Voor alles is er een eerste keer, ook voor mijn eerste pompoentaart. Al zoveel keer worteltjestaart gemaakt in verschillende variaties. “Somehow” ben ik nooit in de gelegenheid gekomen om überhaupt een pompentaart te proeven. Hoe logisch hij echter in de zoete categorie ook past, hij belandde in mijn keuken altijd als onderdeel van het hoofdgerecht, een hapje of een heel erg lekkere oranjesoep. De laatste dagen kom je overal op het internet gewild of ongewild pompoenen en pompoengerechten tegen. Dit komt omdat er in de VS, maar ook in Canada, Ierland en Hong Hong, in de nacht van 31 oktober Halloween wordt gevierd. De pompoen op tafel met licht er in, hoort er dan gewoon helemaal bij. Op “Thanksgiving”, wordt een pompoen voornamelijk in een zoete uitvoering gegeten: de “pumkinpie” , of een “pumpkin pie”. Deze lijkt meer op een quiche van pompoen dan een taart of een cake en toch is hij zoet.
Er zijn honderden soorten pompoenen en of je het wist of niet (ik niet!), horen courgette en meloen ook tot deze groep. De pompoenen worden al meer dan 10.000 jaar wereldwijd gegeten. In Nederland zijn ze echter relatief nieuw in de keuken. Ze zijn verkrijgbaar in de herfst en de winter. Pompoenen zijn niet alleen maar lekker maar ook heel erg gezond. Ze leveren van de ene kant weinig energie op (maar 17 kcal per 100gr) en van de andere kant veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Vooral Beta Caroteen, de plantaardige vorm van vit A zit er volop in pompoen. Als je een pompoen zoekt die net zo gezond is maar wat minder zoet, probeer eens de flespompoen. Dit recept van een pompoentaart is vrijwel een gezond recept, een taart die je zonder al te veel schuldgevoelens bij de koffie kan eten (vooral zonder de “topping” die de pompoentaart feestelijker maakt)!
Hoe gebruikt je eigenlijk een pompoen? Makkelijker dan je denkt! Je wast en snijdt hem met een goed mes in grove stukken. Verwijder dan de draden en de pitten en kook hem in water met wat zout, zo’n 10-15 min. De kookduur hangt af van de grote van de stukken pompoen.Schillen? Dit hoeft in principe niet! De schil kan je gewoon mee eten, nadat de pompoen, uiteraard, gekookt is. En nu aan de slag!
Ingrediënten:
- 300gr gekookte pompoenstukken (schillen is overbodig)
- 100gr boter/kokosolie
- 150gr spelt-/volkorenmeel
- 3 eieren
- 30gr havermout (optioneel)
- 7-8 el honing
- 100ml sinaasappelsap of plantaardige melk zoals amandel- en kokosmelk
- 75gr rozijnen en/of 50gr noten, wal- of pecannoten
- zest van 1 sinaasappel (optioneel)
- 1tl kaneel
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 1/2tl zout
- 1/4tl zuiveringszout
Voor de topping (“frosting”): 150gr roomkaas (optie: light), 75gr poedersuiker / honing, 100 Griekse/75gr zachte roomboter.
Bereiding: Vet een bak- of cakevorm in met een klein beetje boter en met daar bovenop het bakpapier. Verwarm de oven op 175 graden. Prak de gekookte pompoenstukken met een vork. Laat de schil er op laten of haal hem weg. Mix eerst de boter luchtig met suiker of honing. Voeg één voor één de eieren toe tot ze helemaal opgenomen zijn. Voeg het meel (en eventueel de havermout), het bakpoeder, het zout, de sinaasappelrasp en het zuiveringszout en de kaneel toe aan het mengsel en mix het door elkaar Voeg tegelijkertijd de sap of de melk toe. Voeg ten slotte de geraspte pompoen en de rozijnen of noten toe. Giet het beslag in de bak- of cakevorm.
Bak de taart ca 40 minuten, of zolang totdat één satépen er schoon uitkomt als je hem tot in het midden er insteekt.
Maak in tussentijd de topping door de poedersuiker en de roomkaas te mixen door de yoghurt of de boter. Gebruik een mixer of een keukenmachine. Smeer het over de taart als hij afgekoeld is.
Geniet!
Ziet er super lekker uit! Die frosting ga ik nu proberen op mijn pompoentaart die in de oven staat 🙂
Als ik het recept gedeeld heb, vermeld ik jou als bron voor de topping ;-).