Kersenkoek met blauwe bessen

DSC_0157Het is echt zomer en ik zocht naar een recept dat mijn keuken en eettafel opvrolijkt net als de zon buiten. Wat dacht jij van een recept waar kersen de hoofdrol spelen…? Heerlijk en vol van smaak, knapperig en zeer verleidelijk om te zien en te serveren.

Image1 Image3Deze kersentaart, of -repen, is gemaakt met echte (gras)roomboter en met een handvol blauwe bessen om de zoetheid van de kersen te neutraliseren en de taart met “superfruit” te verrijken. En je kunt hem, geloof me, echt niet weerstaan. 

DSC_0130 kopie

…Ook al is hij niet het allergezondste tussendoortje dat je kan bedenken, je móet hem minstens keer echt uitproberen deze zomer.

DSC_0303

Zoek je een gezondere versie of/en een Glutenvrije taart? Geen probleem. Kies dan voor de alternatieven die ik in de ingrediëntenlijst voorstel, zoals speltmeel of rijstemeel (en dus Glutenvrij). Het resultaat is absoluut niet minder lekker, maar oogt minder aantrekkelijk. De suiker (net als de roomboter) heb je in dit recept nodig voor de knapperigheid van de koekjes/repen, en kan je dus niet door honing/maple syrup vervangen. Maar je bent welkom te proberen en me laten weten hoe het werd. Zelf vond ik het resultaat echt minder.DSC_0187

Deze heb je nodig, voor de knapperige bodem: 60 gr rietsuiker / palmsuiker; 60 gr havermeel/volkorenmeel/rijstelmeel (voor een Glutenvrije koek); 50 gr havermoutvlokkken (Glutenvrije havermout als je voor helemaal Glutenvrij kiest) ; 120 gr gras roomboter, gezouten; 1/2 tl vanille extract. En voor de vulling heb je de volgende nodig: 120 gr (liefst) gras roomboter; 3 el rietsuiker / palmsuiker; 2 el tarwemeel/speltmeel/rijstemeel; 2 grote eieren; 1 tl vanille extract; snufje zout; 250 gr kersen en bessen naar keuzen. 

DSC_0277

DSC_0265

DSC_0281

De bereiding zie je in het receptkaart:

Kersenkoek met blauwe bessen
Write a review
Print
Bereidingstijd
30 min
Kooktijd
50 min
Totale tijd
1 hr 20 min
Bereidingstijd
30 min
Kooktijd
50 min
Totale tijd
1 hr 20 min
Ingrediënten
  1. 60 gr rietsuiker / palmsuiker
  2. 60 gr havermeel/volkorenmeel/rijstelmeel (voor een Glutenvrije taart)
  3. 50 gr havermoutvlokkken (Glutenvrije havermout bestaat ook, als je voor helemaal voor glutenvrij gaat)
  4. 120 gr grasroomboter, gezouten
  5. 1/2 tl vanille extract
Voor de vulling
  1. 120 gr grasroomboter
  2. 3 el rietsuiker / palmsuiker
  3. 2 el tarwemeel/speltmeel/rijstemeel
  4. 2 grote eieren
  5. 1tl vanille extract
  6. Snufje zout
  7. 250 gr kersen en blauwe bessen naar keuzen
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de ingevette bakvorm met bakpapier, laat de lange kanten overhangen zodat je de gebakken koek na het bakken er makkelijk kunt uittillen. Vet een vierkante vorm van 20 centimeter breed in en beleg met twee stroken bakpapier. Zorg ervoor dat ze als een kruis op elkaar liggen, zodat alle kanten bedekt zijn.
  2. Mix de boter en de suiker tot een luchtige massa. Voeg het vanille-extract, de meel en de havermout toe en meng nog een paar seconden tot alles opgenomen is.
  3. Verdeel het (plakkerige) deeg over de bakvorm, het liefst met vochtige handen of een lepel.
  4. Zet in de voorverwarmde oven voor 12 tot 15min (hangt er een beetje van de oven af), haal het er uit en laat het even afkoelen.
  5. In tussentijd maak je de vulling. Laat de boter in een klein pannetje smelten. Roer regelmatig, en zet het vuur uit zodra de boter licht (!) bruin begint te worden, maar niet verbrandt! Dat duurt 5 tot 6 min. Laat afkoelen.
  6. Mix met een (hand)mixer de eieren met de suiker totdat er een luchtige massa ontstaat. Voeg dan het meel, het vanille-extract en het zout toe en mix nog even. Voeg ten slotte, voorzichtig de gesmolten boter toe en meng het nog een paar seconden. Zolang totdat de boter opgenomen en onzichtbaar is.
  7. Schenk het beslag over het eerste gebakken laagje. Verdeel ten slotte het fruit zoals jij het wilt, sporadisch of in rijtjes, op het beslag.
  8. Zet in de oven voor nog 30-35 min totdat de cake lichtbruin en gaar is.
Adapted from Smitten kitchen
Adapted from Smitten kitchen
http://www.foodsandphotos.nl/
DSC_0193 kopie

Geniet!

Print Friendly, PDF & Email

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.