De eerste poging was heel erg gezond en mooi maar…niet te pruimen 😉 De tweede was lekkerder maar viel uit elkaar doordat er geen milligram tarwebloem in zat, alleen amandelmeel. De derde was perfect alleen zag je de pruimen en de amandelen niet… Mijn mislukte pogingen ging ik uitdelen aan familie en buren. Die konden dat best pruimen’;-) Mijn vierde poging werd beloond met waar ik over droomde, prachtig en heerlijk, koolhydraatarmer maar helaas niet Glutenvrij. Wel rijk aan voedingsvezels en aan goede vetten. Deze worden door de amandemeel aangeleverd, samen met relatief veel calcium.
Ik moet wel eerlijk bekennen dat het de eerste keer is, dat ik zo veel pogingen heb gewaagd om dit ultieme resultaat te bereiken. Al het geduld, de tijd, de moeite en alle ingrediënten waren het absoluut waard!
En voor de pruimen: 400 gr gewassen, ontpitte, gehalveerde pruimen * 4-5 el Vieuw * 4 el honing/dadelstroop/ 2 el bruine rietsuiker
Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm met een doorsnede van 20 cm in met roomboter en bestuif met een beetje amandelmeel.
Klop de eieren samen met de suiker of de suikervervanger in een grote plastic kom met een mixer op een lage snelheid voor ca 30 seconden. Zet de mixer vervolgens op een hoge stand en mix nog 2 minuten, totdat een luchtig, romig beslag ontstaat. Voeg vervolgens de zachte boter toe en blijf mixen of kloppen totdat er geen boter te zien is. Voeg nu geleidelijk de meelsoorten, het bakpoeder, het zout, het citroenrasp en -sap of de melk toe. Mix met elkaar totdat het beslag glad wordt.
Schep het beslag in de ingevette springvorm. Gebruik een spatel om het over de bakvorm egaal te verdelen.
Geniet, ook van de zomer 😉