Passiefruit – Grand Marinier Ijstaart (Semifreddo)

Jongens, dit dessert wordt het allerlekkerste dat jullie ooit hebben gemaakt…. Je gaat mensen blij maken door een diner afsluiten hiermee. Een echte smaaksensatie, onweerstaanbaar, en geloof me, hartstikke makkelijk om te maken: één kom en een mixer, en binnen een paar minuten is het klaar en kan de diepvries in. 

Echter is dit recept een vergelijkbaar recept met het Italiaanse “Semifreddo”. Semifreddo betekend echter half bevroren ijs. Het is een combi van mousse en ijs, bevroren uiteraard en in een vorm van een cake. Het oorspronkelijk recept is van Nigella Lawson, en ze noemde het geen Semifreddo maar gewoon een ijstaart.

Nee, het is niet het aller gezondse dessertrecept dat ik heb gemaakt, uiteraard. …Het bevat wel een gezond ingrediënt en dat is passiefruit. Eerlijk gezegd is het de eerste keer dat ik passiefruit gekocht heb. En wat een heerlijk verrassing, letterlijk…zeker in combinatie met de andere ingredienten in dit “ijs” cake, vooral de Grand Mernier.

Passiefruit: gezond en zeer makkelijk te gebruiken, gewoon door de helft te snijden en de inhoud uitlepelen.

Nigella gebruikt voor dit recept double cream. Double cream is een dikkere soort room met een vetpercentage rond de 48%, en is vanzelf stevig en hoef je hem niet te kloppen. Double cream is niet verkrijgbaar in de supermarkt ketens in Nederland – zover ik weet. In plaats ervan kan je slagroom mengen met mascarpone, door 1 deel mascarpone met 2 delen slagroom te kloppen. 

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 500 ml Slagroom
  • 250 ml Mascarpone 
  • (Wilde bloemenhoning of de rasp van een hele citroen.)
  • 5 Grote passiefruit (van ca 5cm) of 7-8 kleine, gehalveerd
  • 6-7 Grote meringues of 15-16 kleine, grof verkruimeld 
  • 4 el Grand Marnier likeur
  • Nog een kleine (cake)vorm (inhoud 1 liter) bekleed met 
  • Honing om mee te serveren

Bereiding:

  1. Lepel de passiefruit uit en bewaar de inhoud in een kommetje.
  2. Bedek de bodem en de langste zijdes met een stuk plasticfolie.
  3. Klop de slagroom stijf. Voeg de mascarpone en meng alles door elkaar. 
  4. Giet de likeur erbij en de verkruimelde meringues.  
  5. Giet het mengsel in de vorm, vul alles voorzichtig.
  6. Zet de “cake” minstens 6 uur in de diepvries om op te stijven.
  7. Haal zo 15 min voor het serveren de bakvorm uit de vriezer.  Draai de vorm om op een lang serveerbord/plank. Snij in dikke plakken, leg voorzichtig op de serveerbordjes, giet wat honing er op en serveer.

Geniet!

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.