Het is écht zomer, en daarbij horen ook échte zomerse gerechten.
Hartige taarten vind ik zelf ideaal om buiten te eten, een heerlijk alternatief voor de bekende BBQ.
Afgelopen zondag maakte ik deze quiche voor mijn lieve tante. De combinatie van champignons, geroosterde noten en tijm heeft me verrast. Heerlijk! Met een salade van rocula(of spinazie), aardbeien en feta kaas (klik hier voor het recept) was de maaltijd compleet. Het enige wat hier wat tijd kost, is het deeg klaar te maken. Dit doe ik altijd ruim van tevoren, vaak dubbel, en bewaar hem in de diepvries tot de dag dat de taart klaar moet zijn. De rest is a piece of cake!
Deze quiche kan je uiteraard ook maken met andere groente en vullingen, zoals bij zoete aardappels, courgette of prei. Wil je een Glutenvrije versie van het deeg, of een lactosevrij? Zie onderaan in de receptkaart. In dit laatste geval kan je ipv melk en room plantaardige melk en/of kokosroom gebruiken voor de vulling.
En wat heb je nodig?
Voor het deeg: * 150gr (gezouten) roomboter * 1 zure room/1 eigeel * 275gr zelfrijzende meel * 1-2 el koud water (zo nodig)
Voor de vulling: * 250gr kastanje champignons of andere soort paddenstoelen * 1/2 prei en nog 1 uitje * 50gr pecannoten * takje tijm of 1 el gedroogde tijm * gemalen chilipoeder * 125ml melk en 125ml room * 2 eieren * 1 el bloem * zout en zwarte peper * snufje nootmuskaat * 50 gram geraspte belegen of Gruyère kaas
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine. Bewerk tot deeg met gebruik van de pulsknop. Voeg zo nodig wat water toe.
Kneed het deeg tot een bol en dek het af met huishoudfolie. Laat het een uur rusten in de koelkast.
Snij de prei in ringen en de ui in kleine stukjes. Bak ze in een hete pan met olie of met boter op een laag vuurtje. Laat de preiringen niet bruin worden. Borstel de champignons schoon en snij ze in plakjes. Bak de champignons nog 5 minuten mee op hoog vuur. Het vocht dat eruit komt wegspoelen.
Rooster in een kleine pan de noten en breek ze in grove stukjes .
Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit tot ca. 5 mm, of leg het stukje voor stukje in een ovale bakvorm.
Klop de eieren los met de melk en de room en kruid ze met chilipeper, peper, nootmuskaat, zout en tijm. Voeg de geraspte kaas toe (of bestrooi boven op de taart).
Strooi wat tijmblaadjes, vers of droog, op de taartbodem.
De taart is nu klaar om gevuld te worden. Verdeel de groente over de deegbodem en voeg de noten toe.
Schenk er het eimengsel over.
Bak de taart 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.
- 150 gram (gezouten) roomboter
- 1 zure room of 1 eidooier
- 275 gr tarwebloem of 150gr speltmeel + 100 gram volkoren tarwemeel
- 1/2 tl bakpoeder
- 1-2 el koud water (zo nodig)
- 250g kastanje champignons of andere soort paddenstoelen
- 1/2 prei en nog 1 uitje
- 50g pecannoten
- takje tijm of 1 el gedroogde tijm
- 1/4 gemalen chilipoeder (optioneel)
- 125ml melk, eventueel plantaardig en 125ml room (of kokosroom)
- 2 eieren
- 1 el meel/bloem naar keuze
- zout, peper, nootmuskaat
- 50 gram geraspte belegen kaas of Gruyère kaas
- Een cake bakvorm / lage taartvorm (24cm) GEEN SPRINGVORM
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine. Bewerk tot deeg met gebruik van de pulsknop. Voeg zo nodig wat water toe.
- Kneed het deeg tot een bol en dek het af met huishoudfolie. Laat het een uur rusten in de koelkast.
- Snij de prei in ringen en de ui in kleine stukjes. Bak ze in een hete pan met olie of met boter op een laag vuurtje. Laat de preiringen niet bruin worden.
- Borstel de champignons schoon en snij ze in plakjes en bak ze nog 5 minuten mee op hoog vuur. Spoel het vocht dat eruit komt weg.
- Rooster de noten 1-2 minuten in een kleine pan en breek ze in grove stukjes.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit tot ca. 5 mm, of leg het stukje voor stukje in een ovale bakvorm.
- Klop de eieren los met de melk en de room en kruid ze met chilipeper, peper, nootmuskaat, zout en tijm. Voeg de geraspte kaas toe (of bestrooi boven op de taart).
- Strooi wat tijmblaadjes, vers of droog, op de taartbodem.
- Verdeel de groente over de deegbodem en voeg de noten toe.
- Schenk er het eimengsel over en bak de taart 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Gebruik geen noten als de taart of of kleine kinderen bestemd is.
- Dat zijn de ingrediënten voor een gezonder en een Glutenvrij deeg, het bereiden veranderd niet.
- • 275 g speltmeel/volkorenmeel
- • 150 g gezouten gras roomboter of kokosolie
- • 1 eigeel
- • 1-3 el ijskoud water
- • 1/2 tl zout
- • 70 g kikkererwtenmeel
- • 125 g rijstemeel 75
- • 125 g gras gezouten roomboter of kokosolie
- • 1 ei
- • 1-3 el ijskoud water
- • 1/2 tl zout
Eet smakelijk!
1 reactie