Pistache- citroencake van Jamie Oliver

Deze taart ziet er niet alleen prachtig uit maar is ook echt erg lekker! Ik ben gek op pistachenoten in alle vormen dan ook, en ze zijn ongetwijfeld in hun rauwe vorm heel erg gezond. Maar verwerkt in een marmercake, in combinatie met intense citroensmaak dan wordt hij werkelijk onweerstaanbaar! Jammmie, jammie, Jammmie!Net als Yotam Ottolenghi is ook de charmante Jamie Olivers een grote inspiratie voor mij in de keuken. Grappig genoeg begint het zodra ik op mijn hometrainer zit en naar 24Kitchen kijk, vooral alle variaties van Jamie’s kookprogrammas. Dan pak ik…tijdens het fietsen, mijn iPhone en typ ik in mijn notities een recept dat mij ontzettend aanspreekt. 

Jamie zijn enthousiasme is zo aanstekelijk en lijkt het alsof ik bijna zijn veelzijdige en kleurrijke gerechten ruik of tenminste zou ik dat willen 😉 Als foodfotograaf vind ik het, op z’n zachts uitgedrukt, een feest om naar het resultaat te kijken maar ik vind niet alle recepten laagdrempelig om te maken, vooral wat de ingrediënten betreft. Vooral zijn superfood-recepten, hoe gezond die ook zijn, vergen een grotere moeite wat het kopen van de ingrediënten betreft, en zijn in ieder geval niet te kopen bij ons in het dorp.

Maar voor deze cake kan je in in principe alles “om de hoek” vinden. 

Aan de slag!

Ingrediënten 

  • 225 gram gezouten roomboter, een beetje zacht 
  • 200 gram kristalsuiker / kokosbloesemsuiker 
  • rasp en sap van 2 citroenen (de helft van de sap voor de glazuur bewaren)
  • 4 grote eieren
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 70 gram pistachepasta – zelfgemaakt of zelfgekocht* 
  • 50 gram pistachenoten, grof gehakt en eventueel licht geroosterd

voor het citroenglazuur

  • sap van 1 citroen
  • 125 gr poedersuiker

Pistachenoten zijn rijk aan eiwitten, goede vetzuren, voedingsvezels en zitten boordevol met mineralen zoals Calcium en Kalium. Verder bevatten ze ook nog veel Betacaroteen (vitamine A) en Foliumzuur.

*Pistachepasta kun je bij een natuurwinkel kopen of online (bijv via pit-pit.com), of  kan je hem gemakkelijk zelf maken: doe 70 gram geelde pistachenoten ca 5 min in de keukemachine totdat een gladde massa ontstaat. Voeg er nog 1 el olijfolie door voor meer smeuïge en ta daaa! Klaar voor gebruik.

Bereiding 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C (170°C heteluchtoven).
  2. Vet een cakebakblik (inhoud 1 liter) in met zachte roomboer en bekleed hem met een dikke strook bakpapier.
  3. Klop met een handmixer luchtig de boter, de suiker en citroenrasp, zo 7-8 minuten. Voeg de eieren een voor een toe en klop na elke toevoeging. 
  4. Zet de mixer nu op een lage snelheid en mix zachtjes en kort de meel erdoor tot een samenhangend beslag. Verdeel het beslag over 2 kommen.
  5. Mix de pistachepasta door het beslag van een kom en het citroensap (van 1 citroen) door de andere. 
  6. Schep beide belsagsoorten om en om in laagjes in het cakeblik en toer ze kort en voorzichtig  door elkaar, zodat een mamereffect ontstaat. 
  7. Zet de cakevormen in het midden van de oven en bak de taart 40-45min of tot een satéprikker er droog en schoon uitkomt. Laat de cake helemaal afkoelen (minstens 20 min) voordat jij de glazuur ermee bestrijkt. 
  8. Maak het glazuur door de poedersuiker en de citroensap in een kom door elkaar roeren, totdat je een gladde mengsel krijgt. Je kan meer poedersuiker toevoegen als je een dikker glazuur wilt, ik heb gekozen voor een vloeibaar glazuur om niet zo veel suiker te gebruiken
  9. bestrijk de cake met het glazuur – laat het over de randen druipen- en strooi ten slotte de pistachenootjes erover. 

Bereidingstijd: 10 minuten + 45 minuten in de oven.

Eet smakelijk!

Bron: Jamie Oliver magazine.

[bol_product_links block_id=”bol_5ae758fd98353_selected-products” products=”9200000079579285″ name=”Jamie Oliver 5 ingredienten” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”0″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

8 Reacties

    1. Dankjewel Caroline!! Hij is ook heerlijk. Ik kijk nog regelmatig naar jouw recepten…heb onlangs de amandel-bessen taart uit “Sweet” van Ottolenghi gemaakt, en ga hem ook hier plaatsten.

      Groetjes,
      Naomi

  1. Bij het zelf maken van de pistache pasta wordt gesproken over 1 of 2 olijfolie, maar wat druppels, theelepels, eetlepels??
    De cake lijkt mij heerlijk, ga hem zeker een keer maken!!

    1. Hoi Irma, het gaat om eetlepels. Ik ga het aanpassen, bedankt!!
      Succes ermee en…hij is echt heerlijkv 😉
      Groetjes, Naomi

    1. Hoi Nienke, ik gebruik eerlijk gezegd altijd gezoeten roomboter, vind dat het zout juist de smaken benadrukt.
      Oorspronkelijk is dit recept met Ongezouten boter 😉

      Groetjes, Naomi

  2. Ik had hem in een hetelucht oven, 190 graden 45 minuten, maar de buitenkant was eigenlijk een beetje te donker en in het midden was het nog beslag

    1. Hoi Dafne,

      Wat jammer zeg! kan me me voorstellen dat je hiervan baalt.
      190 Graden en den een hetenlucht oven, is echt te warm. In het recept staat 180 graden, en is het niet in een hetelucht oven. Ik ga dit dankzij jouw reactie ook benadrukken, dankjewel en excuses!

      Groetjes,
      Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.