Eén van de meest populaire gebaksoorten in Israël, met name in Jeruzalem, zijn gistgebakken krantzcakes genaamd ‘Babbka’. Deze zachte, mooie gebak of gebakjes hebben in der loop der jaren heel veel varianten gekregen, gevuld met chocola, met roomkaas of zoals in dit recept met kaneel. Heerlijk vooral vers maar geloof me, ook ontdooid na 2-3 weken in de diepvries! Dus maak hem gewoon wanneer het je uitkomt en verras je vrienden en 🙂
Ingrediënten :
- 450 gr meel
- 80 gr suiker
- 100 ml melk, op kamertemperatuur
- 2 kleine eieren
- snuf zout
- 60 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 1,5 zakjes gist (10 gr)
- 1 tl bakpoeder
Kaneelulling (kijk hier* voor het chocolade vulling alternatief!):
- 1 volle el kaneel
- 75-80 gr suiker
- 75 gr roomboter, gesmolten
Voor de topping:
- Maple siroop een paar lepels, met wat water. Of 3 el suiker gemengd met 3 el water
Bereiding:
- Doe alle ingrediënten voor het deeg op de boter en zout na in de kom van een keukenmachine en roer alles met de deeghaak ca 1 minute op een lage stand door elkaar. Voeg vervolgens de boter en het zout toe en mix een paar seconde op een hoge snelheid en daarna 3 minuten op halfhoge snelheid, tot het een samenhangend deeg wordt. Kneed met de handen het deeg tot het soepel is, minstens 5 min. Je kunt ook alles in een broodbakmachine doen en 10 min hooguit laten werken. Het deeg moet wat plakkerig, egaal en en elastisch worden.
- Vet een kom heel licht in met wat olie, leg hier het deeg in en dek af met een theedoek of plasticfolie. Laat minstens een uur rijzen op een warme plek (niet te warm) totdat het deeg zich verdubbeld.Kneed na het rijzen het deeg een paar seconden met de hand door om alle lucht eruit te halen.
- Rol het deeg uit met een deegroller tot een rechthoek op een met bloem bestoven werkvlak. Smeer het deeg met de gesmolten boter en bestrooi het vervolgens met de kaneel en de suiker. Laat rondom een rand van 1-2cm vrij.
- Rol het gevulde deeg met beide handknop net zoals voor ene opgerolde koek: begin bij de dichtstbijzijnde langde kant en eindig bij de met de andere kant. Druk het deeg op de deegrol en strijk met beide handen over de rol tot het een volmaakte, dikke “sigaar” is met de gesloten deegrand aan de onderkant.
6. Snij met een scherp mes plakken van 3cm. Leg de plekken ca 1 cm van elkaar in de ingevette springvorm of ronde bakvorm en laat nog 20-30min rijzen.
7. Verwarm in deze tijd de oven voor op 170-175°C. Bak de taart in de oven goudbruin, 20-25min.
8. Bestrijk de taart terwijl hij nog warm is met de verdunde maple siroop (of suiker+water) en laat afkoelen.
Geniet!!
* Als je voor een heerlijke chocolade vulling kiest, heb je deze ingrediënten nodig:
- 50 gr poedersuiker
- 30 gr cacaopoeder
- 125 gr donkere chocolade (minstens 70% cacao), gesmolten
- 100 gr boter, gesmolten
- 100 gr pecannoten, grof gehakt (optioneel)
Ziet er zalig uit. Ga ik eens proberen één dezer weekends. Dit is (tot nog toe) mijn favoriete babka-recept (maar eigenlijk alleen zalig vers) :http://www.davidlebovitz.com/chocolate-babka-kranz-bread-recipe/
Dankjewel Peter!
David Lebovitz volg ik ook, echt top vind ik hem.
Zelf heb ik hier ook een Babka recept geplaatst, oorspronkelijk van Ottolenghi. En jaaa…zeker zalig!
http://www.foodsandphotos.nl/ottolenghi-chocolade-taart-krantzcake-babka/
Hartelijke groet,
Naomi