Home made mueslirepen met chocola

Het stond hoog op mijn kooklijst om zelf mueslirepen te maken. Met nootjes, zaadjes en andere lekkernijen die ik thuis heb en dol op ben. Knapperig en verrassend met een laagje pure chocolade er op, voor tussendoor of als een snel ontbijt… Ik raakte niet uitgekeken in alle recpeten van mueslirepen die ik geGoogled had. Het moet heel eenvoudig zijn, toch? …Na 3 mislukte pogingen kon ik eindelijk juichen.

I did it! Geloof me, het smaakt nog beter dan het er uit ziet.

De hele week lagen in de keuken en omstreken kruimels en pitjes van alle kleuren en vormen. Havermout, met of zonder stukjes cranberry’s, nootjes, dadels, rozijnen, pitjes en chocoladestukjes.

Urenlang dook ik in wereldwijde kookblogs om het ultieme recept te vinden dat zo dicht mogelijk aan mijn smaak en eisen voldeed. Bij het ene had je geen boter of überhaupt vet nodig, maar melk en eieren.  Zag er prachtig uit…
 
 
…Maar was te hard om te bijten. Bij het andere klopte het allemaal en was het mengsel heerlijk en veel belovend…als ontbijtgranen.
 
 
Dankzij de mislukte mueslirepen leerde ik wat de belangrijke voorwaarde zijn om te slagen:
1. Vet heb je wel nodig, ook al zijn dat maar 2el in totaal. 2. melk en eieren niet. 3. Bij voorkeur onbewerkte havermout en het liefst met hele vlokken haver als het kan. 4. het mengsel stevig aandrukken voordat het in de oven duikt is heel belangrijk. 5. nog belangrijker is dat je met het snijden van de repen wacht totdat de koek VOLLEDIG afkoelt. Anders mag je de kruimels als cruesli gebruiken ;-).
 
Als je aan deze voorwaarden voldoet, zal jij en iedere lekkerbek niet teleurgesteld worden. Moet je alleen nog maar zorgen dat er iets van de repen nog over blijft, voordag de repen naar het bewaardoos gaan. Aan de slag!
 
Ingrediënten: 150 gr (liefst hele) havermout vlokken * 50 gr pompoen- of zonnebloempitten of andere pitjes * 50 gr cranberry’s of/en gedroogde abrikozen, rozijnen, dadels, indien nodig in kleine stukjes gesneden * 75 gr pecan-/wal-/hazelnoten * 50 gr spelt- of volkorenmeel * 100-125 ml honing of Maplesiroop * 100 ml (2 el) pindakaas of, nog gezonder: pure sesampasta (tahin) * 50 gr ongezouten roomboter of kokosolie * snufje zout * 100 gr donkere chocolade
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180ºC. Doe alle droge ingrediënten in een grote kom en meng ze door elkaar, behalve de chocolade.
 
Smelt de boter door deze 2-3 minuten in de magnetron te doen. Voeg dan de pindakaas (of de sesampasta) toe en zet deze terug in de magnetron. Roer door elkaar, voeg tenslotte de honing toe en meng alles nog even samen.
Voeg de natte- bij de droge ingrediënten in de kom.
 
Meng alles voorzichtig door elkaar
 
Leg een strook bakpapier in een vierkante ovenschaal (ongeveer 20 cm lang). Als je geen vorm in die maat hebt, gebruik je een gedeelte van een grotere vorm. Verdeel het mengsel in een ovenschaal (ongeveer 20 centimeter lang), en druk stevig aan.
Hoe steviger, hoe beter je de koek straks kunt snijden.
Bak deze 20-25 minuten in de oven totdat de randen licht goudbruin geworden zijn.
Laat VOLLEDIG afkoelen (minimaal 2 uurtjes) om vervolgens in stukken te kunnen snijden. Snijd ze dan pas in repen of in blokjes. Gebruik daarvoor je beste mes…
 
 
Smelt blokjes chocolade 4-5 min in de magnetron. Roer om de 30 sec met een vork. Let er op dat de chocolade niet verbrand raakt, door te lang in de magnetron te laten. Het moet een gladde, zachte crème worden. Verdeel vervolgens  de gesmolten chocolade op de repen op een creatieve manier – of een egaal laagje. Laat een paar uurtjes in de koelkast staan (als het je lukt..).
 
Home made muesli repen met chocola
Serves 8
Write a review
Print
Bereidingstijd
10 min
Kooktijd
25 min
Totale tijd
35 min
Bereidingstijd
10 min
Kooktijd
25 min
Totale tijd
35 min
Ingrediënten
 1. 150 gr (liefst hele) havermout vlokken
 2. 50 gr pompoen- of zonnebloempitten of andere pitjes.
 3. 50 gr cranberry's
 4. 75 gr pecan-/wal-/hazelnoten
 5. 50 gr spelt- of volkorenmeel
 6. 100-125 ml honing of Maplesiroop
 7. 100 ml (2 el) pindakaas of, nog gezonder: pure sesampasta
 8. 50 gr ongezouten roomboter of kokosolie
 9. Snufje zout
 10. 100 gr donkere chocolade
Bereiding
 1. Verwarm de oven voor op 180ºC. Doe alle droge ingrediënten in een grote kom en meng ze door elkaar, behalve de chocolade.
 2. Smelt de boter door deze 2-3 minuten in de magnetron te doen. Voeg dan de pindakaas (of de sesampasta) toe en zet deze terug in de magnetron. Roer door elkaar, voeg tenslotte de honing toe en meng alles nog even samen.
 3. Voeg de natte- bij de droge ingrediënten in de kom.
 4. Meng alles voorzichtig door elkaar
 5. Leg een strook bakpapier in een vierkante ovenschaal (ongeveer 20 cm lang). Als je geen vorm in die maat hebt, gebruik je een gedeelte van een grotere vorm.
 6. Verdeel het mengsel in een ovenschaal (ongeveer 20 centimeter lang), en druk stevig aan. Hoe steviger, hoe beter je de koek straks kunt snijden.
 7. Bak deze 20-25 minuten in de oven totdat de randen licht goudbruin geworden zijn.
 8. Laat VOLLEDIG afkoelen (minimaal 2 uurtjes) om vervolgens in stukken te kunnen snijden. Snijd ze dan pas in repen of in blokjes. Gebruik daarvoor je beste mes…
 9. Smelt blokjes chocolade ca. min in de magnetron of in een pannetje au bain marie. Roer om de 30 sec met een vork, als je hem in de magnetron smelt. (Let er op dat de chocolade niet verbrand raakt, door te lang in de magnetron te laten). Het moet een gladde, zachte crème worden.
 10. Verdeel de gesmolten chocolade op de repen op een creatieve manier – of een egaal laagje. Laat een paar uurtjes in de koelkast staan.
Notities
 1. 1. De repen zijn buiten de koelkast in een gesloten doos een week houdbaar.
 2. 2. Wees creatief met de toevoegingen, kijk wat jij thuis hebt! In plaats van cranberries of erbij, kan je gedroogde abrikozen, rozijnen of dadels gebruiken (indien nodig in kleine stukjes gesneden).
http://www.foodsandphotos.nl/
 Geniet!
Mobiele versie afsluiten