Labneh van Geitenyoghurt met za’atar

DSC_2175
Labneh: zelf gemaakte geitenkaas

Heerlijk! Za’atar uit Israel gekregen.  Maar wat kan ik ermee doen…? en wat is Za’atar eigenlijk?  Za’atar  is een kruidenmengsel dat wordt gemaakt met de wilde kruid die de bijbel Hyssop heet (Origanum syriacum) of zoals velen hem gewoon “Zaatar” noemen. De smaak lijkt op tijm en oregano, vooral op het laatste als de plant uit het wild komt. De ‘Za’atar’ wordt afgedroogd, fijngemalen en vermengd met sumak en sesamzaadjes. Je kunt via het internet Za’atar bestellen of een dergelijk kruidenmengsel zelf maken, van sumak, sesamzaadjes, gedroogde, gemalen oregano en tijm. 

 

 

 

 

DSC_2184

Labneh stond al lang hoog op mijn prioriteitenlijst, en wat mij betreft is Labneh het lekkerst als met za’atar. En wat is Labneh? Labneh is kaas van uitgelekte yoghurt, bij voorkeur schapen- of geitenyoghurt van goede kwaliteit. Labneh is in het Midden Oosten zeer populair als voorgerecht, bijgerecht of zelfs als ontbijt. Het smaakt fris, zuur en romig, ideaal bij dit zomerse weer! Het basisrecept is gemaakt van alleen yoghurt en zout. Hoe langer je de yoghurt laat uitlekken, hoe steviger de kaas wordt. In dit geval kan je hem door de kruiden rollen tot balletjes die een perfect zomers hapje vormen. Overgegoten met olijfolie en bestrooid met za’atar of andere kruiden zoals gemalen zwarte peper, stukjes olijf, (zwarte) sesam, paprikapoeder enz.

Wat heb je nodig?

  • 1 liter Schapen- of geitenyoghurt van goede kwaliteit, geen magere of halfvolle*
  • 2 el citroensap
  • 1 volle theelepel zout
  • Za’atar
  • Scheutje olijfolie en eventueel wat verse kruiden zoals tijm of oregano als garneren.
  • Kaasdoek of een dunne theedoek

Bereiding:

Meng de yoghurt met het zout en het citroensap. Leg een vochtig thee- of kaasdoek in een vergiet. Schep de yoghurt met een lepel erin. Trek vervolgens de uiteinden van de doek samen, en bind met een stukje touw of elastiekje vast. Je kan er ook gewoon een knoop van maken. Het yoghurtmengsel kan je nu laten ophangen en laten uitlekken. Het kan binnen of buiten de koelkast. Hij moet in ieder geval hangen boven een kom of een bakje. Buiten de koelkast wordt hij sneller stijf. Laat de yoghurt op zo manier minimaal twee dagen uitlekken (in de koelkast).

ImageSchep de Labneh uit de doek en schraap hem in een kom. Voeg de za’atar (of de andere kruiden) toe en doe alles in een pot en in de koelkast.

DSC_2146

 

Als je de Labneh wilt serveren, serveer hem met lekker, vers (spelt)brood. Je kan je hem ook in een plat bord gladstrijken en dan de olijfolie en de kruiden bestrooien. Net als bij Hummus.

DSC_2189

Opmerkingen:

*Voor een minder zure smaak voeg nog 1 klein bakje zure (!) room toe.

*Heerlijk met verse groente zoals kleine komkommers en tomaatjes, of gegrilde groente zoals courgettes, paprika’s en aubergines.

*Nog heerlijker met ingelegde aubergine met azijn en knoflook, klik hier voor het recept.

*Als je langer wacht, wordt de Labneh nog harder. Je kan dan balletjes ervan vormen en ze door kruiden zoals Za’atar, paprika en zwarte peper rollen. Leg ze dan in olijfolie om ze langer te kunnen bewaren.

 

 

 Geniet!

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

8 thoughts to “Labneh van Geitenyoghurt met za’atar”

  1. OOO, wat ben ik blij met dit recept. Ken labneh, wist niet hoe je het schreef. Maar veel gezocht op internet maar nooit gevonden. Heb me er in mijn tijd bijna veel te veel van gegeten. O geweldig ga ik zeker maken. Dank je wel

    1. Wat leuk Ton! Graag gedaan. Eerlijk gezegd wist ik ook niet hoe het heet, tenminste in het Nederlands. Zag dan dat het eigenlijk dezelfde naam heeft zoals ik het kende. Hou me op de hoogte hoe het geworden is…

    1. Hoi Antoinette, wat leuk! Het is echt een feest hè, het eten daar…Sowieso blijft een boeiend land. En volgens mij hebben jullie het mooie weer naar Nederland gebracht(-; Ik ga nu in jouw site kijken, ben erg benieuwd! Groetjes Naomi

    1. Hoi Mies, bedankt voor jouw hele leuke reactie en complimenten!
      Met het schrijven van het boek ben ik al begonnen! Krijg van veel mensen dit te horen het werkt zeker stimulerend om ermee door te gaan(-:
      Vanaf eind aug begin ik weer met kookworkshops te geven, zal binnenkort meer info komen op de site.
      Groetjes, Naomi

  2. Hey Naomi,
    Ik kom uit Syrië en daar heb je ook lebnah en zaatar.
    Je kan zaatar ook eten met olijfolie en brood. En je kunt er thee bij drinken of watermeloen eten.
    Ik vind het leuk dat je een recept uit het middenoosten heb geschreven.

    Groetjes Aya.

    1. Hoi Aye, wat een leuk bericht van je, zatter met olijfolie en brood (verse pita bijvoorbeeld) heb ik ooit gegeten, idd heerlijk! en met thee of watermeloen erbij…mmmm..bedankt voor de tip!!
      Ben zelf dol op het eten uit het Midden oosten 😉
      groetjes, Naomi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *