Ovenschotel met aubergine, tomaten en Mozzarella 

 

Wat een ontspanning en vreugde levert koken en bakken op….! Vinden jullie niet? Juist nu in deze absurde en moeilijke tijden raad ik iedereen aan om nieuwe recepten uit te proberen en jezelf en huisgenoten, of buren…hiermee te verwennen. Dit recept heb ik uit de laatste editie van Foodies gehaald en aangepast naar mijn smaak.

Heerlijk vegetarisch gerecht is dit, glutenvrij, koolhydraatarm en hartstikke mediterraans (nu moet er een emoji komen met een hartje…). Lekker ook de dag erna, met rijst of pasta erbij, of met een groene salade. Je kan ook een courgette gebruiken, ipv de (optionele) paprika. En hem bakken net als de aubergine, alleen hoef je courgetten niet in met zout laten staan.

Ingrediënten: 

  • 2 grote, stevige aubergines, gewassen en in lange plakken van 1cm dik gesneden  
  • 3-4 el olijfolie of zonnebloemolie om te bakken
  • 1 grote ui, in stukjes gesneden 
  • 2-3 teentjes knoflook 
  • 2 grote tomaten, in plakken/grove stukken gesneden
  • takje rozemarijn, fijn gesneden (alleen de blaadjes) 
  • 400ml passata
  • 1/2-3/4 bol buffelmozzarela, in stukken gescheurd
  • 25gr geraspte belegen/jong belegen kaas
  • zout, peper naar smaak
  • optioneel: 2-3 stuks gegrilde paprika uit pot

ovenschaal (20 x 30 cm)

Bereiding: 

1.Bestrooi de aubergine plakken met zout en laat ze 25-30 min staan. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de plakken aubergine, spoel ze af en dep ze droog.

2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C)

3. Verhit een grillpan met olie op hoog vuur tot hij loeiheet is. Bak de aubergine van beide kanten gaar, ca 3 min per kant. Laat de aubergine plakken uitlekken op keukenpapier. 

4. Fruit de stukjes ui in dezelfde pan totdat ze glazig worden. Voeg de rozemarijn, de passata en de meeste tomatenblokken/-plakken toe. Bestrooi nog met zout en peper. Breng het geheel weer aan de kook en laat de saus 10 min met de dekstel af en toe roerend op de pan zachtjes koken.

5. Verdeel in de ovenschaal de helft van aubergine plakken, gevolgd door de tomatensaus en eventueel een paar plakken paprika. Bestrooi met  de geraspte kaas en de helft van de mozzarella. Verdeel nu de rest van de tomatensaus gelijkmatig.

6. Leg nu de rest van de aubergine plakken over het geheel. Verdeel de laatste stukke mozzarella. Zorg ervoor dat de aubergine plakken nog zichtbaar zijn. 

7. Bak het geheel ca 20min in de oven en….geniet!

Eet smakelijk en een fijne, gezonde paasdagen gewenst!

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.