Mijn oog viel gelijk op het eerste recept van het laatste Ottolenghi boek “Jeruzalem”, en aangezien onze jongens op het WK spelen, kleurt heel Nederland oranje. Ik doe graag mee! Zoete aardappelen, geitenkaas, balsamico….mmmm…en ook nog verse vijgen.
Wist je dat zoete aardappelen (bataat) hartstikke gezond zijn…? lees hier waarom.
Ingrediënten: 2-3 grote zoete aardappelen (oranje van binnen!), schoon en gewassen * 100 gr zachte geitenkaas * handjevol verse bieslook, bosui of het groene deel (ja!) van de prei, gewassen en fijn gesneden/geknipt * 8-10 kleine zoete tomaatjes, gewassen en dun gesneden * 4-5 el balsamico azijn * 2-3 tl dadelstroop (of honing, of Agavesiroop, of als het echt moet, bruine rietsuiker) * zout en gemalen zwarte peper * olijfolie om de zoete aardappelen te bestrijken
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Snij de zoete aardappelen in lange stukken, min of meer gelijk in dikte
- Bestrijk de aardappelenparten in olie gemengd met zout en peper
- Leg de parten op een ovenplaat, eventueel bedekt met Bakpapier. Schuif hem in het midden van de opgewarmde oven en laat het 20-25 minuten bakken/roosteren. Totdat de zoete aardappelen gaar zijn maar niet te zacht.
- Breng ca. 5 minuten voor het serveren de balsamico met de suikervervanger aan de kook. Laat hem op een laag vuurtje koken totdat het dikker wordt. Het duurt ongeveer 5 minuten.Let op dat zodra het afkoelt het nog dikker wordt. Je moet daarom niet te lang wachten.
- Leg de geroosterde aardappelen op een mooi serveerbord. Voeg de tomatenstukjes en de verkruimelde geitenkaas toe.
- Schenk ten slotte de dikke balsamico over de groente en kaas. Garneer het gerecht met de verse groene kruiden.
- Serveer op kamertemperatuur.
Eet smakelijk en succes Oranje!