Pecan pie met Maple syrup

DSC_0771De koninklijke plaats van deze cheesecake wordt serieus bedreigt door deze pecantaart. In Amerika noemen ze het “pecanpie”. Ondanks de gezonde pecannoten die hierin een zichtbare rol spelen, valt deze taart beslist niet onder de categorie gezond. De roomboter    kan je hier echt niet in missen en zonder suiker is ook geen optie. Wel is deze versie gezonder door de  maplesiroop, het speltmeel en doordat ik  de algehele hoeveelheden van boter en suiker verlaagd heb.DSC_0719De bereiding van deze pecanpie lijkt moeilijk, maar is he-lemaal niet zo! Blindbakken is echter heel simpel, jehebt wat droge bonen of rijst nodig en bakpapier. Verder is de vulling in dit recept echt een “piece of cake”. Zo klaar. Ook de taart is zo klaar…met of zonder de klassieke combinatie van een goed vanille-ijs

Ingrediënten:

  • 225 g speltmeel of 200 amandelmeel of rijstmeel of een Glutenvrije meelmix naar voorkeur
  • 2 el bruine basterdsuiker of palmsuiker
  • 120 g koude boter in blokjes
  • 1 ei
  • mespunt zout
  • 1-2 el ijskoud water

Pecannoten

Voor de vulling:

  • 75 g gras ongezouten roomboter
  • 3  eieren
  • 50gr bruine basterdsuiker
  • 175 g Maple syrup oftewel ahornsiroop (tegenwoordig ook bij de AH verkrijgbaar)
  • 1 mespuntje zout
  • rasp van een citroen of 1  vanillestokje of 1tl vanilleextract
  • 225 g pecannoten

DSC_0737Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 175ºC. Vet een lage pie of taartvorm in met boter.

2.  Doe de droge ingrediënten voor het deeg in een kom en meng het door elkaar. Voeg de boter en het eigeel toe. Mix tot een deeg. Voeg zo nodig water toe totdat een egaal en soepel deeg ontstaat.

3. Maak uit het deeg een bal, verpak het in plasticfolie en laat minstens een half uurtje rusten in de koelkast.

4. Rol het deeg uit tot ca 0,5 cm dik en bekleed de ingevette gewenste taartvorm er voorzichtig mee. Het deeg hoort “breekbaar” te zijn, druk even bij elkaar als het breekt. Snij de “overbodige” randjes weg.

5. Leg vervolgens een papier op het deeg. Strooi blindbakvulling (zoals bonen, erwten, kikkererwten, rijst, of…een mix er van!) op het bakpapier.

6. Bak het deeg 15 tot 17min in de oven. Haal dan de blindbakvulling weg. Zet nu het deeg voor nog … min totdat de basis een beetje afdroogt en de randen licht bruin worden. Haal het uit de oven.

7. Maak ondertussen de vulling door eerst de boter te smelten (laat hem niet bruin worden, want dan wordt de taart bitter). Klop de eieren los en mix ze met vanille, siroop en suiker. Voeg de boter toe en blijf mixen totdat de suiker helemaal opgelost is.

8. Verdeel de noten, gehakte of hele, over de taartbodem. Giet vervolgens het vullingmengsel over de noten in de vorm. Versier nog eventueel met hele pecannoten of amandelen.

9. Bak de tart ten slotte ca. 20-25 min gaar. Laat afkoelen en eet het liefs lauw, met goed vanille ijs!

DSC_0778Geniet!

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.