Salade Nicoise met gerookte zalm in een cocktailglas

Gisteren kreeg ik van mijn Noorse vriendin Jeanine echte Noorse gerookte zalm. Een gelegenheid om de lekkerste zalmrecepten klaar te maken. Even dook ik in mijn kookboeken en zocht op Google. Een beetje experimenteren en een beetje aanpassen en…tadaaaaa!

Was heerlijk, en perfect als je…indruk wilt maken 😉

Over de gezondheidsvoordelen van zalm kan je hier lezen, onder het vorige zalmrecept.

DSC_0524

En deze verstoppen zich eronder, de gezonde én lekkere Haricots verts.

DSC_0471

En nu stap voor stap, elke laag van deze lekkere Nicoise “bloem”, maar eerst de ingrediëntenlijst, voor 4 personen:

  • 200gr gerookte zalm
  • 150gr Haricots verts of gebroken sperziebonen
  • 4 eieren
  • 1 kropje sla of 2 kleine kroppen “Little Jem” Sla
  • 4 tastytom tomaten of andere stevige, zoete tomaten
  • ½ komkommer
  • 1 rode ui
  • 2el kappertjes/4 ansjovisfilet/2el zwarte olijven zonder pit
  • 4 el olijfolie
  • 2 el wijnazijn
  • 1 tl Dijon mosterd
  • 1 el crème fraîche of zure room
  • 1 tl suiker
  • zout en peper naar smaak

image1

Bereidingswijze, op een rijtje:

  1. Breng in een pan met water de eieren aan de kook en kook ze ca. 7 minuten hard. Spoel ze onder water en pel ze.
  2. Snij de eieren in plakken met een eiersnijder.
  3. Was en droog de sla. Pluk de knapperige blaadjes uit het hart van de slakroppen en snij ze in dunne reepjes.
  4. Blancheer de haricots verts of de sperziebonen in ruim kokend water. Spoel ze in koud water
  5. Was de tomaten en snij ze in kleine blokjes of in partjes. Was en eventueel schil de komkommer en snij deze ook in kleine blokjes.
  6. Pel de ui en snij hem in dunne ringen of kleine stukjes.
  7. Leg eerst de sla in de glazen, vervolgd door de groente, de plakje ei en ten slotte de reepjes zalm. Voeg nog de kappertjes/olijven/ansjoviesfilets
  8. Maak een dressing door alle ingrediënten van de dressing door elkaar goed te mengen. Breng op smaak met zout en peper.
  9. Besprenkel elk saladeglas met de dressing.

DSC_0533

Bon appétit!

Print Friendly, PDF & Email

2 Reacties

  1. De foto’s zijn prachtig en alles ziet er zo smakkelijk uit! Ik heb dit recept afgelopen weekend gemaakt, dan met gewone magere dressing. En zonder kappertjes(: was heerlijk! Bedankt en ga zo door!
    Groetjes, Gonda vd Berg

  2. Dankjewel Gonda! kappertjes…daar waren ze bij mij thuis ook niet enthousiast, maar die zager gewoon zo mooi uit op de foto(-:

    Groetjes!

    Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.