Ze zijn zooo verleidelijk, de zomervruchten. In onze tuin groeien bramen en frambozen. Het is een feest om hen te zien rijpen tot sappige vruchten. Kant-en-klaar van de natuur, lekker en zonder toevoegingen…
En nu het recept.
Ingrediënten
Voor de bodem:
250 gr bloem
100 gr suiker
150 gr koude roomboter
2 eidooiers\1 ei
1-2 el koud water
Voor de kwarkvulling:
750 gr vanille kwark
1 grote eker slagroom
2 el suiker
Fruit: verschillende soorten zomervruchten en kiwi’s. De aardbeien in twee te snijden en de kiwi in plakken.
Bereiding (bodem):
- Meng met het metalen mes de bloem met de suiker en het zout. Voeg de boter toe en mix kort 1-2 minuten. Gebruikt daarvoor de pulseknop.
- Laat de keukenmachine draaien en voeg de eierdooiers/het ei toe. Als het deeg te hard wordt, voeg nog het water toe.
- Leg het deeg op het werkvlak met een beetje bloem er op. Vorm een bal en wikkel deze in een plasticfolie.
- Leg minimaal1 uur en maximaal 48 in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en zet de oven aan voor 200 graden.
- Rol het deeg in een ronde die bij de bakvorm past. Druk het deeg uit in een ingevette springvorm.
- Bekleed de taartbodem met aluminiumfolie. Strooi gedroogde bonen/mais korreltjes totdat de folie totaal bedekt is.
- Zet de vorm in de voorverwarmde oven voor ongeveer en bak het deeg 10 min.
- Haal dan de taart even uit de oven, gooi de bonen weg en doe ook de folie weg.
- Verlaag de oven tot 190 graden. Zet de taartbodem voor nog 10 min in de oven totdat het licht bruin wordt
Bereiding, vulling en fruitlaag:
- Klop de slagroom met de suiker net zo lang op de hoogste stand tot de room helemaal stijf is. Voeg tijdens het kloppen de suiker toe.
- Meng voorzichtig de slagroom met de kwark.
- Verdeel gelijksmatig de kwarkvulling boven de afgekoelde taartbodem.
- Nu de decoratieve deel: leg van binnenin naar buiten uit iedere keer een rondje met fruit, bijvoorbeeld zoals dit voorbeeld.
- Let op: de kiwiplakjes kunnen het liefst de kwarkvulling niet aanraken. Je zou ze bijvoorbeeld de kiwi oven een tweede laag aardbeienhelftjes leggen.
Nog twee rondjes en zijn we klaar!
Een paar belangrijke opmerkingen voordat je aan de slag gaat:
- Het deeg moet je zo mijn mogelijk bewerken, als hij warm en te zacht wordt dan wordt hij niet knapperig.
- Als je kiwi gebruikt moet je zorgen dat hij zo min mogelijk de kwark laagje aanraakt. De kiwi wordt anders bitter.
- Voor een magere versie kan je alleen kwark gebruiken, zonder slagroom, en zonder suiker.
- Voor een nog zoetere versie kan je nog het fruit op de taart met gesmolten (abrikozen)jam bestrijken.
Geniet!
Ziet er heel lekker en mooi uit, prachtige foto’s weer.
Ik ga deze taart maken met kersen.
Groetjes, Hannie
Dankje Hannie! klinkt heerlijk, met kersen!
Groetjes en veel bakplezier,
Naomi