Hartige scones met aubergine en prei

 

DSC_1522Scones zijn kleine, zachte broodjes die oorspronkelijk uit Schotland komen.

In Groot-Brittanië worden de scones tijdens de middagthee met slagroom en jam, tarwe, gerst of havermout gegeten. Ze zijn ook populair in Canada en Australië. De ingrediënten van meeste scones bestaan uit slagroom of melk.

Dit recept is vooral heerlijk als jij van aubergine houdt, net als ik 😉 Ik heb yoghurt gebruikt in plaats van de room of de melk, en verder de helft van de bloem door speltmeel vervangen. Zoek je een alternatief voor de aubergine? Je kan zwarte olijven en basilicum gebruiken, in plaats van aubergine en de prei.

DSC_1530Wat heb je nodig?

  • 1 stevige aubergine (zo licht mogelijk en met gladde schil)
  • 1 prei, alleen de groene deel (ook de lichtgroene), in dunne ringen gesneden
  • 100gr geitenkaas, feta of geraspte kaas, liefst pittige
  • olijfolie om de aubergine te bakke/grillen.

Voor het deeg:

  • 150gr speltmeel
  • 150gr volkorenmeel/gewone tarwemeel
  • 90gr gezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 150ml volle/halfvolle yoghurt
  • 1tl bakpoeder
  • 1/4tl zuiveringszout
  • snufje zout en peper naar keuze

DSC_1265Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Snij de aubergine, ongeschild, in plakken van 0,8-1cm dik. Bestrooi ze met zout en laat minstens 15 min in een vergiet „zweten”.
  3. Knijp vervolges zoveel mogelijk vocht uit de plakken aubergine, spoel ze af en dep ze droog.
  4. Verhit een grillpan tot hij loeiheet is. Voeg een beetje olie toe en bak de aubergineplakken aan beide kanten gaar. Keer één of twee keer.
  5. Laat de plakken aubergine uitlekken op een keukenpapier en snij ze in kleine blokjes of stukjes.
  6. Plaats alle ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine. Bewerk ze met de pulsknop totdat je een plakkerige deeg krijgt. Het is prima als het ook kruimelig is.
  7. Voeg vervolgens de aubergineblokjes, de preiringen (ja, rauw) en de Feta/geitenkaas toe en meng nog even voorzichtig met een vork of één of twee keer, niet langer.

DSC_12858. Maak een bal van het deeg. Neem telkens een stukje van het deeg, ter grote van een klein broodje en leg hem op de bakplaat. Als je  mooie ronde scones wilt dan kan je wat meel gebruiken om mooie balletjes van het deeg te maken.

9. Leg de volle bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de scones ca.15 minuten totdat ze licht bruin worden.

DSC_1307

Hartige scones met aubergine en prei
Serves 12
Heerlijke "broodjes" om warm of koud te eten, bijvoorbeeld met roomboter, olijfolie of zomaar!
Write a review
Print
Bereidingstijd
35 min
Kooktijd
15 min
Totale tijd
50 min
Bereidingstijd
35 min
Kooktijd
15 min
Totale tijd
50 min
Ingrediënten
  1. • 1 stevige aubergine (zo licht mogelijk en met gladde schil)
  2. • 1 prei, alleen de groene deel (ook de lichtgroene), in dunne ringen gesneden
  3. • 100gr geitenkaas, feta of geraspte kaas, liefst pittige
  4. • olijfolie om de aubergine te bakke/grillen.
Voor het deeg
  1. • 150gr speltmeel
  2. • 150gr volkorenmeel/gewone tarwemeel
  3. • 90gr gezouten roomboter, op kamertemperatuur
  4. • 150ml volle/halfvolle yoghurt
  5. • 1tl bakpoeder
  6. • 1/4tl zuiveringszout
  7. • snufje zout en peper naar keuze
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Snij de aubergine, ongeschild, in plakken van 0,8-1cm dik. Bestrooi ze met zout en laat minstens 15 min in een vergiet „zweten”.
  3. Knijp vervolgens zoveel mogelijk vocht uit de plakken aubergine, spoel ze af en dep ze droog.
  4. Verhit een grillpan tot hij loeiheet is. Voeg een beetje olie toe en bak de aubergineplakken aan beide kanten gaar. Keer één of twee keer.
  5. Laat de plakken aubergine uitlekken op een keukenpapier en snij ze in kleine blokjes of stukjes.
  6. Plaats alle ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine. Bewerk ze met de pulsknop totdat je een plakkerige deeg krijgt. Het is prima als het ook kruimelig is.
  7. Voeg vervolgens de aubergineblokjes, de preiringen (ja, rauw) en de Feta/geitenkaas toe en meng nog even voorzichtig met een vork of één of twee keer, niet langer.
  8. Maak een bal van het deeg. Neem telkens een stukje van het deeg, ter grote van een klein broodje en leg hem op de bakplaat. Als je mooie ronde scones wilt dan kan je wat meel gebruiken om mooie balletjes van het deeg te maken.
  9. Leg de volle bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de scones ca.15 minuten totdat ze licht bruin worden.
  10. Haal de bakplaat uit de oven en laat de scones even afkoelen. Je kunt ze warm of koud eten!
http://www.foodsandphotos.nl/
DSC_1472
Serveer met zachte roomboter of met gekruide olijfolie.

 

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

2 Reacties

    1. Dankjewel Caroline, handige links. De eerste blog heb ik nog niet gekend. Het blijven inderdaad allemaal suikers die niet alleen het Insulineresistentie van de cellen verlagen, maar ook verslavend werken. Helaas en begrijpelijk 😉 Verder gaat het in het geval van palmsuiker en maplesyrup niet alleen om het feit dat ze wat voedingstoffen bevatten, naast witte suikers, maar vooral een lagere Glycemische Index hebben. Palmsuiker in het bijzonder (maar idd is de vraag of het betrouwbaar is). Zelf vind ik maplesyrup gewoon heel erg lekker…mede daarom kies ik om hem in mijn recepten te gebruiken. Agave siroop lijkt helemaal niet zo gezond te zijn en stevia vinden veel mensen te bitter.
      Nog mals bedankt voor jouw reactie!
      Groetjes, Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.