Kipkoekjes met zoete aardappel, gember en pindakaas

Kip wordt denk ik onderschat in Nederland en beschouwd als droog en saai, en dat is zo jammer. Je kan ermee verrassend variëren! Kip is mager en wel eiwitrijk. Als je biologische kip koopt weet je (hoop je…) dat hij nog geleefd heeft en geen plofkip is geweest. Dat vind ik belangrijk, echter met elk stuk vlees dat wij eten.

Ik ben zelf opgegroeid met kip. Kip is zonder meer de meest gegeten vleessoort in Israël, vooral uit de ovenת gestoofd in een pan en heel vaak verwerkt in balletjes of koekjes. Net als dit lekker “koekjesrecept”. In combinatie met zoete aardappel, verse kruiden, pindakaas en gember. Heerlijk!d

Kipdijfilet is malser dan de bekende kipfilet. Het komt van het bovenste gedeelte van de kippenpoot. Dit vlees is donkerder en volgens velen lekkerder. Vandaar dat ik in dit recept gekozen heb om kipdijfilet te gebruiken, maar het is vast ook lekker met gewoon kipfilet. Biologisch alsjeblieft 😉

Met deze ingrediënten krijg je heerlijke koekjes die jij naast rijst/aardappels kan eten maar ook bij de soep of zomaar als snack. Ze zijn lekker zonder de dips maar echt een feest als je voor een van deze dips kiest, de pindadip of frisse yoghurtdip. 

 

En zo maak je ze, als je de ingrediënten in huis hebt, keukenmachine en een goede grillpan/.., is de rest een piece of…koek.

Ingrediënten:

  • 4 kippendijenfilets (ca 400 gr) /kipgehakt 
  • 1 grote zoete aardappel of 2 kleine
  • 2-3 stuks bosui, in grove stukken gesneden 
  • 1 grote ui of 2 sjalotjes 
  • 2-3 knoflookteentjes, in stukken gesneden 
  • 1 ei
  • 4-5 el paneermeel 
  • 2 el pindakaas 
  • 2 el sojasaus, liefst ongezoet
  • klein stukje gember, gepeeld en in stukken gesneden 
  • zout, gemalen peper.

Ingrediënten voor de yoghurtdip: 

  • 150ml volle/halfvolle yoghurt
  • 50ml zure room of mayonaise
  • handje vol (ong 25gr) bosui/bieslook/dille, grof gehak
  • zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Doe de kipdijfiletjes in een keukenmachine en maal tot grof gehakt. 
  2. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten (voor de koekjes zelf) en blijf malen tot een grove “puree”. Als je kipghakt gebruikt doe je gewoon alle ingrediënten gelijk in de keukenmachine en maal je fijn. 
  3. Rol met vochtige handen platte koekjes van het gehaktmengsel, of gebruikt 2 lepels om “koekjes” te maken, je moet ze dan gelijk in de hete pan “gooien”.
  4. Rooster de koekjes aan beide kanten goudbruin,in een hete grillplaat met olie of een grillpan, 2-3 minuten aan elke kant. Je kunt ze gewoon ook in een gewone goede kookpan bakken maar ze zien er leuker uit als je ze grill 😉

Maak de dips door alle ingrediënten met elkaar te mengen, behalve de kruiden. Snij de kruiden fijn met een mes of met een kruidenschaar. Bewaar een beetje voor garneren.

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.