Pecan pie

Een jeugdsentiment is deze taart voor mij. Zo 30 jaar niet gegeten en ook niet gemaakt….was even zoeken en uitproberen totdat ik deze verrukkelijke samenstelling heb bereikt van….vooral roomboter, maple syrup en….Pecannoten. De allerlekkerste noten ter wereld, in mijn ogen, en een van de allerlekkerste taarten!

Ingrediënten: 

Voor het deeg:

  • 275 gr patent tarwebloem
  • 100 gr poedersuiker of kristalsuiker
  • 150 gr gezouten, koude roomboter
  • 1 eidooier
  • zo nodig 1-2 el koud water

Voor de vulling:

  • 150 ml maple syrup of keukenstroop
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gr roomboter
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 50 gr kristalsuiker
  • 1 el slagroom 
  • 400 gr ongebrande pecannoten – 250 gr grof gehakt en 150 gr hele

Een ronde quichevorm, lage taartvorm met gekartelde rand van 24 cm doorsnede, ingevet.

Bereiding:

  1. Maak eerst het deeg. Doe de roomboter, de bloem en de suiker in de foodprocessor. Bewerk tot deeg, liefst met gebruik van de pulsknop. 
  2. Voeg terwijl de foodprocessor draait de eidooier en zo nodig het water toe totdat je een deeg”bal” krijgt.
  3. Rol het deeg uit tot een lap waar je de quichevorm mee kunt bekleden. Druk de zijkanten goed aan en snijd overtollig deeg weg met een scherp mesje. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem. Laat in de koelkast voor minstens een half uurtje rusten.
  4. Verwarm vervolgens de oven voor 175°. 
  5. Smelt in een pannetje (of in de magnetron) de roomboter samen met de bruine suiker en de Maple syrup tot het begint te koken of in ieder geval helemaal gesmolten is. Zet het vuur uit en verdeel het mengsel precies in tweeën. Laat kort (1-2 min) afkoelen. 
  6. Kluts zo snel mogelijk de eieren en de suiker door (een helft van) het roomboter/stroopmengsel heen.
  7. Strooi de gebroken pecannoten op de taartbodem en giet het mengsel erop.
  8. Bak de taart in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 min, echter moet het midden van de taart nog vloeibaar zijn.
  9. Haal uit de oven en verdeel de hele pecannoten netjes op erop (hoeft niet perfect te zijn…).
  10. Meng ten slotte het andere room-Maple-suiker mengsel met de lepel slagroom, en schenk het op de taart. Zet terug in de oven voor nog 10 min. 

Haal uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm voordat je ‘m gaat aansnijden.

Eet smakelijk, nog lekkerder met een bolletje vanille ijs!

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.