Laddu – Indiase zoete balletjes

   

Laddu is een populaire een Indiase lekkernij of een lekkernij uit India. Er wordt niet te veel gesnoept in India, waarschijnlijk omdat het eten al zo rijk is. De Laddu-balletjes zijn één van de dus niet vele Indiase zoete tussendoortjes. Laddu betekend “een klein balletje”, en blijkbaar zijn bijna alle zoete lekkernijen in een vorm van een bal in India.

  

De Ladduballetjes zijn ontzettend voedzaam dankzij de pure, gezonde ingrediënten. Kikkererwten zijn ontzettend gezond. Net als andere peulvruchten, ze helpen cholesterol en suiker in het bloed verlagen, en zijn een goede bron van veel vitaminen en mineralen. En zo ook de amandelen, noten, dadels en abrikozen. Werkelijk een feest voor ons lijf!

Traditioneel worden ze met kikkererwtenmeel gemaakt, maar ik heb besloten om de makkelijkere, snellere versie te maken, met gekookte kikkererwten. Verder heb ik gehakte noten toegevoegd en wat chocola, omdat voor mij vrijwel elke zoetigheid bevat of chocolade of noten. Liefst een combinatie van 😉

Aan de slag. Dit heb je nodig, voor 15-20 balletjes: 

  • 300gr gekookte kikkererwten, eventueel uit blok*
  • 2 el zachte kokosolie, or zachte roomboter
  • 7 Madjoul dadels, ontpit
  • 5-6 gedroogde abrikozen 
  • 40gr amandelen (ongebrand)
  • 1 el citroensap
  • 2 el honing of Maple syrup
  • nog 70gr noten naar keuze, grof gemalen
  • 1 tl cacao van goede kwaliteit
  • 1/2 tl kardemom 
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel 
  • 1/4 tl kurkuma 
  • snuf zout
  • Om te rollen: cacaopoeder, gemalen kokos, gemalen pistachenoten, sesamzaadjes, gemalen gedroogde frambozen (voor een prachtige kleur!) of havermoutvlokken, een beetje gemalen.

Bereiding: 

  1. Haal de velletjes van de kikkererwten weg, zie hier hoe (hoef per se niet, maar het maakt het wel vriendelijker voor de darmen, zeker als ze gevoelig zijn)
  2. Doe de de kikkererwten met de zachte kokosolie In de keukenmachine.
  3. Zet de keukenmachine aan en laat het ongeveer een halve minuut werken totdat de kikkererwten fijn worden gemalen. Stop een paar keer om de bovenrand met een stapel „schoon” te maken.
  4. Voeg de dadels, abrikozen en amandelen toe en maal alles nog een paar seconden tot een fijne massa.
  5. Voeg vervolgens de uitgeperste citroen (1 el), de honing/Maple toe en blijf nog even alles mengen. 
  6. Voeg de gebroken noten en de cacao toe en meng alles met elkaar even met een vork of een paar seconde met de keukenmachine.

7. Leg de kom in de koelkast voor ca een uur om op te stijven. 

8. Maak er balletjes van ten grote van 2cm.

8. Rol de balletjes door de mengsels waar je voor hebt gekozen. Zet in de koelkast weer in een doos of op een bord voor nog zo een uurtje om op te stijven en geniet 🙂

Eet smakelijk!

 

 

Mobiele versie afsluiten