Gele courgettellarolletjes met pesto en mozzarella en ui-tomatenquich met tijm

 

 

Even tussen de volken en de harde wind door: 2 heerlijke bij-/voorgerechten om indruk op jouw gasten te maken, of gewoon om jezelf te verwennen!

1. Gele courgettes gevuld met pesto en mozzarella

dsc_0618

Wat heb je nodig?

• 1 citroenrasp en -sap
• 2 gele of groene courgettes
• 2 eetlepels olijfolie
• 2 bollen mozzarella kaas (nog 125 g)
• 3 eetlepels verse groene pesto (het liefst zelf gemaakt*)
• zout en versgemalen peper
+Cocktailprikkers.

Bereiding:

1. Verwarm het grill voor op hoogste stand.
2. Snij diagonaal plakken van de courgettes van 1/2 cm dik.
3. Bestrijk de plakken aan beide kanten dun met olie en rooster vlak onder grill in ca. 6 minuten mooi bruin. Kan uiteraard ook gegrild worden in een grillpan.
4. Snij de Mozzarella in 8 plakken en laat op keukenpapier uitlekken.
5. Klop in een kommetje de rest van de olie met 2 eetlepels citroensap, de citroenrasp, de pesto en het zout en de peper tot dressing.
6. Leg de plakken courgette op een bord en sprenkel de dressing erover. Op elke plak courgette leg een plak mozzarella.
7. Rol op en steek ten slotte op met een cocktailprikker vast.
8. Leg de rolletjes opeen schaal leggen en sprenkel de achtergebleven dressing erover.
(oorspronkelijk recept: ah.nl)

2. Ui-tomatenquiche, met tijmdsc_0483

Wat heb je nodig?

Voor het deeg:
• 160 gr gezouten roomboter
• 1 ei
• 240 gr bloem
• 1-2 el koudwater (zo nodig)
Voor de vulling:
• 1 grote ui, in dunne ringen gesneden
• 350-400 gr tomaten (tasty-tom of cherry), in tweeen of vieren gesneden.
• 250ml volle melk of 125ml melk en 125ml room
• 2 eieren
• 1 el bloem
• 1 tl gedroogde of verse tijm, alleen de blaadjes
• zout, peper en eventueel nootmuskaat
• 25gr geraspte kaas, bijv Gruyère
• 1-2 el olie om te bakken

Bereiding:

1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine. Bewerk tot deeg met pulsen. Voeg zo nodig wat water bij.
2. Kneed het deeg tot een bol en dek het af met huishoudolie.
3. Laat het een uur rusten in de koelkast.
4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
5. Bak de ui 10-15 minuten in olie totdat hij glazig-goudkleurig wordt, niet bruin.
6. Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit tot op 3-4 mm.
7. Bekleed een ingevette taartvorm met het deeg.
8. Klop de eieren los met de melk of de room en kruid ze met peper,
zout en nootmuskaat. Voeg de tijm toe.
3. Meng de gebakken ui met de tomatenstukjes en leg de groente op de deegbodem. Schenk er het eimengsel over.
4. Bestrooi de taart met de kaas en bak hem ca. 30 minuten in de voorverwarmde oven.

dsc_0566

Heerlijk ook alleen met een verse groente salade.

Eet smakelijk!

 

Hoe knip je een basilicumplantje?

 

* In dit recept heb ik de pesto zelf gemaakt van verse basilicumblaadjes, pijnboompitten (niet geroosterd), olijfolie en knoflook. Zonder kaas.

 

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *