Kip met zoete aardappelen in de oven

DSC_1578

Kip met aardappelen in de oven passen geweldig bij elkaar. De zoete aardappelen, die ik al eerder hier een paar weken geleden introduceerde, passen nog beter bij kip. Eén hele maaltijd in één ovenschaal, voedzaam, lekker en zoals meestal op deze site: eenvoudig om klaar te maken.

In de oven raken de geuren en smaken van de kip en de “bataat” vermengd met elkaar en wordt het een feest voor de smaakpapillen!

 

De zoete aardappel is gezonder dan een gewone aardappel (zie zoete aardappelrecept nr. 1). De andere ingrediënten doen onze gezondheid ook goed zoals de kurkuma en de verse kruiden. Het citroensap, een paar druppels maar, geven de ingredienten een extra “kick”. 

In dit recept heb ik dadelstroop gebruikt, wat ik uit de Israëlische keuken goed ken. Heerlijk bij vlees- en kipgerechten, maar ook als een suiker- en honingvervanger. Je kunt dadelstroop in de reformzaak vinden, zo niet vervangen door honing of echte Maipelsiroop. Ben je Diabeet of volg je een koolhydraatarm dieet? Voeg dan helemaal geen zoete siroop toe, want je krijgt al voldoende (wel gezonde!) koolhydraten binnen.

Oké, wat heb je hiervoor nodig (voor 7-8 personen):

  • 8 losse kippenpoten of 4 -bouten (ong 1kg), met vel
  • 4-5 middelgrote zoete aardappelen, schoon geboend en in parten gesneden
  • 3 el dadelstroop of honing 
  • 3 el sojasaus
  • 2 grote uien, in partjes gesneden, eventueel nog 2 teentjes knoflook
  • 3 el olijfolie of gesmolten kokosolie
  • een paar druppels citroensap (de citroen zelf kan je, als garnering, meebakken)
  • zout en gemalen, zwarte peper
  • ½ tl kurkuma
  • 2-3 verse rozemarijn- of tijmtakken*

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 5.

  1. Vermeng de honing/ dadelstroop, de olie, de sojasaus, de citroensap en de kruiden in een kom, zonder de verse kruiden en de ui.
  2. Bestrijk de aardappelen en de kipstukken met het mengsel, of marineer een nacht/dag van tevoren de kip in de saus.
  3. verdeel de kip en de aardappelen in de ovenplaat/braadslee.
  4. Leg de stukjes ui en de verse takken tijm/rozemarijn tussen en boven de groente en de kip. Schenk de rest van het mengsel over de kip en de groente.
  5. Braad de kip een uur in het midden van de oven. Haal de schaal na 20-25 minuten uit de oven en bedruip met het braadvocht. Verlaag de nu oven naar tot 180°C en laat nog zo’n 20 minuten braden. Herhaal de laatste stap.
  6. Haal de braadslee uit de oven zodra de kip mooi bruin wordt. Laat 10-15 minuten rusten.

Lekker met een groene salade en eventueel een kleine portie rijst, couscous of quinoa.

Eet smakelijk!

*dit recept kan je ook met gewone aardappelen maken (alleen aardappelen of de helft van de bataat door gewone aardappelen vervangen). Over het algemeen past tijm meer bij zoete aardappelen en rozemarijn bij gewone aardappelen

Mobiele versie afsluiten