Pruimentaart: een gezondere versie

CSC_1299 kopie 2Mijn zoontje en de buurjongen hebben samen een kilo pruimen geplukt die in een zeef op het aanrecht lag te wachten. Het werd tijd om iets met dit verleidelijke, paarse fruit klaar te maken. Aangezien ik in een „zoete bui” verkeerde (weet ik, heel fout), ging ik meteen zoeken naar taartrecepten. Van de vele pruimentaartrecepten die ik tegenkwam heb ik er één helemaal tot ‘gezond’ aangepast. Dat wil zeggen, zo min mogelijk suikers, het liefst geen tarwe, geen koemelk en geen „troep”.

De eerste poging was heel erg gezond en mooi maar…niet te pruimen 😉 De tweede was lekkerder maar viel uit elkaar doordat er geen milligram tarwebloem in zat, alleen amandelmeel. De derde was perfect alleen zag je de pruimen en de amandelen niet… Mijn mislukte pogingen ging ik uitdelen aan familie en buren. Die konden dat best pruimen’;-) Mijn vierde poging werd beloond met waar ik over droomde, prachtig en heerlijk, koolhydraatarmer maar helaas niet Glutenvrij. Wel rijk aan voedingsvezels en aan goede vetten. Deze worden door de amandemeel aangeleverd, samen met relatief veel calcium.

Ik moet wel eerlijk bekennen dat het de eerste keer is, dat ik zo veel pogingen heb gewaagd om dit ultieme resultaat te bereiken. Al het geduld, de tijd, de moeite en alle ingrediënten waren het absoluut waard!

Dit heb je nodig: 150gr honing of 125gr bruine rietsuiker (hoe rijper de pruimen zijn, hoe minder suiker/suikervervanger je nodig hebt) * 125 gr zachte boter of kokosolie * 2 grote eieren of 3 kleine * 75gr amandelmeel + 125 gr volkorenmeel * 1,5 theelepel bakpoeder * rasp van een citroen en de sap van een halve citroen (of 50ml plantaardige melk * 1/2 theelepel zout * 25 gr hele amandelen / geschaafde amandelen

En voor de pruimen: 400 gr gewassen, ontpitte, gehalveerde pruimen * 4-5 el Vieuw * 4 el honing/dadelstroop/ 2 el bruine rietsuiker

Meng de ontpitte pruimen met de ingrediënten, de Vieux en de suikervervanger. Laat minstens 1 uur en maximaal 4 uur in de koelkast trekken. 

Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm met een doorsnede van 20 cm in met roomboter en bestuif met een beetje amandelmeel.

Klop de eieren samen met de suiker of de suikervervanger in een grote plastic kom met een mixer op een lage snelheid voor ca 30 seconden. Zet de mixer vervolgens op een hoge stand en mix nog 2 minuten, totdat  een luchtig, romig beslag ontstaat. Voeg vervolgens de zachte boter toe en blijf mixen of kloppen totdat er geen boter te zien is. Voeg nu geleidelijk de meelsoorten, het bakpoeder, het zout, het citroenrasp en -sap of de melk toe. Mix met elkaar totdat het beslag glad wordt.

Schep het beslag in de ingevette springvorm. Gebruik een spatel om het over de bakvorm egaal te verdelen.Haal nu de „gemarineerde” pruimen uit de koelkast. Leg de pruimen van buiten naar binnen zoals op de foto te zien is.

Bestrooi de taart met de amandelen of de geschaafde amandelen.

Bak de taart goudbruin ca. 40 minuten in de voorverwarmde oven. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en maak daarna pas de rand los. Serveer, als het moet, met een bolletje ijs en eventueel met de resten „marinade” vocht en pruimen…of neem een stukje taart zonder extra toevoegingen.

Geniet, ook van de zomer 😉

Mobiele versie afsluiten