Ingelegde aubergine met knoflook en azijn

Als je van aubergines houdt, dan MOET je deze proeven.

DSC_1859En als je ook een liefhebber van knoflook bent….dan is dit een hapje dat je niet zo snel zal vergeten.

Het enige werk wat hiervoor nodig is, is het bakken van de aubergine en het dun snijden van de groente en kruiden. Dan even laten koelen en breng het naar de koelkast.

Theoretisch gezien mag het gerust twee of drie weken in de koelkast liggen, maar in de praktijk is het al veel eerder op 😉 Het is meestal het hapje dat de meeste complimenten krijgt, het snelste op is en juist qua uiterlijk niet opvallend is (hier aan onze feestelijke tafel, was het nummer 3).

Ingelegde aubergine met knoflook
Serves 15
Write a review
Print
Bereidingstijd
30 min
Bereidingstijd
30 min
Ingrediënten
  1. * 2 grote stevige aubergine (zo licht mogelijk en met gladde schil)
  2. * 100ml wijazijn van goede kwaliteit
  3. * 3-4 (ja) knoflookteentjes, gepeeld en dun gesneden
  4. * 2 stengels van een verse bleekselderij, in dunne, diagonale plakjes gesneden
  5. of/en een halve rode paprika, in dunne strepen gesneden
  6. * een klein bosje platte peterselie of koriander
  7. * 1/2 tl zout en klein beetje zwarte peper of chilipoeder
  8. * 3-4 el olijfolie of een andere plantaardige olie (kokosolie wordt helaas hard in de koelkast en dan kan je hem dus hier niet gebruiken).
Bereiding
  1. Snijd de aubergines in plakken van hooguit 1 cm dik.
  2. Bestrooi de aubergine plakken met zout en leg ze in een vergiet, het liefst met iets zwaars erop. Laat ze 15 – 30 minuten staan.
  3. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de plakken aubergine, spoel ze af en dep ze droog.
  4. Verhit een grillpan met olie op hoog vuur tot hij loeiheet is. Bak de aubergine van beide kanten gaar. Keer één of twee keer om. Zet het vuur uit.
  5. Meng in tussentijd de azijn met de rest van de ingredienten (kruiden en de groenten). Schenk een derde ongeveer van het azijnmengsel in een grote kom of vierkant schaal, het liefst die dicht kan gaan.
  6. Verdeel de aubergine nog heet in de schaal/kom. Je hoef ze niet uit laten lekken op keukenpapier, ze zijn met de bakolie het lekkerste.
  7. Giet nog een derde over de aubergine en vervolgens leg nog een laag aubergine boven de eerste laag.
  8. Schenk ten slotte de rest van het azijnmengsel boven de aubergineplakken. Laat het geheel afkoelen en bewaar ten slotte in de koelkast.
Notities
  1. Heeerlijk met tahinsaus, hummus of met een stukje geitenkaas en eventueel vers brood.
http://www.foodsandphotos.nl/

Geniet!

Mobiele versie afsluiten