Ottolenghi’s bloemkooltaart met broccoli

DSC_2044

DSC_2039Sinds het laatste recept van Ottolenghi (geroosterde aubergines) heb ik de smaak te pakken gekregen, zeker met mijn moederdagcadeau “Plenty more”. Het was niet moeilijk om te kiezen welk recept als eerste te maken uit dit boek. …Mijn kleine, saaie, bloemkool zocht een “destiny” in mijn keuken! Naast het bloemkooltje zat ook zijn broertje de broccoli op een leuk en lekker recept, en ik was echt niet van plan om hem in de steek kon laten. 

Deze twee super, super gezonde koolgroente doen het goed naast elkaar in deze Mediterrane taart van Ottolenghi. Ik wist zeker dat beide de smaak en de gezondheid verbeteren en verrijken.Voor de rest heb ik een mix van speltmeel en volkorenmeel gebruikt maar ik laat aan jou de keuze tussen deze mix of alleen een van de soorten meel. Ik heb oude kaas gebruikt ipv van parmezaanse omdat deze had ik gewoon thuis, en verder Griekse yoghurt toegevoegd en iets minder eieren. 

DSC_2098In de taart heb ik ten slotte geen geelwortelpoeder / kurkuma toegevoegd zoals in het Ottolenghi recept, omdat ik vond dat hij minder bij de broccoli past, alhoewel is hij een krachtig anti-oxidant en zeer aanbevolen in jouw keuken. Deze taart is perfect als lichte maaltijd, voor een voedzame lunch, op de hapjestafel of als je een dag zonder vlees wilt houden. Uit ervaring smaakt de taart en dag na het bereiden nog lekkerder, en je kan hem makkelijk in de diepvries voor 2-3 weken bewaren. 

DSC_2120DSC_2089DSC_2095Deze ingrediënten heb je voor mijn taartversie nodig: 

1 kleine bloemkool (ca 350 gr), stronk en schutbladeren verwijderd, in roosjes van 2-3 cm * 1 kleine broccoli of 350gr * 1 grote rode ui (ca 150 gram) * 75 ml olijfolie * ½ theelepel fijngehakte rozemarijn * 6 eieren * 4 el Griekse yoghurt * handje vol basilicum (15-20gr), fijngesneden * 125 gram (spelt-)bloem of een mix van speltmeel en volkorenmeel, gezeefd * 1 1/2 tl bakpoeder * 125 gr grofgeraspte parmezaan of andere rijpe kaas * gesmolten boter, om de vorm in te vetten * 1 tl zout, gemalen zwarte peper * 1 eetlepel zwarte/witte sesamzaad of paneermeel

 DSC_2006 Zo maak je hem: Verhit de oven tot 200 °C. Doe de bloemkool- en broccoliroosjes met een snufje zout in een pan. Overgiet alles met koud water en laat de bloemkool 15 minuten zachtjes koken tot de roosjes vrij zacht zijn maar niet te zacht. Giet ze af in een vergiet en zet ze opzij om te laten drogen. Snijd van een kant van de ui 6-7 ronde plakken van ½ cm dik af en zet ze opzij. Hak de rest van de ui grof en doe dit in een kleine pan met de olie en de rozemarijn. Smoor alles 10 minuten op laag vuur en roer af en toe tot de ui glazig is. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.

DSC_1869

Doe de gesmoorde ui in een kom met de eieren en het basilicum, klop alles goed door elkaar en doe er bloem, bakpoeder, parmezaan of oude kaas,  zout en royaal peper bij. Klop alles goed glad voor je de bloemkool- en broccoliroosjes erdoor schept, probeer ze allemaal heel te laten is Yotam Ottolenghi zijn advies 😉

Vet de wand van een springvorm of een ronde bakvorm in met zacht boter en strooi de sesamzaadjes of paneermeel rondom tegen de wand van de vorm zodat het blijft plakken. Giet het taartlmengsel in de vorm. Schik ten slotte de uiringen er bovenop.Image1 Zet de vorm in het midden van de oven en bak de bloemkooltaart 45 minuten tot hij stevig en goudbruin is: een in het midden van de taart gestoken mes moet er droog uitkomen. Haal de vorm uit de oven en laat de taart minstens 25 minuten afkoelen voor u hem aansnijdt: hij moet nog net warm zijn, in plaats van heet, of op kamertemperatuur.

DSC_1985

Ottolenghi bloemkooltaart met broccoli
Serves 8
Write a review
Print
Bereidingstijd
25 min
Kooktijd
45 min
Totale tijd
1 hr 10 min
Bereidingstijd
25 min
Kooktijd
45 min
Totale tijd
1 hr 10 min
Ingrediënten
  1. 1 kleine bloemkool (ca 350 gr), stronk en schutbladeren verwijderd, in roosjes van 2-3 cm
  2. 1 kleine broccoli of 350gr, in roosjes van 2-3 cm
  3. 1 grote rode ui (ca 150 gr)
  4. 75 ml olijfolie
  5. ½ tl fijngehakte rozemarijn
  6. 6 eieren
  7. 4 el Griekse yoghurt
  8. handje vol basilicum (15-20gr), fijngesneden
  9. 125 gram (spelt-)bloem of een mix van speltmeel en volkorenmeel, gezeefd
  10. 1½ tl bakpoeder
  11. 125 gr grofgeraspte parmezaan of andere rijpe kaas, geraspt
  12. Gesmolten boter, om de vorm in te vetten
  13. zout, gemalen zwarte peper naar
  14. 1 el zwarte/witte sesamzaad of paneermeel
Bereiding
  1. Verhit de oven tot 200 °C.
  2. Doe de bloemkool- en broccoliroosjes met een snufje zout in een pan.
  3. Overgiet alles met koud water en laat de bloemkool en de broccoli 10-12 minuten zachtjes koken tot de roosjes vrij zacht zijn maar niet te zacht. Giet ze af in een vergiet en zet ze opzij om te laten drogen.
  4. Snijd van een kant van de ui 6-7 ronde plakken van ½ cm dik af en zet ze opzij.
  5. Hak de rest van de ui grof en doe dit in een kleine pan met de olie en de rozemarijn.
  6. Smoor alles 10 minuten op laag vuur en roer af en toe tot de ui glazig is. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.
  7. Doe de gesmoorde ui in een kom met de eieren, de yoghurt en het basilicum, klop alles goed door elkaar en doe er meel/bloem, bakpoeder, parmezaan of oude kaas, zout en royaal peper bij. Klop alles goed glad voor je de bloemkool- en broccoliroosjes erdoor schept
  8. Vet de wand van een springvorm of een ronde bakvorm in met zacht boter en strooi de sesamzaadjes of paneermeel rondom tegen de wand van de vorm zodat het blijft plakken.
  9. Giet het taartlmengsel in de vorm en schik ten slotte de uiringen er bovenop.
  10. Zet de vorm in het midden van de oven en bak de bloemkooltaart 45 minuten tot hij stevig en goudbruin is: een in het midden van de taart gestoken mes moet er droog uitkomen.
Notities
  1. Haal de vorm uit de oven en laat de taart minstens 25 minuten afkoelen voor u hem aansnijdt: hij moet nog net warm zijn, in plaats van heet, of op kamertemperatuur.
  2. Eet liefst een dag na de bereiding met een groene, pittige salade.
Adapted from Yotam Ottolenghi, "Plenty more"
Adapted from Yotam Ottolenghi, "Plenty more"
http://www.foodsandphotos.nl/

DSC_2102 kopie  

 

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

6 Reacties

    1. Hoi Marie-Claire, wat goed van jou, heb het zelf niet gemerkt! Nu aangepast op het recept.
      Succes ermee en eet smakelijk!
      Groetjes, Naomi

  1. ik heb deze ook gemaakt… overigens uit het boek zelf, maar heb zelfrijzend bakmeel, zure room en iets minder eieren gebruikt. Ook gewoon geraspte goudse kaas omdat ik niet zo’n cheddar liefhebber ben. Overheerlijk. Goede manier om kinderen groente te laten eten

    1. Dankjewel Ed. Ik heb inderdaad het oorspronkelijke recept wat gewijzigd en is ongetwijfeld een lekkere manier om kinderen groente te laten eten zonder dat ze de groente echt proeven 🙂

    1. Heel erg bedankt Sil en ja hoor! hij gaat makkelijk uit de pan dankzij de sesamzaadjes/paneermeel waarmee je de wand van de bakvorm strooit.
      Groetjes,
      Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *