Pastinaakcake met walnoten en opgeklopte yoghurt

De pastinaak, een vrijwel vergeten groente, ga ik nooit meer vergeten om regelmatig aan mijn boodschappenlijst toe te voegen. Nu dat ik weet hoe gezond en makkelijk hij is om met zoet en hartig te verwerken, ga ik er eindeloos mee experimenteren!

Mijn tweede pastinaak recept, na de soep, is een taart geworden. Het oorspronkelijke recept is van Rutgerbakt, dat ik heb aangepast tot mijn eigen smaak en voorkeuren.

Heerlijk, was het oordeel van mijn gezin, uiteraard hebben ze de cake geproefd voordat ze wisten wat het hoofdingrediënt was. Zelfs de kieskeurige Nathan (bijna 9). Je kunt de taart in een lactose- en/of glutenvrije versie maken. En als je voor minder zoet kiest, kan je de hoeveelheid suiker of honing/maple halveren. 

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 300 gr pastinaak, geschild en geraspt (niet gekookt)
  • 150gr ongezouten roomboter, zacht
  • 3 grote eieren
  • 200 gr rietsuiker – bewaar 2 el voor de topping
  • 1 tl vanille-extract 
  • 1 el gember, fijn geraspt (optioneel)
  • 150 gr bakmeel of kokosmeel voor een glutenvrije versie
  • 100 gr amandelmeel (of als je geen amandelmeel hebt 225 gr tarwemeel)
  • 1 1/2 tl bakpoeder 
  • 1/2 tl baksoda
  • 1 tl kaneelpoeder 
  • sap van een halve sinaasappel 
  • snuf zout
  • 100 gr walnoten of hazelnoten, grof gehakt
  • 75 gr gele rozijnen 

Voor de opgeklopte yoghurt: 

  • 250 gr Griekse yoghurt
  • 3 el poedersuiker of maple syrup
  • rasp van 2 mandarijnen of 1 sinaasappel

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175⁰C. Vet een bakvorm (springvorm van 22-24 cm of een cakevorm) een beetje in, en bekleed hem met bakpapier.
  2. Klop de boter zacht samen met de suiker/de honing (op 2el na) met een mixer. Klop er dan één voor één de eieren door tot ze helemaal opgenomen zijn. Voeg de vanille-extract erbij en klop nog een paar seconden.
  3. Meng de droge ingrediënten met elkaar (de 2 meelsoorten, het zout, het bakpoeder en baksoda, de sinaasappelrasp en de kaneel). Schep deze er langzaam door de boter/eierbeslag, om en om met de sinaasappelsap, totdat je een glad beslag krijgt.
  4. Voeg ten slotte de geraspte pastinaak en de gember toe, de helft van de walnoten en de helft van de rozijnen. Roer alles weer goed door elkaar.
  5. Schenk het beslag in de cakevorm/springvorm en bestrooi de taart met de restende noten, rozijnen en suiker*
  6. Bak de taart ca 60 minuten, of tot een in het midden ingestoken satéstokje er schoon uitkomt en de cake aan de bovenkant goudbruin is. Haal de cake uit de oven en laat volledig afkoelen.
  7. Doe ten slotte de yoghurt met de poedersuiker/maple syrup in een kom en klop een paar minuten met een handmixer tot de gewenste consistentie. Serveer elk stuk taart met een lepel of twee van de opgeklopte yoghurt en de geraspte mandarijn/sinaasappelschil.

*Ik heb alle noten en rozijnen boven de taart gestrooid.

Eet smakelijk!!

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *