Pruimentaart: een gezondere versie

CSC_1299 kopie 2Mijn zoontje en de buurjongen hebben samen een kilo pruimen geplukt die in een zeef op het aanrecht lag te wachten. Het werd tijd om iets met dit verleidelijke, paarse fruit klaar te maken. Aangezien ik in een „zoete bui” verkeerde (weet ik, heel fout), ging ik meteen zoeken naar taartrecepten. Van de vele pruimentaartrecepten die ik tegenkwam heb ik er één helemaal tot ‘gezond’ aangepast. Dat wil zeggen, zo min mogelijk suikers, het liefst geen tarwe, geen koemelk en geen „troep”.

De eerste poging was heel erg gezond en mooi maar…niet te pruimen 😉 De tweede was lekkerder maar viel uit elkaar doordat er geen milligram tarwebloem in zat, alleen amandelmeel. De derde was perfect alleen zag je de pruimen en de amandelen niet… Mijn mislukte pogingen ging ik uitdelen aan familie en buren. Die konden dat best pruimen’;-) Mijn vierde poging werd beloond met waar ik over droomde, prachtig en heerlijk, koolhydraatarmer maar helaas niet Glutenvrij. Wel rijk aan voedingsvezels en aan goede vetten. Deze worden door de amandemeel aangeleverd, samen met relatief veel calcium.

Ik moet wel eerlijk bekennen dat het de eerste keer is, dat ik zo veel pogingen heb gewaagd om dit ultieme resultaat te bereiken. Al het geduld, de tijd, de moeite en alle ingrediënten waren het absoluut waard!

DSC_1195Dit heb je nodig: 150gr honing of 125gr bruine rietsuiker (hoe rijper de pruimen zijn, hoe minder suiker/suikervervanger je nodig hebt) * 125 gr zachte boter of kokosolie * 2 grote eieren of 3 kleine * 75gr amandelmeel + 125 gr volkorenmeel * 1,5 theelepel bakpoeder * rasp van een citroen en de sap van een halve citroen (of 50ml plantaardige melk * 1/2 theelepel zout * 25 gr hele amandelen / geschaafde amandelen

En voor de pruimen: 400 gr gewassen, ontpitte, gehalveerde pruimen * 4-5 el Vieuw * 4 el honing/dadelstroop/ 2 el bruine rietsuiker

DSC_1198Meng de ontpitte pruimen met de ingrediënten, de Vieux en de suikervervanger. Laat minstens 1 uur en maximaal 4 uur in de koelkast trekken. DSC_1207

Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm met een doorsnede van 20 cm in met roomboter en bestuif met een beetje amandelmeel.

Klop de eieren samen met de suiker of de suikervervanger in een grote plastic kom met een mixer op een lage snelheid voor ca 30 seconden. Zet de mixer vervolgens op een hoge stand en mix nog 2 minuten, totdat  een luchtig, romig beslag ontstaat. Voeg vervolgens de zachte boter toe en blijf mixen of kloppen totdat er geen boter te zien is. Voeg nu geleidelijk de meelsoorten, het bakpoeder, het zout, het citroenrasp en -sap of de melk toe. Mix met elkaar totdat het beslag glad wordt.

Schep het beslag in de ingevette springvorm. Gebruik een spatel om het over de bakvorm egaal te verdelen.Image-1Haal nu de „gemarineerde” pruimen uit de koelkast. Leg de pruimen van buiten naar binnen zoals op de foto te zien is.

Taart9Bestrooi de taart met de amandelen of de geschaafde amandelen.

DSC_1260Bak de taart goudbruin ca. 40 minuten in de voorverwarmde oven. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en maak daarna pas de rand los. Serveer, als het moet, met een bolletje ijs en eventueel met de resten „marinade” vocht en pruimen…of neem een stukje taart zonder extra toevoegingen.

DSC_1320

Geniet, ook van de zomer 😉

Print Friendly, PDF & Email

27 Reacties

  1. Hallo Naomi,

    Het ziet er heerlijk uit! Hoeveel vieux moet in de “marinade”? Dat staat niet in het recept.

    Met vriendelijke groeten,
    Brenda Kros

  2. Hoi Brenda, bedankt voor het compliment! En ook dat je me bewust hebt gemaakt dat er geen heoveelheid in het recept stond. Nu wel 😉
    Groeten, Naomi

    1. Hoi Jenny, het vel van de pruimen hoef niet eruit. Dadelstroop&Agavesiroop koop ik bij de reformzaak. Alleen dadels koop ik online.
      Groetjes, Naomi

    1. Bedankt Judith! Leuk is het hè, om zelf fruit te plukken en iets van maken. We hebben een bramenstruik in de tuin, ben van plan om daarvan ook iets te maken. Hartelijke groet, Naomi

  3. Ik heb deze pruimencake gemaakt en net geproefd! Heerlijk.. Heb wel 75g palmsuiker gebruikt en geen vieux gebruikt. Hartstikke bedankt voor het recept!

    1. Graag gedaan Samiral! Hoe minder suikers hoe beter natuurlijk, en palmsuiker is een geweldig alternatief voor gewone suiker/rietsuiker. En natuurlijk kan je de taart zonder likeur maken.
      Dankjewel voor jouw leuke reactie 🙂

  4. Hoi Marloes, volgens mij kan je ook speltmeel hier gebruiken. Het oorspronkelijk recept van deze taart is met gewone tarwebloem, dus speltmeel is sowieso gezonder en meestal kan je de ene door de andere vervangen. Ik gebruikt speltmeel regelmatig om te bakken, alleen in dit recept heb ik het nog niet geprobeerd.
    Succes!
    Groetjes, Naomi

  5. Ziet er zooo mooi en lekker uit, ga ik dit weekend maken, heb al (bijna..) alle ingrediënten thuis. Sowieso prachtig blog heb je 🙂

  6. Heb zojuist de taart gemaakt, met cointreau omdat ik geen vieux in huis had. Verder walnoten gebruikt ipv amandelen want die vind ik niet zo lekker.
    Echt een superoverheerlijke taart is t geworden!

    1. Dankjewel Hermien! Klinkt helemaal niet slecht, met Cointreau ipv Vieux… En met walnoten heb ik nog niet geprobeerd (wel met pecannoten), ga ik doen, bedankt voor de tips!

    1. Graag gedaan Anneke!
      Ik heb zelf niet met bosbessen geprobeerd, maar moet ook lukken. Ik denk wel dat je zou dan de grootste deel van de bessen door het beslag mengen, en de rest strooien bovenop. Aangezien bessen wat bitter zijn, zou ik 2-3 el extra honing/maple/suiker toevoegen.
      Succes ermee en laat weten hoe het geworden is 😉
      Groetjes, Naomi

  7. Hoi Naomi,
    Met een grote hoeveelheid aan pruimen ben ik op zoek gegaan naar een (gezond) recept voor een taart.
    En kwam de jouwe tegen.
    Heb er inmiddels al twee gebakken en op verzoek dit weekend een derde.
    Heb kokosolie en honing gebruikt en geen vieux maar triple bier. Super gelukt! Heeeeerlijk! Smeuïg en licht.
    Bedankt!
    PS heb de link al een paar keer gedeeld.
    Groet Hetty

    1. Hoi Hetty wat leuk om te horen. Triple bier, wat een gaaf idee…! Ga ik ook proberen, en mocht ik het ook lekker vinden zou ik het bijzetten in het recept.
      Dankjewel!

      Hartelijke groet, Naomi

Laat een antwoord achter aan koerntjes Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.