Oranje power-smoothie

DSC_0947 kopie

De kleur oranje staat voor power!! Oranje voert dit keer de boventoon tussen rood, geel, paars en wit. Deze krachtige kleuren uit de plantaardige wereld komen voort uit de fytochemicaliën. De afgelopen jaren ontdekt men steeds meer over deze fantastische pigmenten en hun gunstige effecten voor onze gezondheid. Over hun beschermend effect tegen ontstekingen en infecties, hoe ze het hart beschermen en hun anti-oxidante werking. Meer kleur zorgt voor meer effect. Er valt nog veel te ontdekken.

Image-1-5Er bestaan waarschijnlijk honderdduizenden fytochemicaliën in verschillende soorten planten. In fruit, groente, granen, zaden en pitten. Deze stoffen beschermen de planten zelfs tegen schade uit de omgeving. Eigenlijk zijn het de pigmenten die deze planten hun verschillende kleuren geven. Elke pigment, elke kleur, staat voor een andere fytochemical. Zo staat bijvoorbeeld rood voor de lycopeen; paars voor antocianiden en oranje voor bèta-caroteen en andere carotenoïden.

DSC_0540

Deze heerlijke smoothie levert heel veel vitaminen en mineralen op. Sinaasappels leveren uiteraard veel vit C, net als frambozen. Naast deze vitaminen krijg je van deze smoothie, mits je hem meteen opdrinkt, ook veel vit B6 en Kalium (van de banaan), Calcium (van de sinaasappels en de frambozen) en voedingsvezels. Alleen de frambozen leveren 7gr per 100gr. (Net als volkoren brood).

Ingrediënten (voor 4 glazen):

• 2 sinaasappels en of mandarijnen

• handjevol frambozen

• 1 banaan

• 1/2 meloen, oranje of geel (Galia meloen)

• 100-120ml water of plantaardige melk

• eventueel 4-5 ijsblokjes ImageBereiding:

  1. Was de frambozen en schil de meloen, de sinaasappels en de banaan. Snij de banaan in grove plakken en de meloen in blokjes. Pers de sinaasappels.
  2. Doe de frambozen en de gesneden fruitstukjes in een blender. Voeg het water toe. Laat ongeveer 30 seconden mixen.
  3. Als je een twee laags-smoothie wilt, verdeel eerst het sinaasappelsap de sinaasappelsap in de glazen halverwege/ 2/3. Daarna voeg de rest van de smoothie toe.

DSC_0974

Geniet enne…hup hup Oranje!

 

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.