Viskoekjes met tomatensaus van Ottolenghi

Wat een eindeloze rijkdom aan kleur, smaak en geur zijn de recepten van Yotam Ottolenghi. Niet voor niets is hij zo, zo beroemd geworden, vooral het eerste kookboek Jeruzalem van Ottolenghi en Sami Tamimi. Ik blijf zijn recepten uitproberen ook al vind ik de ingrediëntenlijst soms veel te lang, dan haak ik gauw af en ga ik iets “makkelijker” maken. En toch valt het best mee, als je gewoon de meest en belangrijkste ingrediënten thuis hebt.

Net als in het geval van dit viskoekjesrecept. In het eerste keer die ik ze gemaakt had, heb ik alles thuis gehad behalve de witte wijn en gemalen koriander. Rode chilipeper gebruik ik meestal niet, omdat het gerecht dan veel te scherp wordt voor de kinderen. 

Jeruzalem door de ogen van mijn camera

De koekjes zijn werkelijk heerlijk geworden ook zonder die 2-3 ingrediënten, maar eerlijk gezegd nog lekkerder toen ik de volgende keer ze met wijn en gemalen koriander maakte. De verse kruiden vond ik mag je echt niet weg laten, net als knoflook en gemalen komijn. Anders in mijn ogen “proef je” Ottolenghi niet!

“Jalla”, aan de slag! Dit heb je nodig:

Voor de tomatensaus heb je nodig:

  • 2,5 el olijfolie
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • 0,5 tl mild paprikapoeder
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 middelgrote ui, fijngesneden
  • 125 ml witte wijn
  • 1 blik van 400 g tomatenblokjes
  • 1 rode chilipeper, zonder de zaadjes fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 tl fijne kristalsuiker
  • 2 el muntblaadjes, grof gesneden
  • zout en zwarte peper

Voor de viskoekjes heb je nodig:

  • 3 sneetjes brood (eventueel glutenvrij), ca. 60 g in totaal
  • 600 g kabeljauw, heilbot, heek of koolvis, zonder vel en graat
  • 1 middelgrote ui, fijngesneden (ca. 150 g)
  • 3-4 tenen knoflook, fijngewreven
  • 30 g bladpeterselie, fijngesneden
  • 30 g koriander, fijngesneden
  • 1 el gemalen komijn
  • 1,5 tl zout
  • 2 grote eieren, losgeklopt
  • 4 el olijfolie

Bereiding:

  1. Maak eerst de tomatensaus.
  2. Verhit de olijfolie in een braadpan en doe de specerijen en de ui erin.
  3. Smoor alles 8-10 minuten tot de ui helemaal gaar is.
  4. Giet de witte wijn erbij en laat hem 3 minuten koken.
  5. Doe de tomaten, chilipeper, knoflook, suiker, 0,5 tl zout en een beetje zwarte peper in de pan en laat de saus 15 minuten pruttelen tot hij vrij dik is.

Proef, breng op smaak met zout en peper en zet opzij.

Maak intussen de viskoekjes.

  1. Maal het brood tot kruim.
  2. Hak de vis heel fijn, doe hem in een kom met het brood en de overige ingrediënten, behalve de olijfolie.
  3. Vermeng alles goed en vorm er koekjes van 2 cm dik en 8 cm doorsnee van.
  4. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de koekjes in 3 minuten aan elke kant goudbruin. Leg de viskoekjes in de tomatensaus.
  5. Voeg water toe tot de koekjes deels onder staan, circa 2 dl.
voor…Zet het deksel op de pan en laat de viskoekjes op heel laag vuur 15-20 minuten in de tomatensaus sudderen.

6. Draai het vuur uit en laat de koekjes in de open pan minsten 10 minuten opstijven.

7. Serveer warm of op kamertemperatuur, bestrooid met de munt.

…en na.

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

2 Reacties

Laat een antwoord achter aan Naomi de Jong Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.