Pompoen-Geitenkaas plattetaart

dsc_0248

Het blijft een heerlijke combinatie, de licht zoete pompoen, met de verrukkelijke geitenkaas. En dan de pittig-zoet rode uitjes, de tijm, de pijnboompitten…kan niet mis gaan.

dsc_0238

In tegenstelling tot mijn andere hartige taarten recepten/quiche recepten, heb ik deze keer bladerdeeg gebruikt en geen zelf gemaakt deeg, zoals in het oorspronkelijk recept staat op de Jamie Oliver magazine (okt-nov 2016). 

dsc_0242

Het is uiteraard minder gezond, vee minder zeker als je deeg op margarine basis gebruikt, maar is makkelijker en sneller te maken, en soms staat tijd hoger in de prioriteitenlijst dan gezondheid. …En gaat het tenslotte om balans: pompoen levert veel voedingsvezels op en vitaminen zoals Beta Caroteen (de plantaardige vorm van vitamine A). 

image2

En dat dit een heerlijke taart wordt, heb ik al gezegd…? 😉 Dankjewel Jamie!

dsc_0252

Deze ingrediënten heb je nodig: 

  • 1 rol bladerdeeg, grote vierkant, of een doos van roomboter bladerdeeg
  • 1 kleine pompoen, geschild
  • 2 grote uien, gepeld en in dunne ringen gesneden 
  • een paar takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 1 ei, geklopt 
  • 200 gr geitenkaas, verkruimeld
  • 75 gr pijnboompitten, liefst geroosterd 
  • optioneel: 5-6 blaadjes salie, gescheurd 
  • zwarte peper en een snuf zout 
  • 1 el olijfolie

dsc_0166

Bereidingswijze:

  1. verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Rol het bladerdeeg op het meegebrulde bakpapier uit op een platte bakplaat, maak rondom een inkeping op ongeveer 2cm van de rand en prik met een vork kleine gaatjes in de bodem.
  3. Snijd de pompoen in dunne plakken (à 5mm)en verdeel ze samen de uiringen over de bladerdeegbodem. Als je dikkere blokjes pompoen hebt gesneden zou je deze 5-6 min in hete olie kunnen bakken zodat ze iets zachter worden.
  4. Verdeel de tijmblaadjes en eventueel de gescheurde salieblaadjes over de plaattaart. 
  5. Bestrooi  met zout en peper naar smaak, druppel er wat olijfolie over en smeer de deegrand in met het losgeklopte ei. 

dsc_0218

6. Bak de taart 20-25 min in de oven. Strooi na 15 min de verkruimelde geitenkaas over en zet terug in de oven. Als de taart uit de oven komt moet de deegrand goudbruin en lichtjes opgebold zijn. Strooi als laatste de geroosterde pijnboompitten erover en server meteen. 

dsc_0253

Eet smakelijk!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.