Een kip in de oven recept vergt weinig bereidingstijd. Je doet alle ingrediënten in een geschikte ovenschaal/braadslede, en gaat hij de warme oven in! Kip is zonder meer het meest gegeten vleessoort in Israel. En wordt hij meestal met rijst, couscous of met zoete aardappel (“bataat”) maar ook met gewone aardappels gegeten, vooral uit de oven of gestoofd in een pan. De rode wijn geeft de kip en de saus hier een bijzondere smaak. Wat de alcohol betreft hoef je je geen zorgen te maken: die wordt verdampt tijdens het bakken.
ingrediënten:
- 8 kippenpoten of 4 -bouten (ca 800gr totaalgewicht), met vel
- 2 hele bollen knoflook, door de breedte gehalveerd
- 2 grote uien, of 4 sjalotjes, gepeld en in parten gesneden
- 150 g ontpitte olijven
- 100 ml rode wijn
- 1 el honing
- 3 paprika’s in verschillende kleuren, zaadjes en zaadlijsten verwijdert.
- 1 el honing
- 3 el olie
- 2-3 verse rozemarijn- of tijmtakken*
- zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Leg de kipstukken met de velkant naar boven op een ruime ovenschaal of braadslede. Bestrijk de kippenbouten licht met 1 el olie en bestrooi met peper en zout.
- Doe de groente en de olijven in de ruimte tussen de kip. De halve knoflookbollen leg je met de gesneden kant naar boven.
- Blus af met de rode wijn en de rest van de olijfolie , de honing en de kruiden. Verdeel ten slotte de verse rozemarijn/tijm boven de kip en de groente.
- Dek de ovenschotel af met aluminiumfolie en bak de kip 45-50 minuten. Haal vervolgens de aluminiumfolie uit en laat nog ca 15 min bakken totdat de kip mooi bruin wordt (maar niet zwart!). Laat buiten de oven minstens 10 min rusten.
* Over het algemeen past tijm meer bij zoete aardappelen en rozemarijn bij gewone aardappelen