu de helft van de kaas er bovenop.
  6. Ga zo door met een laagje courgette met saus (dan zonder kaas) en nog een laagje aubergine en saus. Eindig als laatste met de rest van de geraspte kaas.
  7. Dek met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven. Haal de folie uit en laat voor nog 15-20 minuten bakken totdat de kaas licht bruin wordt.
Notities
  1. Je kunt de lasagne met gewoon gehakt maken voor een glutenvrije versie. En als je een lactosevrije lasagne wilt maken gebruik dan geen kaas maar bijv tofu.
http://www.foodsandphotos.nl/
DSC_0593  

Print Friendly, PDF & Email

6 Reacties

  1. Heerlijk! Ik maak ook vaak lasagne met aubergine en courgette plakken ipv pastavellen. Ik eet zelf vrij weinig vlees, dus de toevoeging van vegetarisch gehakt vind ik super. Dat ga ik zeker ook eens proberen!

    1. Dankjewel Karlien en fijn om te horen, eigenlijk vond ik het ook! de meeste vleesvervangers van Goodbite hebben geen toevoegingen zag ik. Zeker niet zo veel als bij de anderen merken.

      Groetjes, Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.