Dit hoofdgerecht is een feest op tafel, dat veel indruk maakt met veel minder tijd aan het aanrecht dan het lijkt. De oven doet hier het meeste werk voor een verbluffend resultaat. Oogverblindend en heeerlijk.
Kip speelt een hoofdrol in de Joodse keuken en dat verklaart waarom ik bijna alleen maar kip heb gegeten in mijn jeugd in Israel. Er zijn veel manieren om de kip te upgraden qua smaak. Verse kruiden, knoflook en citroen zijn de eenvoudigste maar wat mij betreft de lekkerste smaakversterkers. Tijm en rozemarijn passen ook nog fantastisch bij aardappels en groente zoals zoete aardappelen, pompoen en uien.
Twee belangrijke dingen zorgen dat de hele-kip-in-de-oven een succes wordt:
Een hele citroen die jij in de holte van de kip stopt. Deze zorgt ervoor dat de kip niet “zakt” tijdens het bakken.
De kerntemperatuur van de binnenkant van de kip moet 75 graden bereiken. Dit kan je natuurlijk met een kernthermometer controleren, maar ook als jij het dikste deel van de kip doorprikt (tussen achterkant en dij) en ziet dat de sap helder van kleur is.
- 1 hele scharrel- of biokip van ca 1,5 kg
- Takjes van verse rozemarijn en tijm
- ca 500gr Vastkokende of roseval aardappels, gewassen en in vieren gesneden
- 1 hele citroen, gewassen
- 2-3 el olijfolie
- Zout en gemalen zwarte peper
- 1/2 tl kurkuma
- 5-6 el Olijfolie
- Eventueel 2-3 teentjes knoflook, uitgeperst of heel, ongepeld
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Dep daarna de kip (huid) droog met keukenpapier. Bind de achterpootjes tegen elkaar vast met een stukje keukentouw.
- Bestrooi de binnenkant van de kip royaal met zout, peper en een deel van de verse kruiden (ook de uitgeperste knoflook). Stop de hele citroen erin. Dat voorkomt dat de kip “zakt”.
- Wrijf de kip in met olijfolie en kruiden.
- Neem nu een flinke braadslee, verdeel de groente er op en besprenkel ze met olijfolie, de kruiden en knoflook.
- Leg vervolgens de klaargemaakte kip met “de buik” naar boven op de aardappels (of de groente).
- Zet de braadslee in de voorverwarmde oven. Bak het geheel in ongeveer 1 ½ uur goudbruin. Na 30 min verlaag je de temperatuur naar 170 graden Celsius. Om te zorgen dat de kip nog malser wordt, bedruip je de kip en de aardappels om de 15-20 min met haar eigen bakvocht. Zo blijft zij lekker mals! Hussel verder een keer de groente om.
- Rooster de kip totdat zij gaar is (zie opmerking). Zet de oven uit, laat de kip nog 5 min in de oven en haal hem eruit.
- Laat de kip even afkoelen en snijd het touw waarmee de kip is vastgebonden los. Snijd de kip in stukken, of serveer de hele kip op een mooie serveerschaal samen met de aardappels.
**Voor een supermalse kip met een enorme berg smaak die van buiten ook nog lekker krokant is. Neem nu die hete kip en leg die even apart 15 minuten afgedekt onder aluminiumfolie weg. Nu kunnen de sappen mooi tot rust komen. Dit voorkomt dat je droge kip hebt.
Eet smakelijk en fijne feestdagen!