Aubergine ‘cheesecake’ van Ottolenghi

Ook al heb ik Ottolenghi’s nieuwere boeken zoals Flavour and Simple, duik ik regelmatig in zijn oudere boeken zoals Jeruzalem en Plenty more, omdat ik nog veel te weinig recepten ervan heb uitgeprobeerd, en heb zoveel van deze top chefkok te leren. Deze hartige taart komt uit Plenty more, en is werkelijk niet normaal lekker…Ik heb het recept aangepast door vooral een deel van de aubergine door courgette te vervangen en trostomaten. Gegrilde paprika’s zijn ook een lekkere match met de rest van de ingrediënten, dus ga je gang en maak er een feest van, jouw feest!

 

Ingrediënten (voor 4 mensen)

  • ca 75 ml olijfolie
  • 2 aubergines, gewassen, in plakken gesneden van 1-1,5 cm
  • 1/2 courgette, in plakken gesneden van 1-1,5 cm, of nog een aubergine
  • 150 g trostomaten, in plakken van ca 1 cm gesneden
  • 75 g feta, in kleine blokjes gesneden
  • 150 g roomkaas
  • 50 gr geraspte Gruyère/belegen kaas 
  • 50 ml slagroom 
  • 2 el melk
  • 3 eieren
  • zout en zwarte peper
  • 1-2 el verse oregano, in stukjes gescheurd
  • 1 tl za’atar (optioneel)+1 el olijfolie 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden en beleg een bakplaat met bakpapier. Leg daarop de plakjes of blokjes aubergine en courgette naast elkaar, bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met 1/2 tl zout en versgemalen peper. 
  2. Rooster ze 35-40 minuten in de oven tot ze zacht en goudbruin zijn. Laat afkoelen. Schakel de oventemperatuur terug naar 170 graden.
  3. Doe de roomkaas, de eieren, de room en wat zwarte peper in een kom en klop alles met glad en dik. Voeg tenslotte de geprakte feta en geraspte kaas en meng alles nog even door elkaar.
  4. Schik de plakken aubergine, courgette en tomaten om en om in de taartvorm; ze moeten de hele vorm vullen door tegen elkaar aan te leunen en vrijwel recht op een kant te staan. Bestrooi alles met de helft van de oregano. 
  5. Giet dan voorzichtig het kaas-eimengsel erover, zodat je nog wel wat groente kunt zien. Haal eventueel hier en daar een plakje groente naar boven. Verdeel de rest van de oregano erover en zet de vorm 30-35 min in de oven tot het roommengsel stevig en lichtbruin is.
  6. Haal de taart uit de oven en laat even op kamertemperatuur komen voordat je de rand voorzichtig verwijderd. Snijd de taart in punten of in vierkanten en smeer de za’atar-olie er over uit. Serveer met een groene salade en GENIET!

Heerlijk ook de dag na de bereiding en kan goed ingevroren worden!

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.