Kip-kerrie met groente en ananas

Ne weet ook ik wat het kookgeheim van mals kipfilet is*
Ne weet ook ik wat het kookgeheim van mals kipfilet is*
Twee weken geleden bezocht ik mijn kookgoeroe, mijn goede vriendin Zehavi. Het was een heerlijk tweedaags bezoek. Zij komt net als ik uit Israel en heeft haar Nederlandse man hier leren kennen. Naast onderwerpen zoals de situatie in het Midden Oosten, liefde en familie, brengen we veel tijd door met praten over eten, koken en de verschillen tussen eetculturen. Al die jaren van onze vriendschap geniet ik van haar betoverende, altijd goed gekruide gerechten. Gerechten met verrassende combinaties aan smaken. Zehavi weet altijd bij elk ingrediënt het passende kruid en de wijn te kiezen…
Ik was altijd jaloers op haar dat ze geen kookboeken nodig had om het perfecte aperitief, soep, salade of vleesgerecht te maken!

Veel van wat ik nu over koken weet, heb ik van haar geleerd. Ik kan altijd heel erg moeilijk mijn enthousiasme verbergen als ze het eerste bordje uit haar keukentje haalt met ons eerste kopje thee of glaasje wijn. “Je hoeft voor mij niets bijzonders te maken”, zeg ik altijd… Ik blijf iedere keer verrast en oh oh wat is het een feest voor de zintuigen!

Tijdens mijn laatste bezoek was het een Indisch kleurig en geurig kip-kerriegerecht dat mij simpelweg opvrolijkte. Je kunt makkelijk een kant-en-klare kerriesaus kopen maar dat weegt niet op tegen de voordelen van een zelf-gemaakte saus.  Het is niet alleen gezonder,maar JE PROEFT HET VERSCHIL! en geloof me:  ingewikkeld is het niet.

Dit heb je nodig:
 
En op een rijtje alle ingrediënten voor 4 personen (op deze foto zijn de hoeveelheden voor 2):

. 500 gr kipfilets, in stukken of repen gesneden*
. 100 gr witte- of spitskool, in dunne stukjes gesneden 
. ½ rode paprika, in dunne stukjes gesneden
. 1 kleine blik ananasstukjes of 75 gr verse ananas
. 1 ui, in kleine stukjes gesneden
. 2-3 teentjes knoflook, in dunne stukjes gesneden
. 1 glas (220 ml) kokosmelk
. rasp van 1 citroen (een echte upgrade voor dit gerecht!)
. 1 tl (het liefst Masala) kerriepoeder
. 1 tl kurkuma
. 1 tl gemperpuree of verse gember, dun gesneden
. 1 tl paprikapoeder of chilipoeder
. 2-3 el zonnebloem- of kokosolie om te bakken
. zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Aan de slag:

  1. Fruit de ui en vervolgens de knoflook in een grote pan op matig tot heet vuur lichtbruin. Voeg de paprika- en de koolreepjes in de pan toe. Roerbak nog 2-3 minuten op een matige temperatuur.
  2. Voeg nu de kokosmelk, citroenrasp, gember(puree) en kruiden toe en roer erdoor. Dek af en laat op een laag vuurtje onder af en toe roeren 20 min sudderen. Voeg de ananasstukjes en laat nog 10-15 minuten koken, afgedekt.


3. Bak de kipstukjes/-reepjes in een hete (!) pan met een lepel olie goudbruin, hooguit 5 minuten. Voeg de kip toe aan de pan met groente en laat nog een paar minuten mee bakken**

Serveer met witte rijst om met mihoen.

* Laat de stukjes of repen kip 10-15 minuten buiten de koelkast staan. 

** De pan moet heet zijn en de kip niet te koud, anders komt water uit de kip en wordt hij taai. (Zó maak je malse kipfilet!) 

 Eet smakelijk!

Mobiele versie afsluiten