Mango-crumble dessert

dsc_0410

En een derde, heerlijk en feestelijk recept uit ons boek “Gezonde wereldgerechten“! uit de hoofdstuk “Australië”, geschreven door Mischa Hamers Crins.

dsc_0395

Ingrediënten:

  • 75 gr roomboter of kokosolie voor de lactosevrije versie
  • 75 gr tarwe/speltbloem
  • 50 gr rietsuiker
  • 400 ml sojaslagroom of gewone slagroom
  • 1 vanillestokje
  • Optioneel: 3 el Grand Marnier
  • 1-1,5 mango
  • fruit ter garnering zoals aardbeien/frambozen/rode bessen

dsc_0344

Bereiding:

  1. Bedek een ovenplaat (bakplaat) met bakpapier.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  3. Neem een grote kom. Doe hierin de boter, de bloem en de suiker. 
  4. Meng dit, liefst met de handen, tot een kruimelig deeg. Let erop dat je dit niet te lang kneedt, de boter mag namelijk niet smelten door de warmte van je handen. 
  5. Zodra het deeg kruimelig genoeg is, verdeel je het over een bakplaat. Zet deze meteen in de oven. Het duurt 15-20 min totdat de crumble gaar en lekker krokant is. Laat de crumble afkoelen. 

Roomlaag:

  1. Klop de sojaroom (of gewone) lobbig. 
  2. Voeg het merg uit het vanillestokje toe. Even doorroeren en tot gebruik in de koelkast plaatsen.

Mangolaag:

  1. Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit. 
  2. Doet het vruchtvlees in een hoge maatbeker. 
  3. Met een staafmixer maak je een mooie egale puree van de mango. 
  4. Breng de puree over in een ander schaaltje en zet ook dit tot gebruik in de koelkast. 

Zet glazen waarin je het dessert wilt serveren klaar. Start met een beetje crumble onderin, vervolgens een beetje mangopuree en eindig met de crumble en het fruit. 

dsc_0390

Fijne feestdagen en een gezond, mooi nieuw jaar toegewenst!

dsc_0422

12 Reacties

  1. Lijkt me een heerlijk dessert, maar het is niet lactosevrij. Er zit namelijk roomboter in en dat bevat lactose. Je zou het kunnen vervangen door geklaarde boter; dan maak je het recept wel lactosevrij.

    Hartelijke groet,

    Ans

    1. Dankjewel Ans.
      Behalve de roomboter, die je door kokosolie of idd geklaarde boter kan vervangen, is het recept wel lactosevrij. Ga ik deze erbij zetten.
      En als je verder naar de ingrediëntenlijst kijkt, staat er dan als optie voor gewone slagroom, een op soja basis room.
      Hartelijke groet en een gelukkig nieuw jaar!

    1. Hoi Tine, ja zeker het kan wel.
      Alleen zou ik de bovenste laagje van deegkruimels vóór het serveren erop strooien, anders worden ze vast zacht.

      Geniet ervan! En fijne dagen gewenst,
      Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.