Ottolenghi tomatensalade met geroosterde citroenen

dsc_0611

De boeken van Yotam Ottolenghi zijn zonder meer mijn favoriete kookboeken om bij de koffie doorheen te bladeren en te genieten! Genieten van de eindeloze kleurige en verrassende recepten,  zijn rijk aan verse kruiden, bekende en minder bekende ingrediënten…

dsc_0627  en vooral met citroen en met knoflook. Want volgens Ottolenghi en zijn voormalige compagnon Sami Chamimi mag je gelijk naar het einde van het boek gaan als je niet van knoflook en van citroen in jouw eten houdt…

 image1

Net als in “Plenty” deelt Yotam met zijn fans ook in dit boek 120 verrassende recepten van alleen groente. Ook als je niet vegetarisch eet, is dit boek een aanrader! Zoek je een gezond, rijk aan kleur en aroma recept voor bij een stuk vlees of kip, dan kom je ook aan jouw trekken. Bovendien verwen je met deze recepten jouw lichaam met eindeloze vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. 

dsc_0600

De passie voor groente en vooral voor de keuken van het Midden-Oosten, deel ik met Ottonlenghi. Wat ik minder met hem deel, zijn de afstanden naar de winkels waar ik alle ingrediënten kan vinden, mediterraans, oosters of Arabisch. Dat is een heel end met mijn boodschappentas 😉 Vandaar dat ik Ottolenghi’s ingrediëntenlijst probeer af te korten door een of twee ingrediënten weg te laten wat ik niet thuis, niet de tijd heb om het te gaan halen en het gerecht ook zonder nog heelijk vind. Wat ik wel koos om te kopen en in deze salade te gebruiken was de granaatappel melasse (is toch een deel van mijn logo 😉 ), die ik bij Trekpleister gevonden heb. Een lekker alternatief voor deze authentieke stroop is balsamicoazijn, liefst verdikt. 

image

En dat zijn alle benodigde ingrediënten: 

  • 2 middelgrote citroenen, gewassen, over de lengte gehalveerd, ontpit en in dunne plakjes gesneden (van ca 2mm)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 lepel
  • 8 salieblaadjes, fijngesnipperd
  • 400 g kleine tomaatjes (eventueel een mix van geel, oranje, rood), gehalveerd
  • 1/2 kleine rode ui, in dunne ringen
  • 10 g peterselieblaadjes
  • 15 g muntblaadjes
  • pitten van 1 (kleine) granaatappel
  • 1,5 eetlepel granaatappel stroop (te kopen bijv bij “Trekpleister”), of 1 el balsamicoazijn
  • zout en zwarte peper

Optioneel: 1/3 tl gemalen piment en nog 8 blaadjes van salie. Volgende keer 😉

dsc_0567

Bereiding: 

1. Verwarm de oven voor op 175°C.

2. Breng een kleine pan water aan de kook en blancheer hierin de schijfjes citroen gedurende 2 minuten. Leg deze uitgelekte plakjes in een kom en giet er 1 eetlepel olijfolie over met 1/2 theelepel zout, de kristalsuiker en de fijngesnipperde salieblaadjes.
3. Meng dit alles rustig en verdeel de schijfjes over een met bakpapier beklede bakplaat. 

4. Zet deze ongeveer 15 à 20 minuten in de oven tot de citroen iets is ingedroogd.
Haal de plaat uit de oven en laat even afkoelen. 

 dsc_0574

5. Doe de rest van de ingrediënten op de melasse / balsamicoazijn na in een ruime serveerkom met de overgebleven olie, zout en gemalen peper.

6. Meng de schijfjes geroosterde citroen hierdoor en schenk de melasse ten slotte boeven de salade over. dsc_0652

Eet smakelijk en geniet van de laatste zomerse dagen…!

dsc_0648

 

 

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

4 thoughts to “Ottolenghi tomatensalade met geroosterde citroenen”

    1. Dankjewel Marlies en wat leuk dat jij ook een Ottolenghi’s fan bent! Moet eerlijk bekennen dat dit mijn eerste recept was uit Plenty more, maar zeker niet het laatste…
      Groetjes, Naomi

      p.s. jouw mooie site zit nu in mijn favoriete links 😉

    1. Dankjewel Marleen! De citroenschijfjes blijven bitter ook al voeg je eraan suiker toe. Kies voor de zoetste mogelijk tomaten zijn, voor een heerlijke combinatie van zoet en bitter. Zoals Yotam Ottolenghi zelfs adviseert:”Seek out the sweetest tomatoes you can for this salad in order to balance the bitterness of the lemon”.
      Eet smakelijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *