Het is weer tijd voor de mooie, lekkere en easy-to-make borrelhapjes. Net als hun tweeling de zoete rozen appeltjes, maken deze taartjes veel indruk maar kosten echt niet veel ervaring of bijzondere keukenspullen. Als je een muffinblik hebt, een pannetje of een magnetronkom, en een goed mes, ben je er klaar voor.
Wat heb jij verder nodig? Slechts 4 ingrediënten als je een kant-en-klare tomatensaus gebruikt. Aan jou de keuze of je gewone kaas gebruikt of geitenkaas. Ben zelf gek op de laatste en is hij beter verteerbaar. Wil je een gezondere versie? maak zelf het deeg. Zie hier hoe.
Ingrediënten voor 6 cakejes: 6 plakjes bladerdeeg (roomboter basis); 1 grote (liefst dikke) courgette, gewassen; 7-8 el tomatensaus van tomaten en kruiden, liefst zelf gemaakt; een takje tijm, vooral de blaadjes; 4-5 el geraspte kaas naar keuze of 75gr geitenkaas.
Ik heb deze keer voor courgette gekozen maar andere groenten passen hier ook perfect, zoals aubergine, zoete aardappel en rode paprika.
Bereiding:
- Snij de schone courgette in dunne plakken, hooguit 2mm dik. Snij de plakken vervolgens in tweeën (of in andersom ;-).
- Doe de plakjes courgette in een kleine pan met water en breng het water aan de kook. Laat ze op laag vuur zacht worden, ca 4 min, zodat de plakjes buigzaam worden, maar niet te zacht. Een snel alternatief is de courgetteschijfjes in een magnetronkom doen en vervolgens 3-4 min op 1000w zacht en flexibel laten worden. Hoe dikker de schijfjes zijn, hoe langer het duurt totdat ze wat zachter worden.
- Laat het deegvellen ontdooien. Leg een velletje pakpapier op een werkplank of bestuif het werkvlak met wat meel.
- Snij elk vierkantje deeg in twee gelijkmatige stukjes en plak ze met elkaar om een lange rechthoek, of snij een grote stuk deeg in reepjes van 20 x 5 cm.
- Smeer elke reep in met de tomatensaus (ongeveer de hoeveelheid van een kleine eetlepel of 2 theelepels).
- Leg de courgetteplakjes naast en boven elkaar op de bovenhelft van het deegrechthoekje. Ze horen elkaar te overlappen.
7. Bestrooi met wat geraspte kaas en eventueel nog verse tijmblaadjes en vouw het reepje in twee, zodat jij de appelschijfjes nog kan zien uitsteken.
8. Rol voorzichtig de courgetteplakjes met het deeg tot een roosvormig cakejes,
9. Leg de cakjes in een muffin bakplaat en zet in het midden van de voorverwarmde oven voor 40-45 min totdat ze licht bruin worden.
Je kunt de geraspte kaas door verkruimelde geitenkaas vervangen:
10. Haal de cakejes uit de oven, laat even koelen en haal uit het bakblik. Serveer warm/lauw.
Fijne jaarwisseling en een vitaal, gezellig en creatief jaar gewenst 🙂
12 koekjes, 6 bladerdeegjes. Gebruik twee halfjes per koekje… volgens mij krijg je dan 6 koekjes…
Je hebt natuurlijk gelijk, Richard…dankjewel!
Groetjes,
Naomi