Ottolenghi geroosterde aubergine met yoghurtdressing: een salade variatie

DSC_1693

Dit recept is zonder meer één van de meest bekendste recepten van de beroemde kok en restauranteigenaar Yotam Ottolenghi. Een echte topper en de omslagfoto van het boek “Plenty”. Het contrast tussen de gegrilde  aubergines, de yoghurt en de intens rode granaatappelpitjes zijn een lust voor het oog en brengen de smaakpupillen in extase. …Het genieten begint al als jij de ingrediënten in huis haalt. 

 DSC_1730

De kruidencombinatie in Ottolenghi’s recepten geven dit culinaire feest een authentiek karakter. Ik denk dat Yotam hieraan zijn succes heeft te danken! Ik zag op de web het volgende voorbij komen: “Yotam Ottolenghi is the man who made us rethink vegetables”.  Zijn liefde voor groente en kruiden is te voelen, te zien en te ruiken in zijn gerechten en is wellicht zijn geheim voor zijn groot succes.

DSC_1688 

De recepten die ik tot nu toe heb gemaakt uit de boeken van mijn landgenoot, vind ik heerlijk. Wat mij wel vaak tegenhield en waarschijnlijk ben ik niet de enige, zijn de lange, hele lange ingrediëntenlijsten. Het bleef dan bij bladeren en genieten van de foto’s en fantaseren over deze culinaire hoogstandjes. 

DSC_1736

Dit populaire Ottolenghi recept van de geroosterde aubergine is nog één van de minder lange lijsten maar uiteraard net zo lekker. Ik heb het een eigen draai gegeven door een paar ingrediënten weg te halen en er wat toe te voegen. Het resultaat is een verrukkelijke salade met plakken aubergine, zoete aardappels en de bekende wit-rood combinatie van de yoghurt en de granaatappelspitjes.

DSC_1649

Aan de slag! Dit heb je nodig: 2 middelgrote aubergines, in 1 tot 1,5 cm dikke plakken * 1 kleine zoete aardappel, in kleine blokjes gesneden (1cm) * 40 gr slamengsel, of alleen rucola (20-25gr) * 3-4 el granaatappelpitjes * olijfolie om de groente te bakken/grillen.

Kies voor verse, langwerpige aubergines met een gladde schil. Deze zijn wat dunner, lichter en smaakvoller dan de meeste aubergines die je in de supermarkt vindt. Je vindt ze in de Turkse winkels net als Za’atar of Sumak. 

Voor de yoghurtdressing: 100 gr volle geitenyoghurt of een mengsel van Griekse yoghurt met 3-4 el karnemelk of plantaardige melk naar keuze * 1 kleine teen knoflook, uitgeperst * sap van een halve citroen (bewaar een beetje om de salade te besprenkelen) * zout en gemalen zwarte peper, naar smaak * een paar kleine takjes en blaadjes tijm * 2 el olijfolie en nog 2 el om de salade te besprenkelen.

DSC_1653

Bereiding:

Als je de aubergineplakken wilt bakken:

  1. Bestrooi de aubergine plakken met zout, leg ze in een vergiet en laat ze 15 – 30 minuten staan. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de plakken aubergine, spoel ze af en dep ze droog.
  2. Verhit een grillpan met olie op hoog vuur tot hij loeiheet is. Bak de aubergine van beide kanten gaar. Keer één of twee keer om. Laat de aubergineplakken uitlekken op keukenpapier. 
  3. Voeg nu de zoete aardappelblokjes aan de hete pan toe. Bak ze 7-8 min totdat ze gaar worden. Zodra er een vork makkelijk ingestoken kan worden zijn ze klaar. Zet het vuur uit en laat de blokjes zoete aardappel in een koele kommetje/bord even afkoelen.
  4. Maak in de tussentijd de dressing door alle ingrediënten van de dressing te mengen, behalve de granaatappelpitjes en de tijm. 
  5. Leg de slablaadjes op een platte schaal of serveerbord. Leg vervolgens de gebakken aubergineplakken er bovenop en sprenkel de yoghurtdressing eroverheen. 
  6. Bestrooi het geheel ten slotte met de granaatappelpitten en de tijm. 

Als je de aubergine in de oven wilt bakken:

  1. Verwarm de oven tot 200 ºC. 
  2. Bestrijk de aubergineplakken met olijfolie, grof zout en peper. Leg ze vervolgens op de ovenrooster, bekleed met een velletje pakpapier. 
  3. Rooster de aubergine zo’n 10-15 minuten, totdat ze aan beide kanten bruin worden (niet zwart). Haal uit de oven en laat afkoelen.

 

DSC_1723

Besprenkel net voor het serveren met een beetje olijfolie en citroensap.  

Ottolenghi geroosterde aubergine
Serves 4
Write a review
Print
Bereidingstijd
15 min
Kooktijd
25 min
Totale tijd
40 min
Bereidingstijd
15 min
Kooktijd
25 min
Totale tijd
40 min
Ingrediënten
  1. * 2 middelgrote aubergines, in 1 tot 1,5 cm dikke plakken*
  2. * 1 kleine zoete aardappel, in kleine blokjes gesneden (1cm)
  3. * 40 gr slamengsel, of alleen basilicumblaadjes (20-25gr)
  4. * 4 el granaatappelpitjes
  5. * olijfolie om de groente te bakken/grillen.
Voor de yoghurtdressing
  1. *100 gr volle geitenyoghurt of een mengsel van Griekse yoghurt met 3-4 el karnemelk of plantaardige melk naar keuze.
  2. * 1 kleine teen knoflook, uitgeperst.
  3. * sap van een halve citroen (bewaar een beetje om de salade te besprenkelen)
  4. * zout en gemalen zwarte peper, naar smaak
  5. * een paar kleine takjes en blaadjes tijm
  6. 2 el olijfolie en nog 2 el om de salade te besprenkelen.
Als je de aubergineplakken wilt bakken
  1. Bestrooi de aubergine plakken met zout, leg ze in een vergiet en laat ze 15 – 30 minuten staan. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de plakken aubergine, spoel ze af en dep ze droog.
  2. Verhit een grillpan met olie op hoog vuur tot hij loeiheet is. Bak de aubergine van beide kanten gaar. Keer één of twee keer om. Laat de aubergineplakken uitlekken op keukenpapier.
  3. Voeg nu de zoete aardappelblokjes aan de hete pan toe. Bak ze 7-8 min totdat ze gaar worden. Zodra er een vork makkelijk ingestoken kan worden zijn ze klaar. Zet het vuur uit en laat de blokjes zoete aardappel in een koele kommetje/bord even afkoelen.
  4. Maak in de tussentijd de dressing door alle ingrediënten van de dressing te mengen, behalve de granaatappelpitjes en de tijm.
  5. Leg de slablaadjes op een platte schaal of serveerbord. Leg vervolgens de gebakken aubergineplakken er bovenop en sprenkel de yoghurtdressing eroverheen.
  6. Bestrooi het geheel ten slotte met de granaatappelpitten en de tijm. Besprenkel net voor het serveren met een beetje olijfolie en citroensap.
Als je de aubergine in de oven wilt bakken
  1. Verwarm de oven tot 200 ºC.
  2. Bestrijk de aubergineplakken met olijfolie, grof zout en peper. Leg ze vervolgens op de ovenrooster, bekleed met een velletje pakpapier.
  3. Rooster de aubergine zo’n 15 min, totdat ze aan beide kanten bruin worden (niet zwart). Haal uit de oven en laat afkoelen.
Notities
  1. Kies voor verse, langwerpige aubergines met een gladde schil. Deze zijn wat dunner, lichter en smaakvoller dan de meeste aubergines die je in de supermarkt vindt. Je vindt ze in de Turkse winkels net als Za’atar of Sumak.
Adapted from Yotam Ottolenghi ("Plenty")
Adapted from Yotam Ottolenghi ("Plenty")
http://www.foodsandphotos.nl/
DSC_1697Eet smakelijk!

4 Reacties

  1. Wat een prachtige foto’s weer! Ik heb er ook lang over gedaan voor ik uit Plenty ging koken, vooral ook door de lange ingrediëntenlijsten, maar als je goed kijkt, valt het eigenlijk wel mee, het meeste heb je wel in huis! Als je begint te koken uit zien boeken, ben je overstag, hij weet zo goed smaken te combineren. Ik ben groot fan en heb dan ook al zijn boeken en het zijn bij mij de kookboeken waar het meest uit gekookt wordt!

  2. Dankjewel Caroline!
    En je hebt gelijk, de ingrediëntenlijst schrikt in eerste instantie af, maar uiteindelijk heb jij die ingrediënten thuis. En dan wordt de drempel lager om weer een Ottolenghi recept uit te proberen. Het is inderdaad juist de combinatie van smaken die zijn recepten zo fantastisch maken.
    Zelf heb ik niet al zijn boeken thuis. ‘Plenty more’ nog niet. Ik zie op jouw blog weer een recept van de tomaten-amandeltaart uit dit boek. Ziet er heerlijk uit, ik weet nu wat ik voor moederdag ga vragen 😉
    Groetjes, Naomi

    1. Dankjewel Charlotte, voor deze opmerkingen! Heb ik tot nu toe niet in de gaten gehad. Heb het nu aangepast, nog mals bedankt 🙂

      Groetjes, Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.