Het is een traditie om deze koekjes tijdens het Joodse poerimfeest klaar te maken. Het oorspronkelijke recept komt van de joden uit Spanje en Noord-Afrika. De koekjes zijn driehoekig en gewoonlijk met maanzaad/dadels/chocolade gevuld. De vorm van deze lekkernij verwijst naar de “boef” Haman’s, zijn oren… Voor hoe het met deze Haman is afgelopen, verwijs ik jullie nog naar het verhaal, om de zoete smaak van de koekjes niet te verpesten 😉
Er bestaan veel opties om de koekjes te vullen! De meest voorkomende zijn maanzaad en chocola. Ik heb voor mijn 3 lievelingsgradiënten gekozen, die ook nog best gezond zijn:
- 75 gr tarwemeel
- 75 gr amandelmeel
- 4 el kokosolie of 100gr roomboter
- 2el sesampasta
- 2-3 el honing
- 1 ei
- 1/2 tl zuiveringszout (“baking soda”)
- 1-2 el ijskoud water
Voor de vullingen:
1. Chocoladevulling: 100gr chocoladeblokjes, licht gesmolten I 1tl cacaopoeder I 50gr walnoten, gebroken I 1el honing/Agavesiroop/suiker
2. Dadelsvulling: 100gr ontpitte dadels I 100 pecannoten, gebroken I 1/2 tl kaneel I 1 tl honing/Agavesiroop/suiker
3. Sesampastavulling: 100gr sesampasta (“tahin”) I 3el honing of dadelstroop I 1 ei I 50gr noten (optioneel)
Bereiding:
Verwarm de oven op voor 170 graden.
Eet smakelijk, en Purim sameach!