Hamansoren: gevulde driehoekige koekjes, het gezonde(re) recept

De klassieke versie

5Het is een traditie om deze koekjes tijdens het Joodse poerimfeest klaar te maken. Het oorspronkelijke recept komt van de joden uit Spanje en Noord-Afrika. De koekjes zijn driehoekig en gewoonlijk met maanzaad/dadels/chocolade gevuld. De vorm van deze lekkernij verwijst naar de “boef” Haman’s, zijn oren. Voor hoe het met deze Haman is afgelopen, verwijs ik jullie nog naar het verhaal, om de zoete smaak van de koekjes niet te verpesten 😉 

Dit is in ieder geval het klassieke recept, exclusief de vullingen (volgen zo):

 

Er bestaan veel opties om de koekjes te vullen. De meest voorkomende zijn maanzaad en chocola. Ik heb voor mijn 3 lievelingsgradiënten gekozen, die ooknog best gezond zijn:

DSC_1686 kopie 2
Het traditionele koekjesrecept heb ik aangepast zodat het gezonder wordt. De boter door kokosolie en sesampasta vervangen; suiker door Agavesiroop en de helft van de bloem door amandelmeel. Het resultaat viel nog fantastisch in de smaak van mijn proefkonijnen…alleen vallen de koekjes makkelijk uit elkaar en zijn wat minder makkelijk om te verwerken.
 
Ingredienten (voor ong. 15 koekjes):
  • 75gr volkoren/gewone meel
  • 75gr amandelmeel
  • 4el kokosolie of de roomboter (100gr in totaal)
  • 2el sesampasta
  • 2-3el Agavesiroop, of honing
  • 1 ei
  • 1/2 zuiveringszout
  • 1-2el ijskoud water

Voor de vullingen:

1. Chocoladevulling: 100gr chocoladeblokjes, licht gesmolten I 1tl cacaopoeder I 50gr walnoten, gebroken I 1el honing/Agavesiroop/suiker

2. Dadelsvulling: 100gr ontpitte dadels I 100 pecannoten, gebroken I 1/2 tl kaneel I 1 tl honing/Agavesiroop/suiker

3. Sesampastavulling: 100gr sesampasta (“tahin”) I 3el honing of dadelstroop I 1 ei I 50gr noten (optioneel)

Bereiding:

Verwarm de oven op voor 170 graden.

1. Maak eerst het deeg: smelt de kokosolie kort en meng hem met de agavesiroop. Voeg beetje bij beetje de rest van de ingrediënten toe totdat het deeg wordt.
2. Kneed met de handen of met een keukenmachine, zo kort mogelijk.
3. Rol vervolgens het deeg tot ong 1/2cm dikte. Gebruik wat bloem als het deeg plakt aan de werkplank. leg de platte deegrollen in de koelkast voor een half uurtje bedekt met plasticfolie.Haman2
4. Maak in tussentijd de vulling door de gekozen vulling een met elkaar te mengen, eventueel in een keukenmachina (heel kort als er noten in zitten).
5. Haal het deeg uit de koelkas. Maak rondjes in 6-10cm diameter met behulp van een glas of koekjesvormpje.
6. Leg in elk rondje ongeveer één theelepel van de vulling die je hebt gekozen. Vouw elk rondje dicht met twee handen. Je zou nog een ei kunnen smeren aan de binnenkant van de deegrondjes, om te zorgen dat ze niet open kunnen gaan tijdens het bakken.
 
Haman3 Haman4
7. Leg in het midden van de voorverwarmde oven voor 12-15 min, totdat de randen van de koekjes lichtbruin worden.
 
 
DSC_1771
 
Ga de koffie zetten enne….geniet!
 
DSC_1698

 

 

 

Print Friendly
You may also like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *