Deze twee super, super gezonde koolgroente doen het goed naast elkaar in deze Mediterrane taart van Ottolenghi. Ik wist zeker dat beide de smaak en de gezondheid verbeteren en verrijken.Voor de rest heb ik een mix van speltmeel en volkorenmeel gebruikt maar ik laat aan jou de keuze tussen deze mix of alleen een van de soorten meel. Ik heb oude kaas gebruikt ipv van parmezaanse omdat deze had ik gewoon thuis, en verder Griekse yoghurt toegevoegd en iets minder eieren.
1 kleine bloemkool (ca 350 gr), stronk en schutbladeren verwijderd, in roosjes van 2-3 cm * 1 kleine broccoli of 350gr * 1 grote rode ui (ca 150 gram) * 75 ml olijfolie * ½ theelepel fijngehakte rozemarijn * 6 eieren * 4 el Griekse yoghurt * handje vol basilicum (15-20gr), fijngesneden * 125 gram tarwebloem of een mix van speltmeel en volkorenmeel, gezeefd * 1 1/2 tl bakpoeder * 125 gr grof geraspte parmezaan of andere rijpe kaas * gesmolten boter, om de vorm in te vetten * 1 tl zout, gemalen zwarte peper * 1 eetlepel zwarte/witte sesamzaad of paneermeel
Doe de gesmoorde ui in een kom met de eieren en het basilicum, klop alles goed door elkaar en doe er bloem, bakpoeder, parmezaan of oude kaas, zout en royaal peper bij. Klop alles goed glad voor je de bloemkool- en broccoliroosjes erdoor schept, probeer ze allemaal heel te laten is Yotam Ottolenghi zijn advies 😉
Vet de wand van een springvorm of een ronde bakvorm in met zacht boter en strooi de sesamzaadjes of paneermeel rondom tegen de wand van de vorm zodat het blijft plakken. Giet het taartlmengsel in de vorm. Schik ten slotte de uiringen er bovenop.
- 1 kleine bloemkool (ca 350 gr), stronk en schutbladeren verwijderd, in roosjes van 2-3 cm
- 1 kleine broccoli of 350gr, in roosjes van 2-3 cm
- 1 grote rode ui (ca 150 gr)
- 75 ml olijfolie
- ½ tl fijngehakte rozemarijn
- 6 eieren
- 4 el Griekse yoghurt
- handje vol basilicum (15-20gr), fijngesneden
- 125 gram (spelt-)bloem of een mix van speltmeel en volkorenmeel, gezeefd
- 1½ tl bakpoeder
- 125 gr grofgeraspte parmezaan of andere rijpe kaas, geraspt
- Gesmolten boter, om de vorm in te vetten
- zout, gemalen zwarte peper naar
- 1 el zwarte/witte sesamzaad of paneermeel
- Verhit de oven tot 200 °C.
- Doe de bloemkool- en broccoliroosjes met een snufje zout in een pan.
- Overgiet alles met koud water en laat de bloemkool en de broccoli 10-12 minuten zachtjes koken tot de roosjes vrij zacht zijn maar niet te zacht. Giet ze af in een vergiet en zet ze opzij om te laten drogen.
- Snijd van een kant van de ui 6-7 ronde plakken van ½ cm dik af en zet ze opzij.
- Hak de rest van de ui grof en doe dit in een kleine pan met de olie en de rozemarijn.
- Smoor alles 10 minuten op laag vuur en roer af en toe tot de ui glazig is. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.
- Doe de gesmoorde ui in een kom met de eieren, de yoghurt en het basilicum, klop alles goed door elkaar en doe er meel/bloem, bakpoeder, parmezaan of oude kaas, zout en royaal peper bij. Klop alles goed glad voor je de bloemkool- en broccoliroosjes erdoor schept
- Vet de wand van een springvorm of een ronde bakvorm in met zacht boter en strooi de sesamzaadjes of paneermeel rondom tegen de wand van de vorm zodat het blijft plakken.
- Giet het taartlmengsel in de vorm en schik ten slotte de uiringen er bovenop.
- Zet de vorm in het midden van de oven en bak de bloemkooltaart 45 minuten tot hij stevig en goudbruin is: een in het midden van de taart gestoken mes moet er droog uitkomen.
- Haal de vorm uit de oven en laat de taart minstens 25 minuten afkoelen voor u hem aansnijdt: hij moet nog net warm zijn, in plaats van heet, of op kamertemperatuur.
- Eet liefst een dag na de bereiding met een groene, pittige salade.