“Bouikos”: hartige scones met Feta en verse kruiden

DSC_0839

Het eerste recept dat ik uit het bijzondere kookboek “Honey & Co” op mijn blog plaats, is dit van deze verrukkelijke Bouikos. Bouikos zijn echter kleine kaasbroodjes afkomstig van de Balkan, met verse kruiden naar eigen keuze en pittige kaas zoals Oud Amsterdam, Cheddar en verder Feta of geitenkaas. Qua smaak lijken ze op hartig scones, en met de vorm mag jij creatief zijn en kiezen niet alleen maar voor driehoekjes maar ook voor bolletjes of voor een andere vorm.

Als vervanger voor tarwemeel kan jij ook voor speltmeel kiezen of volkorenmeel, het resultaat is niet te merken aan de uiterlijk maar wel een beetje toch aan de smaak en “textuur”. Als jij slecht tegen tarwe kan zou ik zeker speltmeel gebruiken. 

En nu even aandacht voor dit fantastisch boek, Honey & Co, van de “volgers” van Yotam Ottolenghi. Het echtpaar dat het boek heeft geschreven, deelt de passie voor de Midden Oosten keuken én de achtergrond (ook al komt de ene uit Jeruzalem, en de andere uit Tel Aviv: andere werelden). Ze werkten eerst in Yotam Ottolenghis restaurant en dit is hun eerste boek, hopelijk niet het laatste. Net als Ottolenghi zijn ze uit Israel naar London geïmmigreerd. Ze hebben bij Ottolenghi de smaak te pakken gekregen en vervolgens zonder een cent op zak een eigen restaurant in London geopend.

“Ik vond haar behoorlijk irritant…We trouweden een jaar later”

 

“We hadden amper budget voor de renovatie. …Zaten uren op internet te zoeken naar tweedehands spullen en kochten bij lounch types in de buitenwijken van landen spullen die “van de vrachtauto gevallen waren”. De enige uitspatting die we onszelf veroorloofden was de blauwe Marokkaanse tegeltje op de voel van de eetzaal. We zagen ze online en werden op slag verliefd!”

Het boek motiveert liefhebbers zoals ik, om pittige recepten, geurige combinaties en kruidenmixen uit te proberen. Er wordt niet alleen over de recepten iets leuks verteld, maar ook over de personages, zoals de eigenaars en de andere medewerkers in het restaurant. Het boek is op een grappige, eerlijke en persoonlijke wijze geschreven. Echt genieten!

“Ik gebruik hiervoor graag gewone, lekker vlezige paprika’s, terwijl Sarit de voorkeur geeft aan puntpaprika’s. Als jij, zoals wij, een nogaluitgesproken mening hebt over paprika’s, dan ej jij welkom bij de club”

 

Aan de slag met het recept!

Deze ingrediënten heb jij nodig:

  • 50gr koude gras roomboter;  
  • 40gr Cheddarkaas/Oud Amsterdam, geraspt;
  • 40gr schapen Fetakaas of geitenkaas, verkruimeld;
  • 100gr tarwemeel/speltmeel;
  • een mespunt zout;  
  • 50ml zure room;
  • tijm en bieslook, ongeveer 2el, fijn gesneden (of andere verse kruiden naar keuze);
  • eigeel voor het glaceren (optioneel).

Bereiding: 

  1. Verwarm de oven voor op 220°C/200°C heteluchtoven/gasstand 7. Snij de koude (belangrijk!) boter in dobbelsteentjes. Meng alle ingrediënten op de kruiden na met de handen en zo snel mogelijk.

2. voeg nu de gesnipperde kruiden toe en meng met het “deeg”mengsel. Het hoef absoluut niet fijn en egaal zijn.

“wat klontjes boter en kaas in het deeg is prima. Bij het bakken smelten ze en dat maakt de bouikos juist zo lekker”

3. Schep het deeg op een licht met bloem bestoven werkvak en vorm het tot een rechthoek van ca 1,5cm dik. Maak er zoals op de volgende foto’s driehoekjes van, of rondjes met een glas bijv (je kunt de restjes deeg na het uitsteken steeds weer tegen elkaar drukken, om er zo veel mogelijk van gebruiken. 

Klaar om de oven in te gaan!

4. Bestrijk de boven kant met eigeel of met melk als ze wilt da ze gaan glimmen. Leg ze over een bakplaat (bedekt met bakpapier) en bak ze 10min boven in de oven. Verlaag de temperatuur naar 200°C/180°C heteluchtoven/gasstand 6. Bak ze nog ca 10min tot ze goudbruin zijn.

Heerlijk gewoon op kamertemperatuur met zachte boter of met olijfolie. 

Eet smakelijk!

Mobiele versie afsluiten