Lasagne is het favoriete gerecht van mijn zoon. Dit maak ik vaak en graag voor hem, omdat het weinig moeite kost en voedzaam is. Natuurlijk zorg ik dat het rijk aan groente is en dat het vlees in ieder geval biologisch is.
De calorieën en koolhydraten in lasagne zitten voornamelijk in de pastavellen. Met vlees levert het ook nog eens een portie verzadigde vetten op. …Kan dit anders? Dit moest ik effe checken, en dan met vers vegetarisch gehakt dat ik voor het eerst gebruik maar zeker niet voor het laatst.
Met plakken courgette en aubergine, mijn lievelinge groente, in plaats van lasagnevellen wordt de lasagne tarwevrij en koolhydratenarm. Dit vleesvervanger bevat een beetje Gluten. Je kunt als je voor een helemaal Glutenvrije lasagne kiest, gewoon rundergehakt gebruiken, maar wij willen thuis minder vlees eten, vandaar dat ik deze keer voor vegetarisch gehakt heb gekozen, met relatief weinig toevoegingen en e-nummers.
Je mag zelf kiezen of je het mèt lasagnevellen wilt maken, òf zonder. In dit recept heb ik geen pasta gebruikt, en word het hierdoor Glutenvrij en koolhydratenarm. De kaas heb ik niet weggehaald omdat ik weet dat zonder kaas zou de rest van mijn gezin een Italiaans gerecht niet eens proeven, maar met geitenkaas, of met tofu voor een veganistisch versie, is de lasagne ongetwijfeld ook lekker.
Deze ingrediënten heb je nodig:
- 250 gr vegetarisch gehakt, bijv dit
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- handvol verse basilicum, peterselie, oregano, grof gesneden
- of 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
- 1 tl palmsuiker/rietsuiker/honing
- grote pot tomatensaus zonder toevoegingen (ca 650gr), of alleen gezeefde tomaten, vers of uit blik.
- 1 blikje tomatenpuree, 20-22% (geen 28%-30%)
- 2 middelgrote aubergine, met een mooie gladde schil
- 2 grote courgettes, eventueel in 2 kleuren
- 100 gr kaas / mozzarella / geitenkaas of tofu, geraspt
- 2-3 el olijfolie om te bakken
- zout en zwarte peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Snijd de aubergines en de courgette in de lengte in plakken van ca 0,3cm Bestrijk de plakken met olie en gril ze 15 min in de oven of in een grillpan. Verlaag hierna de oventemperatuur naar 180 °C.
- “Rul” het gehakt 2-3 minuten. Wanneer je runder- of varkensgehakt gebruikt: laat het dan langer bakken . Voeg de gesnipperde ui en uitgeperste knoflook toe, roer samen met het vlees en bak het geheel nog een minuut.
- Voeg vervolgens de gepelde tomaten / tomatensaus en de tomatenpuree toe. Zet het vuur laag en laat de saus 20-30min pruttelen.
- Leg ongeveer de helft van de aubergineplakken op de bodem van de ovenschaal. Schep er een aantal lepels tomatensaus over. Bestrooi het met de helft van de kaas.
- Ga zo door met een laagje courgette met saus (dan zonder kaas) en nog een laagje aubergine en saus. Eindig als laatste met de rest van de geraspte kaas.
- Dek met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven. Haal de folie uit en laat voor nog 15-20 minuten bakken totdat de kaas licht bruin wordt.
Eet smakelijk!
Heerlijk! Ik maak ook vaak lasagne met aubergine en courgette plakken ipv pastavellen. Ik eet zelf vrij weinig vlees, dus de toevoeging van vegetarisch gehakt vind ik super. Dat ga ik zeker ook eens proberen!
Wat leuk om te horen Marlies, ik ben sowieso blij om te horen als mensen weinig vlees eten!
Groentes, Naomi
Ziet er weer heerlijk en prachtig uit Naomi!
Ga ik zeker gauw maken.
Groetjes, Hannie
Dankjewel Hannie, wat leuk om te horen!
Groetjes, Naomi
Wat een fijne tip dit vega gehakt. Normaal mag ik het vega gehakt niet vanwege bepaalde toevoegingen, maar deze heeft die niet. Ideaal!! Ik ga jouw lasagne eens proberen.
Dankjewel Karlien en fijn om te horen, eigenlijk vond ik het ook! de meeste vleesvervangers van Goodbite hebben geen toevoegingen zag ik. Zeker niet zo veel als bij de anderen merken.
Groetjes, Naomi