Chocolade krantzcakes / Babka, van Yotam Ottolenghi

Eén van de meest populaire gebaksoorten – niet alleen aan de westkant van Jeruzalem ( of in West-Jeruzalem)  maar in heel Israël  –  zijn gistgebakken krantzcakes genaamd ‘Babbka’. Dit zachte, mooie gebak heeft in der loop der jaren heel veel varianten gekregen: bijvoorbeeld hartig gevuld met witte kaas zoals ricotta, maar ook zoet gevuld met kaneel en noten, met halva en uiteraard met chocola.

Je kunt het in vele varianten kant-en-klaar kopen in de supermarkten, maar er is niets lekkerder dan het bij een goede bakker te halen, of… zelf te maken. Ik moet bekennen dat de Babbka me te ingewikkeld leek om zelf te maken. Daarom had ik het nooit gebakken voordat ik naar Nederland emigreerde. 

Inmiddels weet ik dat je met een beetje oefenen een indrukwekkend en heerlijk gebak krijgt om jouw omgeving te verwennen. Het is nog makkelijker als je een broodbakmachine hebt. En ik kan jullie vertellen dat je verslaafd bent vanaf de eerste keer dat dit gebak je huis heeft gevuld met z’n heerlijke geur. ‘The sky is the limit’ voor wat betreft de vulling. Dus voel je vrij, blij en creatief en kijk wat je in huis hebt om jouw eerste babbka te maken!

Love your recipes, Yotam!

Ingrediënten:

  • 530 gr patentbloem
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • 2 tl gedroogde gist
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 3 grote eieren
  • 1,2 dl(120 ml) water
  • 1/3 tl zout
  • 150 gr roomboter in blokjes, op kamertemperatuur

Chocolade vulling:

  • 40 gr poedersuiker
  • 30 gr cacaopoeder
  • 130 gr donkere chocolade (minstens 70% cacao), gesmolten
  • 120 gr boter, gesmolten
  • 100 gr pecannoten, grof gehakt (ik gebruikte 150 g)
  • 2 el fijne kristalsuiker

Voor de suikersiroop:

  • 250 gr fijne kristalsuiker
  • 1,6 dl(160 ml) water

1. Doe voor het deeg de bloem, de suiker, de gist en de citroenrasp in de kom van een keukenmachine en roer alles met de deeghaak ca 1 minute op een lage stand door elkaar. Voeg vervolgens de eieren en het water toe en mix een paar seconde op een hoge snelheid en daarna 3 minuten op halfhoge snelhied, tot het een samenhangend deeg wordt. Voeg het zout toe en vervolgens ook de boter klontje per klontje, steeds een paar tegelijk tot hij in het deeg is weggesmolten. blijf nog 10 minuten op gemiddelde snelheid mengen tot het deeg gea en elastisch is, en glanst.

2. Schraap tijdens het kneden het deeg van de zijkanten van de kom en strooi een klein beetje bloem tegen de wand van de kom zodat het deeg van de wanden loskomt. Het deeg voelt erg plakkerig aan, zo hoort het te zijn! Doe het deeg over in een met olie ingevette, dek af met plasticfolie en zet minstens een halve dag maar liever en hele nacht in de koelkast

3. Vet 2 brood-/cakebakblikken van 1kg inhoud (23x10cm) in met roomboer of met zonnebloemolie en bekleed ze met bakpapier (vooral de bodem is belangrijk om te bekleden).

4. Verdeel het deeg in tweeën en doe een stuk terug in de kom, dek af en zet terug in de koelkast. Maak de vulling: meng de poedersuiker, cacaopoeder, gesmolten roomboter en chocolade in een kom.

5. En nu de creatieve deel: Rol het eerste stuk deeg uit met een deegroller tot een rechthoek van 28x38cm op een met bloem bestoven werkvlak. Strijk met een (palet)mes de helft van het chocolademengsel uit op deeglap en laat rondom een rand van 1-2cm vrij. Strooi de noten als je die gebruikt eroverheen en de helft van de suiker.

6. Rol het gevulde deeg met beide handknop net zoals voor ene opgerolde koek: begin bij de dichtstbijzijnde langde kant en eindig bij de met de andere kant. Druk het deeg op de deegrol en strijk met beide handen over de rol tot het een volmaakte, dikke “sigaar” is met de gesloten deegrand aan de onderkant.

7. Snij met een scherp mes aan beide uiteinden van de rol en plak van circa 2cm.

8. Snijd de rol over de lengte in het midden. Leg de twee bovenste uiteindes tegen elkaar en rol beide ‘slierten’ in elkaar als een vlecht. Druk zowel de boven- als onderzijde iets tegen elkaar aan. Til de cake voorzichtig en doe hem in de brood/cakevorm en dek hem af met een vochtige theedoek. Laat de cake op een kamertemperatuur zo 1-1,5uur rijzen. Hij zal 10-0% hoger worden. Maak op dezelfde manier de tweede cake en laat hem ook in een warme plek rijzen.

9. Verwarm de oven voor op 190 °C en zet de vormen in het midden van de oven en bak ze 30-35 min of tot een satéprikker er droog en schoon uitkomt. Als de bovenkant echt te bruin wordt, dek ik de cakes altijd losjes af met aluminiumfolie of zet ik verder alleen de onderste warme bron van de oven aan.

10. Maak in die tijd de siroop door water en suiker in een steelpannetje op halfhoog vuur te verwarmen. Neem de pan zodra de suikers is opgelost en de siroop kookt van het vuur en laat hem afkoelen. 

11. Direct nadat de cakes uit de oven zijn strijk alle siroop over de cakes. Laat de cakes afkomen tot ze nog net waren zijn. Stort ze dan uit de voren en laat ze helemaal koud worden. Dan pas kan je ze snijden in plakken.

Je kunt de cakes hooguit 2 dagen op kamertemperatuur houden (liefst verpakt in plasticfolie), en tot een maand in de diepvries. Ze zijn echter het lekkerste op de bereidingsdag zelf of als je ze gelijk invriest en binnen een maand gebruikt (door de laten ontdooien en een beetje op te warmen).

Geniet…!!

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.