Quinoa met bloemkool, courgette en aubergine

Quinoa was mijn uitdaging afgelopen weekend.

Super voedzaam en lekker

Ik wist dat het heel gezond is maar wist niet wat je ermee kan doen; tenminste, behalve in de rijst toevoegen wat ik al heb gedaan. Blijkbaar, als je de quinoa op de juiste manier kookt (niet moeilijk!), dan is hij echt heerlijk. Een bitter laagje wordt dan weggespoeld. Wat is eigenlijk quinoa…? Quinoa is afkomstige uit Zuid-America en is verkrijgbaar in vele soorten kleuren zoals rood, bruin en geel, de bekendste. De korreltjes van Quinoa lijken op een graan maar dat zijn echter zaadjes. Quinoa wordt als graan gebruikt in de keuken en is net als volkoren granen zeer voedzaam. Er zit o.a. veel zink, ijzer, kalium vit B1 in. Quinoa is afkomstige uit Zuid-Amerika en is verkrijgbaar in vele kleuren zoals rood, bruin en geel, de bekendste. De korreltjes van Quinoa lijken op graan(korreltjes) maar het zijn echter zaadjes. 

Quinoa wordt als graan gebruikt in de keuken en is net als volkoren granen zeer voedzaam. Er zit o.a. veel zink, ijzer, kalium vit. B1 in. Aangezien de quinoa glutenvrij is past het in een Coeliakie dieet.

Samen met groente die ik thuis (en in de tuin!) heb is de quinoa getoverd in een heerlijk gerecht. Warm kan je het serveren als bijgerecht, of op kamertemperatuur als (maaltijd)salade. Tadaaa:

DSC_0212

Ik had dus een rijpe aubergine in de tuin….en nog bloemkool en courgette in de koelkast

Image-13En nu de ingrediënten op een rijtje: 150g droge quinoa * 1 kleine aubergine, in dikke plakken gesneden * 1/2 bloemkool, gewassen in kleine roosjes gesneden * 1/2 courgette, gewassen in kleine blokjes gesneden * handje pompoenpitten * citroensap van een halve citroen (als het gerecht als salade geserveerd wordt) * 2 el olijfolie * 2 el basilicum, fijngehakt * zout en peper

Bereiding

Het is belangrijk om de zaden voor het gebruik goed te wassen en te spoelen. Gebruik een zeef en laat een paar keer water er overheen gaan. Zo zorg je er voor dat er geen bittere smaak is. Voor 1 kopje quinoa (150g) heb je 2 kopjes water nodig. Was/spoel de quinoa eerst met water en een fijne zeef.
DSC_0160

Doe de gewassen quinoa met water in een middelmatige pan. Breng het al roerend aan de kook. Voeg een beetje zout toe. Dek vervolgens de pan af met een deksel en zet het vuur lager. Laat het nog 15 minuten gaar koken.

DSC_0181

Bestrooi de aubergineplakken met zout en leg ze in een vergiet, met iets zwaars erop. Laat de aubergine zo 15 – 30 minuten staan.

DSC_0916

Bak ook de bloemkoolroosjes in olie of stoom ze in een pan met een beetje water. De bloemkool moet niet zacht worden, maar nog een beetje knapperig.

DSC_0194

Laat de groente even afkoelen en eventueel op keukenpapier uitlekken.

DSC_0198

Voeg de groente en de gehakte basilicum aan de quinoa en meng alles door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en olijfolie.Voeg net vóór het eten de pompoenboompitten toe. Serveer warm bij vlees of als salade, op kamertemperatuur. Voeg dan vers geperste citroensap toe.

Quinoa met bloemkool, courgette en aubergine
Write a review
Print
Ingrediënten
  1. - 150g droge quinoa
  2. - 1 kleine aubergine, in dikke plakken gesneden
  3. -1/2 bloemkool, gewassen in kleine roosjes gesneden
  4. -1/2 courgette, gewassen in kleine blokjes gesneden
  5. - handje pompenpitten
  6. - citroensap van een halve citroen (als het gerecht als salade geserveerd wordt)
  7. - 2 el olijfolie
  8. - 2 el basilicum, fijngehakt
  9. - zout en peper
Bereiding
  1. Het is belangrijk om de zaden voor het gebruik goed te wassen en te spoelen. Gebruik een zeef en laat een paar keer water er overheen gaan. Zo zorg je er voor dat er geen bittere smaak is. Voor 1 kopje quinoa (150g) heb je 2 kopjes water nodig. Was/spoel de quinoa eerst met water en een fijne zeef.
  2. Doe de gewassen quinoa met water in een middelmatige pan. Breng het al roerend aan de kook. Voeg een beetje zout toe. Dek vervolgens de pan af met een deksel en zet het vuur lager. Laat het nog 15 minuten gaar koken.
  3. Bestrooi de aubergineplakken met zout en leg ze in een vergiet, met iets zwaars erop. Laat de aubergine zo 15 – 30 minuten staan.
  4. Bak ook de bloemkoolroosjes in olie of stoom ze in een pan met een beetje water. De bloemkool moet niet zacht worden, maar nog een beetje knapperig.
  5. Laat de groente even afkoelen en eventueel op keukenpapier uitlekken.
  6. Voeg de groente en de gehakte basilicum aan de quinoa en meng alles door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en olijfolie.
  7. Voeg net vóór het eten de pompoenboompitten toe.
  8. Serveer warm bij vlees of als salade, op kamertemperatuur. Voeg dan vers geperste citroensap toe.
http://www.foodsandphotos.nl/
DSC_0222

Bon appetit!

Hoe kook je quinoa ook weer?? kijk in dit leuk filmpje:

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Reacties

  1. Ha Naomi,
    Rene en ik hebben heerlijk gegeten van dit recept.
    Ik heb het alleen met pijnboom pitten gedaan, pompoen pitten had ik niet.
    Het smaakt naar meer van jouw ideeen.

    1. Super Tineke, dat jullie het gemaakt hebben! en tuurlijk kan het met pijnboompitten, ben ik zelf dol op. Zijn wel meestal heel duur.
      Dankjewel(-:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.