De zomer is officieel begonnen én is het vaderdag vandaag. Goede reden voor een heerlijk zomers recept. perfect voor de gezonde BBQ of gewoon een lichte vleesmaaltijd, Gluten- en Lactosevrij. Dit recept van gemarineerde kipspiesjes met paprika’s is een voorproefje van het fantastisch kookboek “Natuurlijk samen koken”, dat in het najaar wordt uitgegeven. Zelf heb ik de eer gehad om het hoofdstuk hartige hapjes te verzorgen, en dit is één recept van deze hoofdstuk!
- 200 g kipfilet, in blokjes gesneden
- 2 paprika’s in verschillende kleuren (je kunt ook afwisselen met andere groente zoals courgette, champignons en uien)
- ingrediënten voor de gekozen marinade
- 2 el sojasaus van goede kwaliteit, bijvoorbeeld Tamari
- 2 el honing
- 2 el olijfolie
- 2 knoflookteentjes, uitgeperst
- sap en rasp van een limoen
- zout en zwarte peper naar smaak
- als je van pittig houdt: 1/4-1/2 grote rode chilipeper ontdaan van zaad en fijngesneden
- sap en rasp van een limoen, of citroen
- 1 knoflookteen, uitgeperst
- 2 el honing
- 2 el olijfolie
- zout en peper naar smaak
- handje muntblaadjes, ca 10 g
- 40 g verse, gewassen koriander, voornamelijk de blaadjes
- 25 g pijnboompitten, cashewnoten of walnoten
- 1 knoflookteen, uitgeperst
- 4 el olijfolie
- sap van 1/2 citroen
- zout en peper naar smaak
- Dep de kipfilet droog en snij hem en de groente in blokjes.
- Leg de ingrediënten voor de marinade in een kommetje en roer deze goed om.
- Als je voor de pestomarinade kiest maak de pesto klaar met een staafmixer, een vijzel of een keukenmachine. Dit doe je door alle ingrediënten voor de pesto, behalve de olijfolie, te malen totdat jij een egale “puree” krijgt. De olie voeg je als laatst toe.
- Leg de kipfiletblokjes in een kom of een ondiepe ovenschaal. Dek dit af met keukenfolie of met een passend bord. Laat minstens twee uur marineren.
- Verwarm de ovengrill of de barbecue op een midden hoge stand.
- Als je houten satéprikkers gebruikt leg ze 20-25 minuten in koud water om te voorkomen dat ze onder de gril verbranden.
- Rijg de blokjes kip en groente aan de satéprikkers en leg ze op de warme grill of barbecue. Draai ze regelmatig om en bak ze goudgeel, ca 10 minuten. Hoe groter de kipblokjes zijn, hoe langer het duurt totdat ze gaar zijn.
- Lekker met een Tzatzikisausje gemaakt van dikke geitenyoghurt, uitgeperste knoflookteen, citroensap, zout en peper.
*****************************************************************************************************
Het kookboek “Natuurlijk samen koken” is een unieke gezamenlijke productie van foodsbloggers, voedingsdeskundigen, cateraars, coaches, food- en gezondheidsbloggers, auteurs, rauwfoodchefs en natuurlijk diëtisten. Nou, eentje 😉 Het boek bevat meer dan 175 recepten, allemaal zonder (geraffineerde) suikers en koemelk (wel geitenyoghurt en -kaas), zo min mogelijk (varkens)vlees, tarwe en sowieso bewerkte producten. Zonder overbodige ’troep’ maar vol van smaak en weinig ‘gedoe’! De lanceerdatum is begin oktober 2015, dan zou het boek in ieder geval zeker in de winkels liggen!
Fijne zomer!