Kip in wijn met pruimen en bloemkool

Dit recept is een lichtere variant van het klassieke Franse gerecht, Coq au vin. Dit gerecht is een stoofschotel met een hele haan en rode wijn, en verder spekjes en champignons. Zelf combineer ik vaak kip met gedroogde pruimen, bloemkool, broccoli of zoete aardappels, en met nog rode wijn krijgt het gerecht een rijkere, volle en licht zoete smaak. Een feest!

Ingrediënten (voor 2-4) personen

  • 4 kipdrumsticks 
  • ca 10 gedroogde pruimen, zonder pit
  • 2 grote uien of 4-5 sjalotten, in stukken gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt, en nog 2 ongeschild
  • een halve bloemkool, in roosjes  
  • een halve courgette / 1 geschilde zoete aardappel, in grote blokken gesneden (optioneel)
  • 2 Laurierblaadjes (gedroogde)
  • 2-3 takken tijm
  • 150 ml volle rode wijn, bij voorkeur een Bourgogne
  • 150 ml kippenbouillon 
  • 2-3 el honing
  • zout, snuf
  • versgemalen peper, royaal 
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • scheut olie, zonnebloem gebruik ik meestal

Bereiding:

  1. Verhit een scheut olie en de boter in een braadpan en bak de kip rondom goudbruin. 
  2. Haal de kip uit de pan en bestrooi hem met zout, peper, paprikapoeder en knoflookpoeder. 
  3. Zet het vuur laag en fruit de ui en de (gehakte) knoflook in de braadpan. Voeg de tijm, de hele teentjes knoflook, de wijn en de bouillon toe en breng aan de kook. 
  4. Voeg de kip en de laurier toe aan het vocht, draai dan het vuur laag en laat 40 min sudderen met de deksel. 
  5. Voeg nu de bloemkool en eventueel de courgette/zoete aardappel, de pruimen en de honing toe, en laat nog 15 min zachtjes stoven. Zorg ervoor dat de groente goed in het vocht zitten. Heb je bloemkool gebruikt? Haal hem nu uit de pan en laat hem op een bordje/kommetje afkoelen. Zo zorg je dat hij nog stevig blijft.
  6. Haal de deksel uit en laat allen nog 10-15min koken.
  7. Serveer warm met rijst of aardappels, haal de laurierblaadjes en de takken tijm eruit. 

Bon appetit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.