Labneh van Geitenyoghurt met za’atar

DSC_2175
Labneh: zelf gemaakte geitenkaas

Heerlijk! Za’atar uit Israel gekregen.  Maar wat kan ik ermee doen…? en wat is Za’atar eigenlijk?  Za’atar  is een kruidenmengsel dat wordt gemaakt met het wilde kruid dat in de bijbel Hyssop heet (Origanum syriacum) of gewoon zoals velen hem noemen: “Za’atar”. De smaak lijkt op tijm en oregano, vooral op het laatste als de plant uit het wild komt. De ‘Za’atar’ wordt gedroogd, fijngemalen en vermengd met sumak en sesamzaadjes. Je kunt via het internet Za’atar bestellen of een soortgelijk kruidenmengsel zelf maken, van sumak, sesamzaadjes, gedroogde, gemalen oregano en tijm. 

Labneh stond al lang hoog op mijn prioriteitenlijst, en wat mij betreft Labneh is het lekkerst als het met za’atar gemaakt is.

En wat is Labneh? Labneh is kaas van uitgelekte yoghurt, bij voorkeur schapen- of geitenyoghurt van goede kwaliteit. Labneh is in het Midden Oosten zeer populair als voorgerecht, bijgerecht of zelfs als ontbijt. Het smaakt fris, zuur en romig, ideaal bij dit zomerse weer! Het basisrecept is gemaakt van alleen yoghurt en zout. Hoe langer je de yoghurt laat uitlekken, hoe steviger de kaas wordt. In dit geval kan je hem door de kruiden rollen tot balletjes die een perfect zomers hapje vormen. Overgoten met olijfolie en bestrooid met za’atar of andere kruiden zoals gemalen zwarte peper, stukjes olijf, (zwarte) sesam, paprikapoeder enz.

Wat heb je nodig?

  • 1 liter Schapen- of geitenyoghurt van goede kwaliteit, geen magere of halfvolle*
  • 2 el citroensap
  • 1 volle theelepel zout
  • Za’atar
  • Scheutje olijfolie en eventueel wat verse kruiden zoals tijm of oregano als garneren.
  • Kaasdoek of een dunne theedoek

Bereiding:

Meng de yoghurt met het zout en het citroensap. Leg een vochtig thee- of kaasdoek in een vergiet. Schep de yoghurt met een lepel erin. Trek vervolgens de uiteinden van de doek samen, en bind met een stukje touw of elastiekje vast. Je kan er ook gewoon een knoop van maken. Het yoghurtmengsel kan je nu ophangen en laten uitlekken. Het kan binnen of buiten de koelkast. Hij moet in ieder geval hangen boven een kom of een bakje. Buiten de koelkast wordt hij sneller stijf. Laat de yoghurt op zo manier minimaal twee dagen uitlekken (in de koelkast).

Schep de Labneh uit het doek en schraap hem in een kom. Voeg de za’atar (of de andere kruiden) toe en doe alles in een pot en in de koelkast.

 

Als je de Labneh wilt serveren, serveer het met lekker, vers brood. Je kan je het ook in een plat bord gladstrijken en dan met de olijfolie besprenkelen en de kruiden bestrooien. Net als bij Hummus.

Opmerkingen:

*Voor een minder zure smaak voeg nog 1 klein bakje zure (!) room toe.

*Heerlijk met verse groente zoals kleine komkommers en tomaatjes, of gegrilde groente zoals courgettes, paprika’s en aubergines.

*Nog heerlijker met ingelegde aubergine met azijn en knoflook, klik hier voor het recept.

*Als je langer wacht, wordt de Labneh nog harder. Je kan dan balletjes ervan vormen en ze door kruiden zoals Za’atar, paprika en zwarte peper rollen. Leg ze dan in olijfolie om ze langer te kunnen bewaren.

 Geniet!

Mobiele versie afsluiten