Kip-kerrie met groente en ananas

Ne weet ook ik wat het kookgeheim van mals kipfilet is*
Ne weet ook ik wat het kookgeheim van mals kipfilet is*
Twee weken geleden bezocht ik mijn kookgoeroe, mijn goede vriendin Zehavi. Het was een heerlijk tweedaags bezoek. Zij komt net als ik uit Israel en heeft haar Nederlandse man hier leren kennen. Naast onderwerpen zoals de situatie in het Midden Oosten, liefde en familie, brengen we veel tijd door met praten over eten, koken en de verschillen tussen eetculturen. Al die jaren van onze vriendschap geniet ik van haar betoverende, altijd goed gekruide gerechten. Gerechten met verrassende combinaties aan smaken. Zehavi weet altijd bij elk ingrediënt het passende kruid en de wijn te kiezen…
Ik was altijd jaloers op haar dat ze geen kookboeken nodig had om het perfecte aperitief, soep, salade of vleesgerecht te maken!

Veel van wat ik nu over koken weet, heb ik van haar geleerd. Ik kan altijd heel erg moeilijk mijn enthousiasme verbergen als ze het eerste bordje uit haar keukentje haalt met ons eerste kopje thee of glaasje wijn. “Je hoeft voor mij niets bijzonders te maken”, zeg ik altijd… Ik blijf iedere keer verrast en oh oh wat is het een feest voor de zintuigen!

Tijdens mijn laatste bezoek was het een Indisch kleurig en geurig kip-kerriegerecht dat mij simpelweg opvrolijkte. Je kunt makkelijk een kant-en-klare kerriesaus kopen maar dat weegt niet op tegen de voordelen van een zelf-gemaakte saus.  Het is niet alleen gezonder,maar JE PROEFT HET VERSCHIL! en geloof me:  ingewikkeld is het niet.

Dit heb je nodig:
DSC_0506
 
En op een rijtje alle ingrediënten voor 4 personen (op deze foto zijn de hoeveelheden voor 2):

. 500 gr kipfilets, in stukken of repen gesneden*
. 100 gr witte- of spitskool, in dunne stukjes gesneden 
. ½ rode paprika, in dunne stukjes gesneden
. 1 kleine blik ananasstukjes of 75 gr verse ananas
. 1 ui, in kleine stukjes gesneden
. 2-3 teentjes knoflook, in dunne stukjes gesneden
. 1 glas (220 ml) kokosmelk
. rasp van 1 citroen (een echte upgrade voor dit gerecht!)
. 1 tl (het liefst Masala) kerriepoeder
. 1 tl kurkuma
. 1 tl gemperpuree of verse gember, dun gesneden
. 1 tl paprikapoeder of chilipoeder
. 2-3 el zonnebloem- of kokosolie om te bakken
. zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Aan de slag:

 1. Fruit de ui en vervolgens de knoflook in een grote pan op matig tot heet vuur lichtbruin. Voeg de paprika- en de koolreepjes in de pan toe. Roerbak nog 2-3 minuten op een matige temperatuur.
 2. Voeg nu de kokosmelk, citroenrasp, gember(puree) en kruiden toe en roer erdoor. Dek af en laat op een laag vuurtje onder af en toe roeren 20 min sudderen. Voeg de ananasstukjes en laat nog 10-15 minuten koken, afgedekt.


3. Bak de kipstukjes/-reepjes in een hete (!) pan met een lepel olie goudbruin, hooguit 5 minuten. Voeg de kip toe aan de pan met groente en laat nog een paar minuten mee bakken**

DSC_0546

Serveer met witte rijst om met mihoen.

DSC_0581

* Laat de stukjes of repen kip 10-15 minuten buiten de koelkast staan. 

** De pan moet heet zijn en de kip niet te koud, anders komt water uit de kip en wordt hij taai. (Zó maak je malse kipfilet!) 

 Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

15 Reacties

 1. Ziet er weer waanzinnig uit! Mooie foto’s. Ongetwijfeld is vers gezonder dan kant en klaar. Ik voeg overal mogelijk kurkuma, past bij de kleur van dit gerecht en is heel erg gezond.

  Groetjes, Jan

  1. Heel erg bedankt Jan! Kurkuma is inderdaad super gezond. Het is even wennen aan de smaak, maar de moeite waard.
   Groetjes, Naomi

  1. Graag gedaan Hannie! Ananas uit blik is ook lekker, alhoewel proef je echt het verschil als het vers is (kan ook gewoon gesneden uit de AH bijv).
   Groetjes en eet smakelijk 😉
   Naomi

 2. Vandaag klaargemaakt en gegeten, was erg lekker! De mannen vonden de ananas teveel overheersen, maar dat is een kwestie van smaak. Malse kip klaarmaken: hele goede tip! Dank je wel!

 3. Graag gedaan Lyda en heel leuk om te horen!
  De kip-tip was ook voor mij nieuw, fijn is dat hè. En wat de ananas betreft: inderdaad een kwestie van smaak, zelf ben ik dol op fruit en de smaakcombinatie zoet met hartig/pittig. Mijn dochter reageerde met: “ma-maaa…je weet dat ik het niet lekker vindt als je fruit in het eten doet…!”.
  Groetjes, Naomi

 4. Ik heb de kip kerrie vandaag klaargemaakt. Mijn saus was alleen niet zo mooi gebonden als op de foto en de kleur was meer geel dan oranje (kon ook geen massalla kerrie vinden dus gewone kerrie gebruikt). Verder was hij erg lekker, heb er wel wat meer kruiden in gedaan want vond hem een beetje flauw.
  Bedankt voor dit recept!

 5. Graag gedaan Susanne en bedankt voor jouw commentaar!
  Als de saus niet gebonden genoeg is kan je altijd 1-2tl maizena toevoegen, mengen in een beetje (50ml ong) koud water en aan de saus toevoegen. Mee roeren nog een paar minuten op een laag vuurtje en uitzetten.
  Wat de kruiden betreft, hangt er van af hoe zout en/of pittig je jouw eten lust. mijn man voegt altijd chili/sambal, ik zout… De hoeveelheden in dit recept zijn meer “kindvriendelijk”, misschien daarom wat het voor jou niet gekruid genoeg.

 6. …En die van de kleur: ik heb idd een “echte” massalla kerriepoeder gebruikt, uit zo’n Aziatische winkel. Die is meer oranje de geel.
  Groetjes, Naomi

  1. Dankjewel Joke! Ben eerlijk gezegd van dit recept helemaal vergeten en heb verse ananas in de koelkast…weet nu wat ik ermee ga doen 😉

   Groetjes, Naomi

  1. Hey Bert, heb jouw bericht over het hoofd gezien, mijn excuses. En wat een leuk bericht, dankjewel!
   Heb deze eigenlijk al een tijdje niet gemaakt, krijg er nu weer zin 😉

   Hartelijke groet,
   Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.