Patinaaksoep met venkel, gember en appels

In het winkeltje van Villa Augustus in Dordrecht verkopen ze biologische producten en ik kocht bij hen afgelopen vrijdag pastinaak. Dit was voor mij een nog onbekende groente. Op mijn Facebookpagina vroeg ik mensen of zij ervaring hebben met deze super gezonde knol. Als reactie ontving ik ongelofelijk leuke en gevarieerde ideeën!  

Eén van deze fantastische ideeën was dit soeprecept, van een bevriende thuiskok van ons ;-). Met venkel, appels en gember in huis, koos ik voor dit recept uit de diverse soeprecepten met pastinaak.

Naast veel voedingsezels, is de pastinaak rijk aan vitaminen zoals foliumzuur en vit C, aan mineralen zoals calcium en fosfor en arm aan koolhydraten en calorieën.

De pastinaak is een ‘vergeten groente’ maar hij maakte de laatste jaren een inhaalslag en terecht! Pastinaak is gewoon hartstikke gezond. Pastinaak hoort juist niet tot de botanische familie van de wortel, zoals je zou denken, maar tot de schermbloemenfamilie zoals knolselderij en venkel.

Ingrediënten: 

  • 2 pastinaken, geschild en in blokjes gesneden (ca 2 cm)
  • 1 grote prei, in grote ringen gesneden 
  • 1 venkelknol (loof apart houden), gespoeld en door midden gesneden  
  • 3 sjalotjes of 1 grote ui, gesnipperd  
  • 2-3 knoflooktenen, in stukken gesneden 
  • 1 klein stukje gember
  • 2 appels, Granny Smith, geschild en in grote stukken/partjes gesneden 
  • 2 groenten bouillonblokjes opgelost in 1,5 liter water
  • 1-2 el olijfolie 
  • zout, peper

Bereiding:

  1. Verwijder het harde gedeelte aan de onderkant van de venkelknol met een schuine snede. Snij in plakken of blokjes.
  2. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de sjalotjes/de ui, de knoflooktenen en de gember op een zacht vuur.
  3. Voeg de blokjes pastinaak, de stukken venkel, preiringen en stukken appel toe en bak kort aan op hoog vuur. 
  4. Voeg vervolgens de bouillon, zout en peper en breng aan de kook voor 20min. 
  5. Pureer ten slotte de soep en voeg eventueel nog zout en peper naar smaak toe.
  6. Garneer met de loof van de venkel.

Eet smakelijk! 

Print Friendly, PDF & Email

6 Reacties

    1. Hoi Kees, bedankt, is idd erg lekker! In principe alleen loof en venkel, maar meestal bewaar ik een beetje van de gebakken knoflookstukjes en voeg ik ze voor het serveren toe… Dat is als de eters pure stukken knoflook lusten!!
      Groetjes, Naomi

  1. Beste Naomi,
    Het is een zeer lekker soepje, maar staan schrijf foutjes in “groeten bouillon” ipv “groenten bouillon.
    Mvg Valentin

    1. Hoi Valentin,
      Hartelijk dank, voor het compliment en zeker voor deze commentaar…had het zelf niet in de gaten en denk dat ik nog her en der foutjes blijf maken in deze taal!

      Hartelijke groeten, en geen groenten;-)
      Naomi

    1. Hoi Annick,
      Excuses voor mijn late reactie.
      Maar dit recept is voor 3-4 personen. 3 Grote porties of 4 kleine;-)

      Smakelijk groetjes!
      Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.